• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 83 84 85 86 87 … 92 Dalej »

Wino z głogu

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino z głogu
Saulosi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2012
#1
29-10-2012, 09:27
Hello Panowie,
mam takie małe pytanie dotyczace wina z głogu...
Otoż wykorzystując przepis w proporcjach :

10l wody
3 kg cukru
1,5kg głogu
drożdze malga

fermentacja ruszyła z kopyta i tu pytanie ???
Na nizej dołaczonym zdjęciu po 2 dniach od zalania wyszła mi tak konzystencja - 2-3 razy dziennie staram sie mieszac balonem jednak martwi mnie ilość głogu w balonie - moze sie myle ale czy czasem nie jest go za duzo? to lekko żółte na górze to po chwil zeschnieta piana...

HELP!!!:sloik:




Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
Saulosi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2012
#2
29-10-2012, 10:04
hmmm tylu expertów i nic... zero pomoc ;(
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#3
29-10-2012, 10:20
Robisz wszystko dobrze, fermentujesz w balonie przez to wygląda to jak wygląda. Jest mocno napełniony, piana wypycha owoce. Mieszaj często żeby nie spleśniało na wierzchu. Podobno espumisan w kroplach pomaga na taką pianę. Możesz też zdjąć korek z rurką i założyć gazę na parę dni żeby nic nie wleciało do środka.

1,5 kg głogu to raczej mało na taką ilość.
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.797
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#4
29-10-2012, 10:21
Na Twoje pytanie odpowiedziano już 738 razy. Ja odpowiem kolejny raz.
Jeśli wyjdzie z balona to znaczy było za dużo, jeśli nie to nie jest za dużo.
Ważniejsze jest to że dałeś malutko głogu. Jakaś herbatka trzeci raz zalewana z tego wyjdzie a nie wino.
Szukaj
Odpowiedz
fegor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 2
Dołączył: 11 2007
Lokalizacja: Kraków
#5
29-10-2012, 11:57
Głóg był swieży czy suszony?

Szukaj
Odpowiedz
sonne2 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2011
#6
29-10-2012, 13:37
Może mnie oczy bolą, ale ten głóg coś duży i taki żółtawy jakby jakieś dzikie gruszki czy co. To jest na pewno głóg? Po drugie wlałeś o 5l za dużo wody.
Szukaj
Odpowiedz
Saulosi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2012
#7
29-10-2012, 16:33
dziekuje panowie:) głóg jest swiezy. oczyszczony - 2 dni mrozony w zamrazarce a te zołte plamki to rodzynki... troche dodałem...
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 83 84 85 86 87 … 92 Dalej »

Wino z głogu


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 08:46 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa