27-09-2012, 16:30
Witam wszystkich 
Jest to mój 1 post na forum, pomimo, że próby zrobienia winka już podejmowałem rok temu. Jednak przepis dziadka nie do końca mnie usatysfakcjonował, stąd postanowiłem się doszkolić.
Dysponuję 4 balonami o pojemnościach (chyba) 60l, 2x 54l oraz 40l. Jedyny surowiec jakim dysponuję i chciałbym się na nim skupić to czerwone winogrona. Mam kilka źródeł tych owoców. Zakupiłem cukromierz, z pomiarów sprzed kilku dni wynika, że BLG z 2ch działek wynosi po 20, na trzeciej działce ledwo 15.
Jako, że mam aż 4 butle, chętnie zrobię różne wina (zauważyłem też, że istnieje podział na wina gronowe i wina z winogron
). Ogólnie celem jest wino półsłodkie lub półwytrawne, o mocy 14-17%. Z winogron, które osiągają powoli dojrzałość, czyli tych o najwyższym BLG planuję przygotowanie nastawu już niebawem. Mój plan wygląda następująco, proszę o uwagi i wskazówki gdyby coś było nie tak..
Na 2 dni przed przygotowaniem wina zbiorę kilka kiści winogron, tak by wyszło 150ml soku. Dodam do tego ok 300ml wody, 2 łyżeczki cukru i szczyptę pożywki. Wleję to wszystko do litrowej butelki, którą zatkam czopem z waty. Całość zapasteryzuję i po wystudzeniu dodam torebeczkę drożdży. Całość przewiduję na 25 litrów nastawu - zrobię tego odpowiednio więcej.
Po 2ch dniach sporządzę moszcz.
I tak, nie wiem czy starczy mi na wszystkie butle 100% soku, więc trzeba będzie coś rozcieńczyć, zakładam 1:1.
Zakładając, że wino ma być 16% oraz jeżeli w owocach mam 160g cukru na litr, to na 50 litrów moszczu potrzebuję dosłodzić 9,7kg cukru. Cukier dodaję w 2ch partiach, połowę na początek, 2gą część gdy BLG osiągnie ok 13%.
Proszę o porady czy wszystko jest z grubsza dobrze, oraz o ewentualne wskazówki, które moga mi się przydać podczas produkcji
Pozdrawiam!

Jest to mój 1 post na forum, pomimo, że próby zrobienia winka już podejmowałem rok temu. Jednak przepis dziadka nie do końca mnie usatysfakcjonował, stąd postanowiłem się doszkolić.
Dysponuję 4 balonami o pojemnościach (chyba) 60l, 2x 54l oraz 40l. Jedyny surowiec jakim dysponuję i chciałbym się na nim skupić to czerwone winogrona. Mam kilka źródeł tych owoców. Zakupiłem cukromierz, z pomiarów sprzed kilku dni wynika, że BLG z 2ch działek wynosi po 20, na trzeciej działce ledwo 15.
Jako, że mam aż 4 butle, chętnie zrobię różne wina (zauważyłem też, że istnieje podział na wina gronowe i wina z winogron

Na 2 dni przed przygotowaniem wina zbiorę kilka kiści winogron, tak by wyszło 150ml soku. Dodam do tego ok 300ml wody, 2 łyżeczki cukru i szczyptę pożywki. Wleję to wszystko do litrowej butelki, którą zatkam czopem z waty. Całość zapasteryzuję i po wystudzeniu dodam torebeczkę drożdży. Całość przewiduję na 25 litrów nastawu - zrobię tego odpowiednio więcej.
Po 2ch dniach sporządzę moszcz.
I tak, nie wiem czy starczy mi na wszystkie butle 100% soku, więc trzeba będzie coś rozcieńczyć, zakładam 1:1.
Zakładając, że wino ma być 16% oraz jeżeli w owocach mam 160g cukru na litr, to na 50 litrów moszczu potrzebuję dosłodzić 9,7kg cukru. Cukier dodaję w 2ch partiach, połowę na początek, 2gą część gdy BLG osiągnie ok 13%.
Proszę o porady czy wszystko jest z grubsza dobrze, oraz o ewentualne wskazówki, które moga mi się przydać podczas produkcji

Pozdrawiam!