19-04-2013, 22:14
Teraz już jasne staje się dlaczego:
Dodawali cukier, ponieważ tenże maskuje goryczkę. Tutaj właśnie, tkwi cała tajemnica.
Po dodaniu cukru może się wydawać, że problem został zażegnany, bowiem wino po spróbowaniu traci gorzki posmak. Jednak po dodaniu cukru, drożdże budzą się, zjadają cukier i sytuacja się powtarza.
Jeżeli jednak zasiarkujesz wino, tym samym zabijając drożdże to po określonym czasie będziesz mógł dodać cukier będąc spokojnym o to, iż nie zostanie on "zjedzony".
Nie jestem specjalistą od wina z czeremchy, w tej kwestii niech się wypowiedzą ci co je robili. Ja robię wina z winogron. Jednak myślę, że zasady są podobne. Moim zdaniem, posmak goryczki oznacza iż został popełniony jakiś błąd. Może, na przykład za długo fermentowałeś owoce...
Moja rada jest taka; skoro właśnie zlałeś, zasiarkuj wino aby zabić drożdże i spokojnie poczekaj jakiś czas.
(16-04-2013, 22:06)niemand1979 napisał(a): Wielu moich znajomych robiło tak iż zlewali wino z balona do balona i dodawali jeszcze cukier
Dodawali cukier, ponieważ tenże maskuje goryczkę. Tutaj właśnie, tkwi cała tajemnica.
Po dodaniu cukru może się wydawać, że problem został zażegnany, bowiem wino po spróbowaniu traci gorzki posmak. Jednak po dodaniu cukru, drożdże budzą się, zjadają cukier i sytuacja się powtarza.
Jeżeli jednak zasiarkujesz wino, tym samym zabijając drożdże to po określonym czasie będziesz mógł dodać cukier będąc spokojnym o to, iż nie zostanie on "zjedzony".
Nie jestem specjalistą od wina z czeremchy, w tej kwestii niech się wypowiedzą ci co je robili. Ja robię wina z winogron. Jednak myślę, że zasady są podobne. Moim zdaniem, posmak goryczki oznacza iż został popełniony jakiś błąd. Może, na przykład za długo fermentowałeś owoce...
Moja rada jest taka; skoro właśnie zlałeś, zasiarkuj wino aby zabić drożdże i spokojnie poczekaj jakiś czas.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2
Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy ZWEIGELT, krzewy JOHANNITER.
Filmy uprawa: SADZENIE, CIĘCIE DWULATKÓW, CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy winifikacja: POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU, POMIAR KWASOWOŚCI WINA, POMIAR WOLNEGO SO2