Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino z soku winogronowego
#1
Konczy sie moj eksperyment z robieniem wina z kartonikowego soku winogronowego (odmiana Muskat). Wynikiem jest lekuchne winko o smaku przypominajacym "szampan" klasy Dorato. Czy cos trzeba jeszcze dodac?
Pozdr. Marcin
Odpowiedz
#2
U Zigmunto mialem przyjemnosc pic wino z soku Fortuna. Mocy 11% i ... na pewno sam tez bede takie robil.
Odpowiedz
#3
A taki soczek trzeba jeszcze doprawi cukrem? Znajomy jedzie w siną dal i chciałbym mu takie szybkie winko opracowac do zrobienia w 5l baniaczku, bez osadów i niepotrzebnych niespodzianek. Wogóle takie soki nie są czasem za kwasne?
Odpowiedz
#4
U mnie własnie klaruje się 50 litrów winka z kartonika (soki Grecja, są o połowę tańsze niż Fortuna). Docelowo ma byc półwytrawne winko stołowe. Jak się baniak zwolni, to zrobię też trochę czerwonego, ale już z owoców :cool:

Marcin
Odpowiedz
#5
Chyba jest to tańszy sposób od kupowania owoców i zapewne lepszy niz z deserowych owoców :-)
Czy macie jakis dobry sparwdzony przepis na słodkie mocne ?



Skocz do: