• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 82 83 84 85 86 … 92 Dalej »

Moc Jabola

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Moc Jabola
Christian Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2012
#1
04-11-2012, 19:57
Chodzi o wino z Szarych Renet :)
Na jakich drożdżach robicie ?
Jakie stężenie alkoholu jest według was najlepsze/najsmaczniejsze ? Czy 12% jest lepsze w tym wypadku od 16% bądź 18% ?
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#2
04-11-2012, 20:02
12% jest moim zdaniem idealne dla jabłkowego i zupełnie wytrawne.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#3
04-11-2012, 20:37
A dla mnie najlepsze jest 18% i półsłodkie (z samego soku, bezsiarkowe, odleżałe na dębie), ale jestem w znakomitej mniejszości.
Szukaj
Odpowiedz
Robert-A Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 187
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2009
Lokalizacja: Poznań
Nastrój: Miodowy
#4
04-11-2012, 21:37
słodkie 16 - 18 % bezsiarkowe.
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#5
05-11-2012, 18:00
Ale bezsiarkowe to będzie w kolorze ciemnej herbaty?

Ja głosuje na 11-12 %, siarkowe, wytrawne, dużo kwasu, lekkie, zwiewne i owocowe :szampan:
Szukaj
Odpowiedz
cemik1 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 502
Liczba wątków: 6
Dołączył: 02 2010
#6
05-11-2012, 18:30
Nie będzie, a przynajmniej u mnie nie jest.
Szukaj
Odpowiedz
Christian Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 35
Liczba wątków: 7
Dołączył: 07 2012
#7
05-11-2012, 20:00
Mmm to zrobię tak: Nastawię na Sherry z Zamojskich,dodam tyle cukru by było około 12% wytrawne, jak będzie smakować to siarkujemy,a jeśli nie to dodajemy porcje cukru i fermentuje do końca (około 16% ).
Może być też tak ?:)
:polewam:
Szukaj
Odpowiedz
Biniu Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2011
Nastrój: różany
#8
05-11-2012, 20:19
Siarkowanie to trzeba robić przede wszystkim podczas uzyskiwania moszczu z jabłek, bo sok szybko się utlenia i miast pięknej jasnej barwy wychodzi kolor ciemny, herbaciany i w kieliszku nie prezentuje się to za fajnie.


Poza tym próbowanie wina od razu po przefermentowaniu to słaby pomysł.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 82 83 84 85 86 … 92 Dalej »

Moc Jabola


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 08-07-2025, 05:06 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa