25-11-2012, 20:49
Witam,
W piwnicy u dziadka znalazłem duuużo starych soków z aronii (rocznik 1999). Oprócz tego miałem trochę malin, a raczej ich pozostałości z produkcji soku.
20 września wlałem wszystko do dużego balona (ok 50l). Sok z aronii był bardzo słodki (ok 30 blg). Rozcieńczyłem nastaw do ok 24 blg, dodałem drożdży aktywnych (nie pamiętam nazwy, ale było na nich napisane że dobre do fermentacji m.in. wina z aronii), pożywki i fermentacja pięknie ruszyła.
Od około tygodnia - dwóch tygodni nastaw nie pracował. Dzisiaj zlałem wino i pozbyłem się owoców z balona.
W tej chwili wino wskazuje 9 blg. Jest dosyć słodkie w smaku i ma jakąś moc (choć nie wiem jaką), bo lekko mi zaszumiało w głowie po kilku łykach, które były wymuszone odciąganiem wina
W balonie jest aktualnie ok 40 litrów wina.
Ile to wino orientacyjnie może mieć teraz % mocy. Chciałbym żeby docelowo nie było za bardzo słodkie. Obecnie jak na mój gust jest trochę za słodkie.
Nie mam doświadczenia w produkcji domowych win (jest to mój trzeci nastaw i pierwszy z aronii) i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Co radzicie ?
Pozdrawiam
Marcin
W piwnicy u dziadka znalazłem duuużo starych soków z aronii (rocznik 1999). Oprócz tego miałem trochę malin, a raczej ich pozostałości z produkcji soku.
20 września wlałem wszystko do dużego balona (ok 50l). Sok z aronii był bardzo słodki (ok 30 blg). Rozcieńczyłem nastaw do ok 24 blg, dodałem drożdży aktywnych (nie pamiętam nazwy, ale było na nich napisane że dobre do fermentacji m.in. wina z aronii), pożywki i fermentacja pięknie ruszyła.
Od około tygodnia - dwóch tygodni nastaw nie pracował. Dzisiaj zlałem wino i pozbyłem się owoców z balona.
W tej chwili wino wskazuje 9 blg. Jest dosyć słodkie w smaku i ma jakąś moc (choć nie wiem jaką), bo lekko mi zaszumiało w głowie po kilku łykach, które były wymuszone odciąganiem wina

W balonie jest aktualnie ok 40 litrów wina.
Ile to wino orientacyjnie może mieć teraz % mocy. Chciałbym żeby docelowo nie było za bardzo słodkie. Obecnie jak na mój gust jest trochę za słodkie.
Nie mam doświadczenia w produkcji domowych win (jest to mój trzeci nastaw i pierwszy z aronii) i będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Co radzicie ?
Pozdrawiam
Marcin