• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Kwasomierz - jaki?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Kwasomierz - jaki?
bart3q Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 557
Liczba wątków: 23
Dołączył: 06 2012
Lokalizacja: Jelenia Góra/Wrocław
Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)
#1
28-09-2012, 10:48
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem kwasomierza. Znalazłem dwa rodzaje:
Z biowinu: http://biowin.pl/biowin/wino-piwo-destyl...nie-sokach
oraz z browamatora: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?g...dm=1463480

Kwasomierz z browamatora jest droższy, ale jest odczynnik później jest tańszy (200ml za 6,5zł, a odczynnik z biowinu 100ml za 13 zł)
Za to z tego co wyczytałem, kwasomierz z biowinu rozróżnia jaki kwas chcemy mierzyć (winowy, cytrynowy czy jabłkowy), i w zależności od tego nalewamy wina do odpowiedniego poziomu, i ewentualnie dopełniamy wodą do poziomu "0".
Za to w kwasomierzu z browamatora w instrukcji do niego nie ma o tym nic wspomnianego instrukcja.
A to, jak doczytałem w tym poście, ma znaczenie na wynik.

Dodatkowo znalazłem tutaj informację o tym, że odczynnik się starzeje... Warto więc w ogóle się w to bawić, jeśli co jakiś czas i tak trzeba nowy odczynnik? A może po prostu pogodzić się z małą dokładnością tego typu wskazań?

Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#2
28-09-2012, 13:16
Jak chcesz robić wiele pomiarów to lepiej samemu zrobić odczynnik. To proste.
Rozróżnianie kwasów ok, tylko że są owoce (np. winogrona), które mają więcej niż jeden kwas.
Szukaj
Odpowiedz
bart3q Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 557
Liczba wątków: 23
Dołączył: 06 2012
Lokalizacja: Jelenia Góra/Wrocław
Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)
#3
28-09-2012, 13:28
I co wtedy należy zrobić? Pogodzić się z tym że pomiar jest tylko orientacyjny, i że jego dokładność do celów winiarskich będzie wystarczająca?
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#4
28-09-2012, 13:28
Chromatografia bibułowa? :)

Tylko, że to strasznie droga zabawa ;(
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
bart3q Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 557
Liczba wątków: 23
Dołączył: 06 2012
Lokalizacja: Jelenia Góra/Wrocław
Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)
#5
28-09-2012, 13:38
Mówmy o realnych rzeczach, potrzebnych dla początkującego winiarza;) Jesli teraz np zechciałbym robić wino z winogron o kwasowości 7g/l to obojętne który kwasomierz z pierwszego posta zastosuje? Bo z wypowiedzi kilisa można wnioskować że tak...
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#6
28-09-2012, 13:43
Obojętne.

Jeśli robisz z innych owoców (rule of thumb: cytrusy mają głównie kwas cytrynowy, większość pozostałych owoców głównie kwas jabłkowy) możesz przeliczyć sobie wg zasad podanych w poście do którego linkowałeś, albo po prostu zawsze liczyć kwasy w przeliczeniu na kwas winowy i po kilku winach będziesz dokładnie wiedział jaka kwasowość Ci pasuje.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#7
28-09-2012, 14:04
Jeśli chcesz zrobić jeden pomiar to kup który Ci wygodniej.
A jak chcesz się bawić to przeczytaj tutaj
To na prawdę proste, robię co roku nowy płyn.
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#8
28-09-2012, 15:07
kilis, a można się pod Ciebie podpiąć? Jak patrzyłem na koszty odczynników z POCHu to wychodziło mi, że minimalny zestaw to ~5L.

Błękitu dodajesz osobno czy wsypujesz do roztworu NaOH? (wg wikipedii jako wskaźnika używa się roztworu 0,05%, co przy najmniejszym dostępnym w POCH opakowaniu 5g oznacza, że błękitu starcza na 10l)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
bart3q Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 557
Liczba wątków: 23
Dołączył: 06 2012
Lokalizacja: Jelenia Góra/Wrocław
Nastrój: miody - szukam jakie mi smakują:)
#9
28-09-2012, 18:41
Przepraszam za może banalne pytanie, ale jestem nowicjuszem w tym temacie. Gdzie można kupić to NaOH? W internecie nie mogę znaleźć... A może ktoś zna jakiś sklep we Wrocławiu?
Szukaj
Odpowiedz
yagon Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2009
Lokalizacja: Kassel - Niemcy
#10
29-09-2012, 16:44
Moze zacznij szukac pod nazwa wodorotlenek sodu.
Po wpisaniu na allegro pojawila mi sie cala strona aukcji.

Pozdrawiam
Krzysiek
Szukaj
Odpowiedz
R0MAN Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2011
Lokalizacja: lubelskie
#11
29-09-2012, 21:15
Bart3q ja pierwszy zestaw kupiłem w Biowinie ,a płyn kupuje z Browamatora. Uważaj na nich bo czasami z datami przydatności się nie mieszczą.
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#12
01-10-2012, 10:26
No i trzeba pamiętać o przeliczeniu, bo płyn z Browamatora jest przeznaczony do miareczkowania 10ml, a Biowiniu 9ml moszczu. Używając płynu BA w probówce Biowinu musisz wynik pomnożyć przez 1,(1).

Uzasadnienie znajdziesz tutaj: http://www.winogrona.org/forum/wytwarzan...80-15.html
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#13
01-10-2012, 12:53
Możesz się podpiąć :)
A co do zamówienia to kupiłem kiedyś w www.chemik.aip.pl
1. Błękit bromotymolowy C27H28O5SBr2 r-r alkoholowy 0,1% 100ml (BBT)
1. Sodu wodorotlenek 4,001g (odważka analityczna)
3. kolba 25 czy 50 ml
4. pipeta 5ml - to już w jakimś sklepie u mnie.

Wlewam NaOH, dopełniam wodą destylowaną do 1l. Dodaję kilkanaście kropel BBT i już.
Szukaj
Odpowiedz
tibek Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 288
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Wawa
Nastrój: No Mood.
#14
01-10-2012, 13:20
Te 4g/l to daje akurat 0.1 mol/l?

Taniej wychodzi sporo :) W POCH patrzyłem od razu, żeby roztwór mianowany 0.1 mola w ilości 5l kupić, a na stronie co podałeś NaOH 8 pln, 100ml BBT 9 pln. To chyba sam się pobawię, dzięki za namiar.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#15
01-10-2012, 13:36
Dokładnie 0,1mol. Możesz zakupić kolbę miarową 1l, będzie Ci łatwiej, do tego dokładniej to zmieszać.
Szukaj
Odpowiedz
miodelli Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2015
Lokalizacja: Zembrzyce k. Suchej Beskidzkiej
Nastrój: Jak zawsze zajebisty
#16
25-10-2015, 19:55
zestaw do pomiaru kwasowości z biowinu jest do dupy. Po wypłukaniu menzurki starła się skala, po prostu spłyneła wraz z wodą w trakcie pierwszego pomiaru:(
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#17
25-10-2015, 20:05
Niestety poszli na łatwiznę. A kiedyś było solidniej. Mam menzurkę z Biowinu już bardzo długo i skala jest ok. Bo nie jest malowana tylko wytrawiana. Tak, tak kiedyś było.:D
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#18
25-10-2015, 20:07
Biowin jest the best. Pierwszy cukromierz jaki u nich kupiłem wytrwał trzy pomiary - czwartego już nie zdołał, bo się rozszczelnił. Potem zanabyłem dwa jednoczesnie i każdy z nich pokazywał inny pomiar na tej samej próbce :)
Szukaj
Odpowiedz
mariuszek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 890
Liczba wątków: 32
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Kołobrzeg
#19
25-10-2015, 20:12
(25-10-2015, 19:55)miodelli napisał(a): zestaw do pomiaru kwasowości z biowinu jest do dupy . Po wypłukaniu menzurki starła się skala, po prostu spłyneła wraz z wodą w trakcie pierwszego pomiaru:(

Popracuj nad ortografią.

U mnie dzisiaj w dwóch, cukromierzach papierek ze skalą spadł na sam dół pływaka, leży sobie na balaście, trzeci jest pływak nie zgrzany u góry, otwarte szkło.
Niby nic trafiłem trzy zepsute cukromierze = 20kg cukru.

Nie sądziłem że te produkty coraz bardziej dna sięgają, kiedyś było znacznie lepiej.


edit: dół
Szukaj
Odpowiedz
marmur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 9
Dołączył: 09 2015
Lokalizacja: Los Grabos - United States of Wielkopolska
Nastrój: Nieortodoksyjny optymizm.
#20
26-10-2015, 01:05
(25-10-2015, 20:12)mariuszek napisał(a): Popracuj nad ortografią.

U mnie dzisiaj w dwóch, cukromierzach papierek ze skalą spadł na sam duł pływaka, leży sobie na balaście, trzeci jest pływak nie zgrzany u góry, otwarte szkło.
Niby nic trafiłem trzy zepsute cukromierze = 20kg cukru.

Nie sądziłem że te produkty coraz bardziej dna sięgają, kiedyś było znacznie lepiej.

Czyli nie jestem sam w niedoli biowinowej ;)
A jeśli chodzi o ortografię to eghm , eghm.. :chytry: ;)
Szukaj
Odpowiedz
blueboys16 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2015
#21
31-10-2015, 11:15
Mama takie pytanko, nie chce zakładać nowego tematu, mam kwasomierz browinu i czy moge nim zmierzyć kwasowość wina z winogron które już fermentuje? W sumie to już cicha fermentacja. Czy mam nalac wino do poziomu 0 i dolewać ten wskaźnik i odczytać gdy zmieni kolor?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#22
31-10-2015, 14:36
Możesz zmierzyć kwasowość Twojego fermentującego wina w taki sposób jaki napisałeś i jaki jest w instrukcji.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Pomiary oraz obliczenia (cukier i poziom alkoholu) v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »

Kwasomierz - jaki?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 17:13 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa