09-10-2012, 11:54
Witam wszystkich.
Jestem początkującym winiarzem. Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino z białych winogron.
Wycisnąłem ok 13l moszczu dodałem paczkę wcześniej rozmnożonych drożdży winiarskich TOKAY, 8gr pożywki oraz 0,8 kg cukru (w postaci syropu). Wszystko wymieszałem i wlałem do gąsiora. Winko wystartowało natychmiast. Burzliwie fermentowało ok 7 dni po czym ucichło. Zrobił się osad na dnie. Postanowiłem że zrobię pierwszy odciąg, przeczyszczę gąsior i zleje winko bez osadu. Zmierzyłem cukier (wiem za późno ale wcześniej nie miałem czym) i wyszło 0Blg. Dodałem 1 kg cukru i winko delikatnie zaczeło pracować (puszcza raz na 3 minuty).
Tu moje pytanie czy wogóle coś z tego wyjdzie czy mogę już wylać?
Co dalej?
Jestem początkującym winiarzem. Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino z białych winogron.
Wycisnąłem ok 13l moszczu dodałem paczkę wcześniej rozmnożonych drożdży winiarskich TOKAY, 8gr pożywki oraz 0,8 kg cukru (w postaci syropu). Wszystko wymieszałem i wlałem do gąsiora. Winko wystartowało natychmiast. Burzliwie fermentowało ok 7 dni po czym ucichło. Zrobił się osad na dnie. Postanowiłem że zrobię pierwszy odciąg, przeczyszczę gąsior i zleje winko bez osadu. Zmierzyłem cukier (wiem za późno ale wcześniej nie miałem czym) i wyszło 0Blg. Dodałem 1 kg cukru i winko delikatnie zaczeło pracować (puszcza raz na 3 minuty).
Tu moje pytanie czy wogóle coś z tego wyjdzie czy mogę już wylać?
Co dalej?