Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CZAS DOBREGO SERA w Sandomierzu
Byłam na tym festiwalu serowym, głównie serów zagrodowych i polecam to spotkanie każdemu, kto chce spróbować polskiej zagrodowej produkcji rewelacyjnych serów krowich, kozich, owczych, mieszanych. Ceny zaporowe: 120 zł/ kg koziego pleśniowego z Ranczo Frontiera, ale WARTO! To laureat głównych nagród (za kozi i "dżersejowy" blue). Przy okazji postać niezwykle malownicza i oryginalna - ten producent. Inne wyroby były znacznie tańsze.
Był też włoski producent i kłębiącemu się wokół niego tłumowi oferował między innymi gorgonzolę z owczego mleka. Inne jego specjały miały takie wzięcie, że nikt nie dbał, czy stosunek wagi do przelicznika EURO ma jakiś sens. Sery były niezwykłe.
Były też wina z winnic polskich, z okolic Sandomierza. Ogólnie - trzeba tam być! Za rok, oczywiście.
Odpowiedz
A ja jadę w piątek do Lidzbarka Warmińskiego na podobny festiwal (pierwszą edycję organizatorzy obu festiwali robili wspólnie). Do Sandomierza mam za daleko:(
Pani Sylwia z Ranczo Frontiera jest osobą bardzo znaną i cenioną w światku producentów sera. Jest również laureatką wielu konkursów serowarskich. No i przesympatyczną osobą:)
Odpowiedz
Byłem w Sandomierzu w sobotę lało jak z cebra, zimno... sery wspaniałe, ceny małe nie były ale towar pierwsza klasa i warto !! Jeżeli za rok będzie to tez pojadę :)

Skocz do: