• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 85 86 87 88 89 … 92 Dalej »

Pierwsze wino. Problem

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pierwsze wino. Problem
szweraf Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2012
#1
09-10-2012, 11:54
Witam wszystkich.
Jestem początkującym winiarzem. Postanowiłem zrobić moje pierwsze wino z białych winogron.
Wycisnąłem ok 13l moszczu dodałem paczkę wcześniej rozmnożonych drożdży winiarskich TOKAY, 8gr pożywki oraz 0,8 kg cukru (w postaci syropu). Wszystko wymieszałem i wlałem do gąsiora. Winko wystartowało natychmiast. Burzliwie fermentowało ok 7 dni po czym ucichło. Zrobił się osad na dnie. Postanowiłem że zrobię pierwszy odciąg, przeczyszczę gąsior i zleje winko bez osadu. Zmierzyłem cukier (wiem za późno ale wcześniej nie miałem czym) i wyszło 0Blg. Dodałem 1 kg cukru i winko delikatnie zaczeło pracować (puszcza raz na 3 minuty).
Tu moje pytanie czy wogóle coś z tego wyjdzie czy mogę już wylać?
Co dalej?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#2
09-10-2012, 12:04
Czekaj. Cierpliwość wynagradza wszystkie wątpliwości.
Jak na razie masz pewnie lekkie wino półsłodkie.
Szukaj
Odpowiedz
LeBoucher Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 204
Liczba wątków: 11
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Knurów
#3
09-10-2012, 13:09
Nie widzę żadnego problemu, wszystko wygląda ok.
Szukaj
Odpowiedz
szweraf Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2012
#4
09-10-2012, 14:17
No a nie za wcześnie zrobiłem odciąg. Nie powinienem tylko dodać cukier i wszystko jeszcze zostawić?
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#5
09-10-2012, 14:25
Miałeś 2 wyjścia, oba dobre:
1) Albo dodać cukru do balonu bez ściągania, albo:
2) Ściągnąć to wszystko i dodać cukier do doprawienia.

Więc jeśli chcesz aby fermentacja dalej szła, to albo czekać, albo zrób restart :)
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#6
09-10-2012, 14:28
Obciąg był by błędem, jakby wino już ledwo dychało (a chciało się jeszcze więcej %, albo pozbyć cukru), drożdże by były na ostatku sił i wtedy odciągiem pozbywasz się ich (tych żywych i nie żywych) i nie ma kto robić w winie. Bo wtedy już by się drożdże nie mogły namnożyć i nie pracowało by (albo bardzo bardzo wolno, ostatki komórek drożdży)

W Twoim przypadku drożdże przerobiły cały cukier, zrobiłeś obciąg, drożdże jeszcze były w dobrej formie, dosłodziłeś wiec zaczęły robić (naturalnie, bo ani ich nie zabiłeś %, ani np. pirosiarczynem potasu, więc zaczęły dalej przerabiać cukier, bo nic im nie zawadzało)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 85 86 87 88 89 … 92 Dalej »

Pierwsze wino. Problem


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 17:03 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa