22-12-2012, 20:29
"Komu ginu komu dymu?" czyli rozmaitości z wedzarni :))
|
22-12-2012, 21:18
E, tam
po co sznurujesz pstrągi, dym do brzuszek się nie dostanie, wystarczy dobry hak mocowany do kręgosłupa i zapałka w środku. Pod koniec wędzenia na ciepło, podnosimy temp do zobaczenie białego mleczka kapiącego właśnie z końca środka. A tak wyglądają moje odfiletowane łososie posolone z ręki, odpoczną 12 h w temp 10C, a jutro wędzone na zimno, czyli w temp max 21 C Każda ryba oprócz flądry powinna być solona z ręki, a nie moczona w solance, co JEST DUŻYM błędem, temp gdy ryby są zasolone > 12h mija się z celem. dlaczego? O tym potem....albo wizyta na WB
23-12-2012, 11:50
Pstrągi wędziłem pierwszy raz bo mialem 2 szt zamrożone także to był taki bardziej eksperyment
23-12-2012, 14:57
Już wsiadam w samochód, daj znać tylko do której Klimkówki jechać.
Na szczęście już w przyszłym roku będę miał własną wędzarnie. Jeszcze tylko projekt i na wiosnę budowa. Nie samą białą parzoną żyje człowiek.
23-12-2012, 15:22
(23-12-2012, 14:57)mkosicki napisał(a): ...... Jeszcze tylko projekt i na wiosnę budowa.......Jeśli masz na myśli dokumentację budowlaną to wędzarnia jako element tzw. architektury ogrodowej nie wymaga pozwolenia ani żadnych "papierów". Jeśli szukasz inspiracji to na wedlinydomowe.pl jest ci ich dostatek. Już mam fundamencik pod taką wędzarnię z grillem. Palenisko tylko zrobię w postaci pieca chlebowego na 2 duże brytfanny żeby chlebek upiec czy też bigos/gołąbki/mięsko dopieścić jak należy.
23-12-2012, 19:59
Właśnie największym problemem jest połączenie tego wszystkiego - chciałbym mieć wędzarnię z piecem chlebowym(i najlepiej jeszcze z grillem), która zasłaniałaby wejście do piwniczki podziemnej. Tylko zastanawiam się, czy można to jakoś połączyć(wędzarnia byłaby nad piwniczką, strop musiałby być naprawdę solidny i dobrze izolować od ciepła). Do tego ciągle nie wiem, ile miejsca mi się uda zebrać na piwnicę, oraz czy na pewno piwnica też będzie. Zastanawiam się od wakacji nad różnymi wariantami, dziesiątki rysunków wykonałem... I dalej nie mam pojęcia, co w końcu będę robił.
23-12-2012, 20:14
Pojęcie masz bo wyżej już wymagania wymieniłeś. Teraz planowanie. Fajny pomysł, żeby nad wejściem do piwniczki była komora wędzarnicza. Wejście nie musi zbytnio wystawać nad ziemię bo piwniczka powinna być dość głęboka. Grill jest na dnie komory wędzarniczej, a palenisko spokojnie pełni rolę pieca chlebowego tylko trzeba go wykonać z odpowiednich materiałów oraz tuż przy wyjściu z niego zainstalować dość szczelną zasuwę (druga na wyjściu z komory wędzarniczej.
Równie dobrze wędzarnię i palenisko można zlokalizować po obu stronach wejścia do piwniczki.
23-12-2012, 20:18
24-12-2012, 14:23
24-12-2012, 23:10
Trochę nieostre zdjęcie, by podjąć decyzję co do oceny, ale za własnoręcznie wykonane wyroby, oby tak dalej.
25-12-2012, 14:31
05-01-2014, 09:53
I kolejne przysmaki świąteczne
Niestety trochę się powalczyło w trakcie i z bólem serca musze przyznac że przewędziłem..... Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo, szyneczka nie wymagała parzenia, boczuś chudziutki palce lizać natomiast kiełbaska wyszła podsuszana intensywna w smaku bez tłuszczu. mija juz 2 tydzien a ona dalej jest świerza jak tyle co wyjęta
05-01-2014, 11:09
Witam.
Nie wiedziałem,że na forum są tak apetyczne tematy Też jestem "uzależniony" od dymu.Posiadam bardzo amatorską wędzarkę:beczka 250 lit, kanał ok 2m.,worki itp. @psik31-jeśli to nie jest tajemnicą,możesz się podzielić informacją jaką temp. wędzisz i jak długo?
12-02-2018, 14:23
Wędzi się nie na czas, ale na kolor.
Te na focie są jak z pieca hutniczego, tłuszcz i białko pokazuje ładne sople. Z reguły wędzimy 45-55 C. ok 3-4 h.
12-02-2018, 19:39
Odpowiedź iście ekspresowa. Dla kolegi nagroda złota koparka.
Szkoda że jesteś tak powściągliwy z wypowiedzią tu jak i na innym dedykowanym forum.
Pozdrawiam
Kamil
12-02-2018, 19:55
Co Ci przeszkadza pisanie w starym temacie?
13-02-2018, 08:35
(12-02-2018, 19:55)drajla napisał(a): Co Ci przeszkadza pisanie w starym temacie? Generalnie pewnie nic poza uśmiechem , ale niech tekst wnosi jakąś treść ponad 'wiem ale nie powiem'
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek
13-02-2018, 18:41
(12-02-2018, 19:55)drajla napisał(a): Co Ci przeszkadza pisanie w starym temacie? Nic mi nie przeszkadza. Ale kol Biotit odwiedza różna tematy na obecnym forum jak i Wędzarniczej Braci z innymi użytkownikami i bufoniastym tonem stwierdza że to, sramto i owamto jest be. I koniec wypowiedzi. Ja na WB przestałem cokolwiek pisać po fali ataków na nowych użytkowników. Powstała tam klika która wręcz napada na nowych lub na użytkowników zakładających nietypowe tematy z nietypowymi tytułami twierdząc że takim zachowaniem robimy szkodę środowisku. Przy czym czynią tak samo ale uważają że dla wyższego celu i ich sytuacja jest inna. Czepianie się jest nawet przez PW i tu i tam.
Pozdrawiam
Kamil
13-02-2018, 20:11
Ok.
13-02-2018, 20:35
To jest temat o wędzeniu..
Koparki i inne dylematy, trzeba konstatować - najlepiej - przed lustrem...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER. Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
13-02-2018, 21:45
Temat jest o wędzeniu i się do tego odniosłem.
Jak ktoś pokazuje foty i uważa , że jest ok , a robi błędy to należy napisać co jest nie tak. Co do WD to jest tam kopalnia wiedzy, tylko niektórzy idą tam na skróty i potem wychodzą takie kwiatki jw. jaguar56 - ja się nie czepiam. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|