15-10-2012, 21:03
Witam. Zobiłem w tym roku wino z wiśni. W smaku wyszło świetne (może troche za słodkie ale to akurat nie problem) natomiast procentowo wypada słabo.. Wg WineCalc_2_4 ma około 13%. Zastanawiam się tylko czemu nie więcej?
Składniki:
8 kg wiśni (oczywiście przed nastawem wydrylowanych)
0,5 kg czarnej porzeczki, borówek i jagód
4 kg cukru (od razu dodane 2,6kg, po 5 dniach od nastawu 0,7 kg i po kolejnych 2 dniach również 0,7 kg)
Drożdże Burgund 38 (Zamoyscy)
Po zakończonej fermentacji (nieco ponad miesiąc) zlałem winko do innego gąsiora w którym stało około 2 miesiące. Dopieero wzoraj dodałem tam piro i rozlałem do butelek.
Bllg jest w tej chwili równe 13.
Nastaw był w gąsierze 15 litrowym, więc wody dodałem około 5 litrów (nie mierzyłem dokładnie).
Nie mam pojęcia co mogłem zrobić źle. Prosiłbym o wskazanie ewentulnych błędów lub dopytanie co do samego sposoby wykonywania tego wina (jeśli pominałem jakieś istotne szczegóły).
Z góry bardzo dziękuję.
Składniki:
8 kg wiśni (oczywiście przed nastawem wydrylowanych)
0,5 kg czarnej porzeczki, borówek i jagód
4 kg cukru (od razu dodane 2,6kg, po 5 dniach od nastawu 0,7 kg i po kolejnych 2 dniach również 0,7 kg)
Drożdże Burgund 38 (Zamoyscy)
Po zakończonej fermentacji (nieco ponad miesiąc) zlałem winko do innego gąsiora w którym stało około 2 miesiące. Dopieero wzoraj dodałem tam piro i rozlałem do butelek.
Bllg jest w tej chwili równe 13.
Nastaw był w gąsierze 15 litrowym, więc wody dodałem około 5 litrów (nie mierzyłem dokładnie).
Nie mam pojęcia co mogłem zrobić źle. Prosiłbym o wskazanie ewentulnych błędów lub dopytanie co do samego sposoby wykonywania tego wina (jeśli pominałem jakieś istotne szczegóły).
Z góry bardzo dziękuję.