• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 81 82 83 84 85 … 92 Dalej »

Cos dziwnego na powierzchni - jabłkowe wino

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cos dziwnego na powierzchni - jabłkowe wino
Fox199 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2012
#1
24-10-2012, 12:14
Witam forumowiczów

3 października nastawiłem wino jabłkowe w dwóch balonach 25l i 5l.
Około tydzień później dodałem drugą porcje syropu cukrowego z tym że jego temp. w momencie wlania wynosiła około 50C (wiem że dodaje się ostudzony, mniejsza o powody ale być może ma to związek z problemem) i w małym balonie chyba następnego dnia zauważyłem coś co najlepiej opisać jako "farfocle" koloru jabłka unoszące się na powierzchni nastawu.
Wspomniane "farfocle" po delikatnym ruszeniu balonem opadały na dno po czym bardzo bardzo powoli wznosiły się znów na powierzchnie.
Kolejnego dnia pojawił sie zapach siarkowodoru, który po dość intensywnym przewietrzeniu wina zniknął i już nie wrócił

Duży balon pracuje bez zarzutów, jedyna różnica w ich składzie poza objętością to to że w 25l dodałem przygotowana wcześniej matke drożdżową natomiast w 5l jakieś drożdże aktywne FERMVIN (wyszło mi więcej soku niż planowałem i skorzystałem z tego co było pod ręką). Poza tym mniejszy balon ruszył z fermentacją około 2 dni później niż duży

Dzisiaj mamy 24 października w międzyczasie dodałem ostatnią porcje syropu cukrowego (dla sprawdzenia wpływu temperatury na problem, do 5l balona wlałem znów ciepły syrop, ale nic ciekawego się nie stało) "farfocle" zniknęły lub osiadły na dnie, a oba wina jeszcze fermentują.

Ktoś spotkał się z czymś takim? Zżera mnie ciekawość co to było (lub jest). Mam swoje przypuszczenia ale to tylko przypuszczenia

Mogę podać bardziej szczegółowe informacje na temat wina jeżeli to coś pomoże

Pozdrawiam:)
Szukaj
Odpowiedz
przemekwu Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 27
Liczba wątków: 7
Dołączył: 09 2012
Lokalizacja: Wołów
Nastrój: Grand and dandy
#2
14-11-2012, 15:51
Farfocle w jabłku to chyba norma (pod warunkiem, że wyciskałeś lub odwirowałeś sok samodzielnie, a nie z kartonika). Po pierwszym lub drugim zlaniu już żadnych nie powinno być. Zlewałeś już?
Szukaj
Odpowiedz
stefan2 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2010
Lokalizacja: Gdańsk
#3
15-11-2012, 11:26
Farfocle na dnie. Na początku stawiałem na pływanie z powodu fermentacji czyli że CO2 wypycha je na powierzchnię. A co to? Może faktycznie jabłka. Może pekto pomoże?
Szukaj
Odpowiedz
pawelklos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Luboń
Nastrój: przyjemnie
#4
15-11-2012, 11:56
Jabłkowa chmurka to chyba norma, jak ubijesz drożdże to po dniu siądzie, pekto też pomaga.
W moim jabłkowo hibiskusowym po siarkowaniu, już po dniu zbiły się na dnie.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 81 82 83 84 85 … 92 Dalej »

Cos dziwnego na powierzchni - jabłkowe wino


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-07-2025, 12:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa