24-09-2012, 17:48
Czy ktoś pokusił się o zrobienie wina lodowego w domowych warunkach?
Jeśli tak - opiszcie całą operacje i efekty
Jeśli tak - opiszcie całą operacje i efekty
wino lodowe
|
24-09-2012, 17:48
Czy ktoś pokusił się o zrobienie wina lodowego w domowych warunkach?
Jeśli tak - opiszcie całą operacje i efekty
24-09-2012, 19:18
Czy próbkę też wysłać?
Użyj opcji szukaj, bo już o tym było!
24-09-2012, 19:26
24-09-2012, 20:35
DarekRz- nie z lodów, tylko przemarzniętych winogron. Czytałam o tym tu: http://www.vinisfera.pl/vinisfera,178,14...,news.html
24-09-2012, 21:37
U mnie przemarzają co roku. Tylko krzaki a nie winogrona
24-09-2012, 22:09
(24-09-2012, 20:35)czukier napisał(a): DarekRz- nie z lodów, tylko przemarzniętych winogron. Czytałam o tym tu: http://www.vinisfera.pl/vinisfera,178,14...,news.html Czukier, akurat Darkowi musisz nieco staranniej i bardziej przystępnie wyjaśnić, co to takiego, bo Darek z natury powolny jest, a i doświadczenia i wiedzy winiarskiej szczególnie mu brakuje. I nie, żeby ktokolwiek sobie z Ciebie jaja robił. Choć z drugiej strony, zanim odpowiesz komuś sprawdź na wszelki wypadek jego staż forumowy, ilość postów, ich jakość...
25-09-2012, 09:04
(24-09-2012, 22:09)Maciej napisał(a): Czukier, akurat Darkowi musisz nieco staranniej i bardziej przystępnie wyjaśnić, co to takiego, bo Darek z natury powolny jest, a i doświadczenia i wiedzy winiarskiej szczególnie mu brakuje. Maciej - dlaczego zdradzasz moje tajemnice No ale dlaczego nie z Big-Milków? Serio - Czukier, w naszym klimacie to jest cholernie trudne. Zostawisz na Ice wine/ Eiswein 200 kg np. Seyval Blanc (teoretycznie zrobisz z tego 20-30 l eisweina) a tu zamiast -7 st.C przyjdzie - 13 st.C, albo wręcz przeciwnie - złapie lekkie -5 a po nim ciepla odwilż +5 i z eisweina tylko zgniły szlam spod krzaków. Probować można, pozostaje jeszcze kwestia prasy - - programowalnej , bo przez 10 godzin nie bedziesz przy niej stał/a. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|