• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka

Strony (31): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 31 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dereniówka
mroźny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Zabierzów k.Krakowa
#76
05-09-2007, 07:19
witam wszystkich,
chciałbym prosić o rozwiąnie pewnej wątpliwości dotyczącej przepisu na dereniówkę. W przepisie mamy dodatek suszonych owoców czarnej jagody (borówki etc.)
Czy można zamiast szuszu dodać tych samych świeżych owoców, możliwych jeszcze do kupienia na placach targowych?
Czy są jakieś przeciwwskazania w dodawaniu świeżych owoców jagód lub wyjątkowe zalety dodawania suszu?
mam nadzieję, że nie powielam jakiegoś już omawianego problemu.
pozdrawiam
mroźny
Szukaj
Odpowiedz
magl Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: dobry, bo wino bulka
#77
05-09-2007, 09:20
Też jestem ciekaw - a przy okazji jak u forumowiczów z dojrzewaniem derenia - w moim ogrodzie jakoś całkiem zielone owoce w tym roku :ysz::niewiem:
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#78
05-09-2007, 11:18
W Białymstoku właśnie dzisiaj sprawdzałem parę krzakow w różnych lokalizacjach. na stanowiskach bardziej słonecznych juz dojrzewaja i opadają pierwsze owoce, na bardziej zacienionych sa juz wybarwione na czerwono, ale jeszcze dośc twarde i nie opadają nawet po lekkim potrząśnięciu drzewkiem.

Darek
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#79
05-09-2007, 11:27
Wrocek i okolice różnie - pierwszy rzut już zleciał (wyjątkowo dorodnie w tym roku było) w czym pomogły 2 spore ulewy z silnymi wiatrami, pozostałe w 80 % gotowe do zbioru, rzekłbym nawet ostatni to dzwonek - przy dotknięciu lecą na ziemię. W roku takiej obfitości zainwestowałem w folię malarską, wyciągnąłem Moją Najukochańszą z Żon w teren, rozłożyłem (folię) pod drzewkami, trząsłem (gałązkami) a Ona (znaczy Żona) zagarniała do wiader i mis :uff:
Minut kilka i 10 litrów dorodnych owocków moje :big:
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#80
05-09-2007, 11:40
A może miałby ktoś nadmiar derenia. Chętnie nabędę, nawet jeśli to nadmiar niewielki.
Szukaj
Odpowiedz
mroźny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Zabierzów k.Krakowa
#81
05-09-2007, 17:18
witam ponownie,
że pozwolę się powtórzyć:
Czy w dereniowym nastawie można/warto zastąpić suszone owoce czarnej jagody produktem świeżym, który jest jeszcze w sprzedaży?
P.S. W Krakowie na Kleparzu śliczne czerwone owoce derenia po 16,-/kg a parę dni temu były po 12,-/kg....
pozdrawiam
mroźny
Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
#82
05-09-2007, 17:56
Możesz zastąpic, a możesz w ogóle nie dodawac. Owoce te nie zmianiają zasadniczego smaku dereniówki.
Suszone w przepisach są dlatego, że generalnie we wrześniu brak świeżych jagód.
U mnie też już po pierwszych zbiorach derenia, ale są jeszcze na niektórych krzaczkach owoce zielonkawe, dereń niestety dojrzewa nierównomiernie.
Szukaj
Odpowiedz
magl Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: dobry, bo wino bulka
#83
05-09-2007, 22:49
A może te kłopoty z dojrzewaniem to dlatego, że mam Cornus Mas odmiany białolistnej - w zeszłym roku też dojrzewał późno i nierówno - ostatnie owoce rwałem wraz z pierwszymi przymrozkami. Czy ktoś z Was ma białolistnego derenia ?
Szukaj
Odpowiedz
mroźny Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 18
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Zabierzów k.Krakowa
#84
05-09-2007, 23:28
no dobra,
ponieważ na południu kraju czarne jagody/borówki są jeszcze na straganach (choć już drogie 12,-/litr), eksperymentalnie dodaje świeże owoce do nastawianej Dereńówki.
Swoją drogą dostałem stary przepis na ów trunek, który różni się tylko tym od podawanego na początku wątku, że zamiast cukru do nastawu dodaje się miód lipowy.
A, i jeszcze jedno, nazwa jest bardziej galicyjska: DERENIÓWKA JAŚNIEPAŃSKA :D
pozdrawiam
mroźny
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#85
10-09-2007, 09:37
W Herbapolu 50 g suszonej borówki czernicy kosztuje 5 zl. Kupilem i dodalem do derenia - teraz wszystko (2 kg)ladnie maceruje sie w 5 l sloju. W zeszłym roku zrobiłem dereniowke na dereniu suszonym (z Darow Natury, ale zwiekszajac ich dawke 2x), wiec za jakies pol roku bedę mial porownanie. Choc w zasadzie już teraz jestem przekonany, że ta ze świeżych owocow będzie dużo lepsza. Kolor i zapach są bez porównania :spoko:
Nastepne 5 kg derenia zafermentowalem wczoraj na miodek - dereniak.

Pozdrawiam dereniowo,
Darek
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#86
10-09-2007, 11:31
Jaśniepańsko 5 łyżek miodu lipowego do derenia przedniego (takowy co przy delikatnym dotyku pod palcami soku puszcza - jak białogłowy coponiektóre) zadałem. Miód ów rozprowadzon w łyżce wody źródlannej był, podgrzan, poczem grzecznie owoce otulił na gorąco.
Szukaj
Odpowiedz
gsapijaszko Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 41
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wrocław, AOC: Lubnów, Wzgórza Trzebnickie
Nastrój: jak zwykle...
#87
11-09-2007, 14:27
Cytat:Wysłane przez mroźny
witam ponownie,
że pozwolę się powtórzyć:
Czy w dereniowym nastawie można/warto zastąpić suszone owoce czarnej jagody produktem świeżym, który jest jeszcze w sprzedaży?

Ale po co Ci ten dodatek? 5 g jagody na litr nastawu smaku nie zmieni, zaś kolor.. Potrzymaj dereń w nalewie 3 do 6 miesięcy, uzyskasz kolor burgundowy.

Ubiegłoroczny, nastawiany 1. grudnia zlałem znad owoców dopiero przedwczoraj, dosłodziłem miodem i jeszcze z pół roku postoi -- generalnie przez ten czas wyśmienicie się wyklaruje, odpada jakiekolwiek filtrowanie.

Mój przepis jest bardzo prosty: kilogram owoców, litr alkoholu (ok. 65%), 10-15 dkg cukru i +/- rok czasu :-).

Pozdrawiam,
Grzesiek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
NOTOS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 60
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#88
11-09-2007, 16:05
Dajesz tylko 15dkg cukru na kg owoców? Jaki uzyskujesz smak? A co da proporcja kg cukru na kg owoców?
Najpierw alkohol a później cukier? Czy może być odwrotnie?
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#89
17-10-2007, 19:46
Zlałem dereń, popatrzyłem na Forum, chciałem się podzielić uwagami/efektami - a tu jak akurat było pytanko ...
Z uwagi na obfitość derenia i innych istotnych składników :diabelek: zrobiłem w 5 L baniaczkach:
pierwszy - dereń (do połowy baniaczka) zasypany 4 szklankami cukru, po tygodniu zalany do pełna 60%
drugi - dereń bez cukru zalany do pełna 60%
Pierwszy - 3,5 butelki 1L w każdej 1/3 osadu, dereń zasypany jeszcze cukrem na sok
Drugi - 3 butelki 1L w każdej tylko 0,5 cm osadu :jupi:, dereń zasypany cukrem na sok.
Teraz poczekam na sok, będę mieszał. Dereń wytrawny - na razie niepijalny. Dereń z cukrem mmmmmm. :slinka: ale będzie jeszcze lepszy
W tym roku robiłem bez skórki cytryny. Może dodam ekstraktu cytrynowego, zobaczę :eyes:
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#90
18-11-2007, 18:23
Derenie połączone, dekantowane po raz kolejny, dosładzane syropem cukrowym, jednak do kilku butelek na tydzień dałem po 1/4 skórki cytryny, na dobre im to zapachowo wyszło, smakowo cytryna musi okrzepnąć. Zaniedługo kolejna dekantacja, i najtrudniejszy okres - czekanie. Wyniosę do piwnicy, choć strach - jak ktoś kłódeczkę przełamie, to się obłowi. Najpyszniejszy oczywiście był syrop powstały po zasypaniu odcedzonych owocków cukrem - moc swą po chwili okazywał. Średnio z owoców każdego nalewu dostałem jeszcze po 1 litrze syropu wyciągniętego przez cukier. Oczekuje jeszcze "Dereń Kasztelański" na miodzie, owoce jeszcze się marszczą ... Czekam, czekania mi trzeba ...
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.677
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#91
18-11-2007, 20:40
Mój Dereń jeszcze w spirytusie. Nie miałem takiego plonu ale z 3 litry nalewki będzie. Może z połową coś jeszcze za ekserymentami Smalla wykombinuję.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
kmusial Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 25
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Nastrój: Księżycowo-floydowski.
#92
20-11-2007, 17:37
Po przeczytaniu uwag na temat produktów z Darów Natury zaleję kupioną porcję derenia tylko 1/2 litra wódki. Lepiej mieć mniej dobrego, niż dużo popłuczyn.
Szukaj
Odpowiedz
Zdzisława Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 580
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Kraków/Moczydło
Nastrój: Jak świeżo po ślubie.
#93
20-11-2007, 19:11
Słuchajcie smalla, bo jego dereniówka jest the best! Ja też część derenia po spirytusowej maceracji zasypałam cukrem i mniam, mniam, aż się czekać nie chcę. Dereniówka bez cukru jest dość radykalna w smaku, ale moim zdaniem zbyt "słaba" na wytrawną.
Czy dosłodzona miodem nie traci smaku? I jak się klaruje? Bo ta bez miodu - wspaniale!
Aha, dzieki smallowi miałam sporo derenia, wiec po odlaniu syropu, zalałam owocki słodką wodą i fermentuję na winko... JUZ jest smacznawe.
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#94
24-11-2007, 17:01
Podbudowałem sobie samowspółczucie patrząc na równy rządek butelek z dereniówkami :jupi: Najładniej pachną te ze skórką cytryny, ale pilnować ich trza, coby nie za długo skórka oddawała swe walory, gorycz wszak grozi :lol: Będzie uciecha ze zlewaniem :tancze:
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
******
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Warszawa/Ząbki
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
#95
24-11-2007, 18:19
Zlewałam dzisiaj nalew dereniowy, mam w dwóch słojach. W jednym owoce zasypałam cukrem, do drugiej części derenia dodałam miód. Chyba się skuszę na dodanie skórki cytrynowej, tylko się zastanawiam, czy do tej z miodem, czy z cukrem? Small poradź, proszę. No i jeszcze ile tej skórki, tak mniej więcej.
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#96
24-11-2007, 20:47
Z miodem będzie smaczniejsza (oczywiście trzeba brać pod uwagę jaki miód, bo wpłynie na smak rzecz jasna, ja dawałem lipowy) - ale ciężej będzie się klarować, dodatkowe zmętnienie od miodu takoż dojdzie. Z mych obserwacji cukier szybciej i więcej wyciąga z owoców derenia. Cytryna - 1/4 cytryny na 1 L przez 4-5 dni (lub krócej - 3)i, od nich również lekkie zmętnienie.
Ach, gdybyż tak prosto z drzewa cudną skórkę cytrynową mieć, nieskażoną chemią, wygrzaną słońcem, pachnącą - chyba conrad ma dostęp do takich ...
Szukaj
Odpowiedz
magl Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 13
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Gdynia
Nastrój: dobry, bo wino bulka
#97
24-11-2007, 22:58
Rok temu pierwsza dereniówka, w tym druga ... Poczytawszy conieco o walorach leżakowania tego trunku -nietknięte oba - pierwsza próba za 10 lat. :eyes:
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#98
25-11-2007, 16:17
Zrób pierwszą próbę za rok, może trzeba będzie lekko dosłodzić. Ale próbuj z umiarem, coby starczyło na kolejne próbowania :lol:
Najprawdopodobniej czeka Cię też jeszcze kolejne dekantowanie, po pół roku opada co nieco :eyes:
Szukaj
Odpowiedz
small Offline
Konsultant Botanik (Calystegia)
****
Liczba postów: 1.744
Liczba wątków: 20
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: back from the dark side of the sun
#99
03-12-2007, 19:09
Cytat:Wysłane przez tasmol
może jeszcze z połową coś jeszcze ... wykombinuję.

Jak tam dereń się klaruje ?

Wczoraj 4 butelki po 0,75 L każda wyłowiłem z przepastnych :diabelek: czeluści piwnicznych i:
- do 2 zadałem syrop z 4 łyżek kopiatych miodu gryczanego z połówką cytryny poplastrowaną (wraz ze skórką) oraz 4 goździkami - gotowane przez 5 minut
- do 2 zadałem syrop: 4 łyżki cukru, 2 łyżki wody, 4 goździki, spora szczypta cynamonu - gotowane przez 10 minut
Butle schowane w szafce - trza je mieć na oku, bo gotowo coś się im przydarzyć złego, szafka na poziomie psa :diabelek:
Mam nadzieję, że na Oleśnicę 2008 (jeśli onaż będzie :niewiem: ) coś z tej odmiany dereniówki wyjdzie, a już na pewno powinna być na Kluczbork :eyes:
Szukaj
Odpowiedz
tasmol Offline
zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.677
Liczba wątków: 245
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Jestem kibolem. Nie wstydzę się tego. Kibol w gwarze poznańskiej to kibic Lecha Poznań
#100
03-12-2007, 21:15
Mój przepis wymaga dłuuugiego moczenia w spirytusie.
Owocki muszą się dobrze nauczyć pływać. Ale już niedługo dalsze prace przy tej jednej z najlepszych nalewek.
#######################
FAQ czyli najczęściej zadawane pytania
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (31): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 31 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Nalewki › Owocowe v
1 2 3 4 5 … 12 Dalej »

Dereniówka


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:13 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa