• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 83 84 85 86 87 … 92 Dalej »

Pierwsze wino gronowe

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pierwsze wino gronowe
pepe126p Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Przemyśl
#1
24-10-2012, 10:22
Dzisiaj zebrałem owoce winnej latorośli ;), które mam zamiar zamienić w wino.

Niestety nie wiem co to za odmiana, ale jest starannie pielęgnowana. Jeśli ktoś pozna ze zdjęć gatunek to bardzo bym prosił o napisanie.

Proszę mnie poprawić, jeśli mam zły tok myślenia.
1. Odszypułkuję owoce i zgniatam je.
2. Wlewam zebrany materiał do balona (nie mam tak dużego wiadra, aby pomieścić) i dodaję piro.
3. Po wymieszaniu zawartości przykrywam gazą.
4. Po 24 godzinach wsypuję pożywkę i MD, które wcześniej przygotowałem (4 dni).
5. Po upływie około 2 tygodni usuwam owoce szczelnie zamykam z rurką fermentacyjną.

P.S Wiadomo, że w początkowych krokach sprawdzam Blg dosładzam wedle upodobań.




           
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#2
24-10-2012, 10:52
Jeśli to ma być naprawdę gronowe to zmierzenie Blg to za mało - trzeba jeszcze zmierzyć kwasowość. Dalej np. tak: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid154505

Z takich zdjęć nie da się określić odmiany winogron.
Szukaj
Odpowiedz
pepe126p Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Przemyśl
#3
24-10-2012, 10:57
W porządku... zadzwonię do znajomego chemika, czy ma na miejscu aparaturę ;D

Czy kroki działania, jakie napisałem są słuszne?
Szukaj
Odpowiedz
pesko Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź
#4
24-10-2012, 11:03
Hej,

Właśnie jestem w trakcie robienia winka z podobnych winogron jak na zdjęciu. Niestety nazwy też nie znam, ale wydaja się wręcz identyczne :)

Ja po wyczyszczeniu owoców zgniotłem je i zalałem pektoenzymem. Na drugi dzień odcisnąłem to wszystko w nylonowym woreczku i do soku (moszczu) dodałem drożdże i pożywkę razem z wodą i cukrem.
Fermentowało przemocno przez 24h. Potem się uspokoiło i zaczęło pięknie cykać. Po 5 i 9 dniu dodałem jeszcze trochę cukru. Obecnie nastaw ma 11 dni i ładnie cyka co 8 sekund.

pzdr, pesko
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#5
24-10-2012, 17:41
Pesko Ty nie robisz wina gronowego (tytuł wątku) ale wino winogronowe a to całkiem co innego.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 83 84 85 86 87 … 92 Dalej »

Pierwsze wino gronowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 10:03 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa