• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Aroniowe z soku z malinami nie pracuje. Co dalej?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
m1905 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
25-11-2012, 20:49
Witam,

W piwnicy u dziadka znalazłem duuużo starych soków z aronii (rocznik 1999). Oprócz tego miałem trochę malin, a raczej ich pozostałości z produkcji soku.

20 września wlałem wszystko do dużego balona (ok 50l). Sok z aronii był bardzo słodki (ok 30 blg). Rozcieńczyłem nastaw do ok 24 blg, dodałem drożdży aktywnych (nie pamiętam nazwy, ale było na nich napisane że dobre do fermentacji m.in. wina z aronii), pożywki i fermentacja pięknie ruszyła.

Od około tygodnia - dwóch tygodni nastaw nie pracował. Dzisiaj zlałem wino i pozbyłem się owoców z balona.

W tej chwili wino wskazuje 9 blg. Jest dosyć słodkie w smaku i ma jakąś moc (choć nie wiem jaką), bo lekko mi zaszumiało w głowie po kilku łykach, które były wymuszone odciąganiem wina :)

W balonie jest aktualnie ok 40 litrów wina.

Ile to wino orientacyjnie może mieć teraz % mocy. Chciałbym żeby docelowo nie było za bardzo słodkie. Obecnie jak na mój gust jest trochę za słodkie.

Nie mam doświadczenia w produkcji domowych win (jest to mój trzeci nastaw i pierwszy z aronii) i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Co radzicie ?

Pozdrawiam
Marcin
Szukaj
Odpowiedz
Pixi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 0
25-11-2012, 21:04
Witam .
Z obliczeń wynika ze twoje winko ma jakieś 9% . Jesteś pewny że fermentacja staneła? (może drożdże sa na etapie cichej fermentacji i jeszcze blg spadnie a winko będzie mocniejsze) moze poczekaj kilka dni i sprawdź jeszcze raz poziom cukru.
Ile dałeś tych drożdży na te 40l wina a ile pożywki? a może jestes w stanie sobie przypomnieć jakie to drożdże? w jakiej temperaturze stał nastaw? czy była ona stała?

ps. sam nastawiłem kilka win i miodów co nieco wiem ale jeśli sie gdzieś myle to prosze bardziej doświadczonych o wyprowadzenie mnie z błędu .

pozdrawiam:)
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Nastrój: Nareszcie!
25-11-2012, 21:09
Radzimy ;););) poczytać na forum o obliczeniach i samemu moc winka obliczyć.
Na mój nos to drożdże jeszcze nieco cukru zjedzą (może 1, a może 2-7 blg) i za jakiś czas może się okazać, ze jest ok. lub nawet za wytrawne jak na swoją moc. Zwykle po zlaniu fermentacja nieco zwalnia. Zmierz blg za 2-3 tygodnie i będziesz wiedział czy pracuje jeszcze.
Generalnie bez nerwowych ruchów bym radził.
Szukaj
Odpowiedz
m1905 Offline
Nowy użytkownik

25-11-2012, 21:16
Dzisiaj był dopiero drugi pomiar blg, pierwszy był na samym początku, więc trudno mi powiedzieć kiedy nastaw osiągnął 9blg. Nie jestem pewny, że fermentacja stanęła ale od tygodnia - dwóch tygodni wino nie pyka i dlatego podejrzewam, że nic się w środku nie dzieje. Za kilka dni sprawdzę poziom blg i dam znać.

Drożdży i pożywki dałem według instrukcji na opakowaniu. Nie pamiętam jakie to drożdże, ale kupowałem w Leroy Merlin. Podjadę w wolnej chwili, sprawdzę co to było i dam znać.

Temperatura w jakiej stał nastaw jest raczej stała, trudno mi określić jaka dokładnie - pokojowa - ok 24C. Dodatkowo balon owinąłem kocem.
Szukaj
Odpowiedz
m1905 Offline
Nowy użytkownik

25-11-2012, 21:19
(25-11-2012, 21:09)tata1959 napisał(a): Zmierz blg za 2-3 tygodnie i będziesz wiedział czy pracuje jeszcze.
Generalnie bez nerwowych ruchów bym radził.

Tak zrobię. Dzięki za odpowiedź. Dam znać jak rezultaty.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Nastrój: Nareszcie!
25-11-2012, 21:52
Tak na przyszłość to posta pod postem się nie pisze (Regulamin) - użyj funkcji "edycja" i dopisz co ta masz na myśli jeśli na Twój ostatni post nie było żadnej odpowiedzi.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-05-2025, 12:14 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa