• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dziwny wygląd cydru

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dziwny wygląd cydru
kaparri Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#1
23-04-2015, 11:54
Witam,
12 kwietnia nastawiłem cydr. Przepis z youtube tak na szybko aby spróbować (to mój pierwszy cydr). Przepis bazował na 100% sokach w kartoniku. Dziś mój cydr wygląda tak jak na załączonych fotach.
24l soku
drożdże w płynie do wina białego (tokaj)

Czy cydr jest do wylania? czy osad i owy kolor to normalne ?
proszę o pomoc
pozdrawiam


           


Szukaj
Odpowiedz
kaparri Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#2
23-04-2015, 11:58
a tak wygląda dziś rano


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#3
23-04-2015, 12:44
Co w nim dziwnego?
Szukaj
Odpowiedz
kaparri Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#4
23-04-2015, 12:51
Przestraszyłem się tego osadu na dnie. Jest to normalne?
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#5
23-04-2015, 12:53
Tak. To drożdże.
Szukaj
Odpowiedz
kaparri Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#6
23-04-2015, 13:18
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Zlewać tak aby cały osad został na dnie ?
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#7
23-04-2015, 13:41
Tak, jak już cały cukier drożdże przerobiły i procent ci odpowiada zlej do mniejszego balona pod korek i dodaj piro.
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#8
23-04-2015, 13:48
Zlej i nie dodawaj piro (o ile chcesz mieć potem cydr nagazowany)
Szukaj
Odpowiedz
kaparri Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#9
23-04-2015, 13:51
tak, chcę otrzymać gazowany. Przed zlaniem sprawdzić cukromierzem? czy wynik oscyluje w okolicy 0 ?
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#10
23-04-2015, 14:05
Można, ale widać, że nie trzeba. jeżeli to twoja pierwsza zabawa z cydrem, to nie zlewałbym na cichą (ryzyko infekcji) a poczekał, aż się nieco wyklaruje i potem butelkował z 4g cukru na pół litra.
Szukaj
Odpowiedz
511201 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kalisz, WLKP
#11
23-04-2015, 14:10
Jak ma 0 blg i jest klarowny to mozesz butelkowac dodając 5 g cukru na 0.5l butelke do nagazowania i słodzik do dosłodzenia lub ksylitol. Kilka dni w temp pokojowej i później do piwnicy.
Szukaj
Odpowiedz
kaparri Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#12
23-04-2015, 19:08
już przestaje "bulgotać", dziś zamówiłem brakujące rzeczy do kapslowania. Zamówiłem ksylitol. Na filmiku jest niby 3g cukru i czubata łyżeczka ksylitolu na 0,5l cydru. Chciałbym aby w słodkości był podobny do tych sklepowych (lubelski itd) czy takie proporcje są ok ?
Szukaj
Odpowiedz
511201 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kalisz, WLKP
#13
23-04-2015, 19:12
Jeśli chodzi i ksylitol to może być . Cukier dajesz do nagazowania ja daję łyżeczkę to jest jakieś 5g i jest takie fajne psssyy jak otwierasz i gaz ładnie ulatuje do góry w kufelku.
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2014
#14
28-04-2015, 21:52
Z dosładzaniem to radzę ostrożność. Miałem już cydry tak nagazowane że korek od szampanówki się zdeformował, gdyby nie była to szampanówka to eksplozję bym zaliczył. Nie radzi się dosładzać więcej niż 8g na litr. Tyle słodzę i nie narzekam, wychodzi super cyderek. Jest jeszcze jeden myk przy tym nagazowaniu o którym nikt nie mówi. Jest duża różnica nagazowania w zależności od nagazowania samego nastawu w momencie butelkowania.

Zdecydowanie polecam odgazowanie przed butelkowaniem. Dzięki temu unikniesz n.p. zatkania się rurki podczas butelkowania (gaz ulatniający się w rurce odcina dopływ) no i będziesz miał pewność że nie przesadzisz. Czyli po fermentacji, zlanie znad osadu do innego pojemnika, do tego pojemnika dodajesz cukier i słodzik (ksylitol w Twoim przypadku), mieszasz i rozlewasz do butelek.
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#15
27-08-2015, 10:53
Wiem, że już kiedyś było, ale wolę dla pewności dopytać:
1g cukru = 1g glukozy?
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dziwny wygląd cydru


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 22:46 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa