Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Truskawka+Czarna porzeczka+Jabłko+Śliwka
#1
Ktoś może robił taki miks lub podobny i może się wypowiedzieć czy z tego połączenia może wyjść coś fajnego ?

dzięki
Odpowiedz
#2
To jeszcze małe wyliczenia (3 kg z każdego owocu)

Łącznie pozyskany moszcz to w sumie 8 ltr o kwasowości 116,5, czyli 14,5 g/l
Cel to 8, więc 14,5/8=1,8 ltr
1,8 * 8 = 14,5 ltr nastaw (czyli wody, nie licząc narazie cukru 6,5 ltr), więc dymion 15 ltr byłby ok.

Zgadza się ?
Odpowiedz
#3
Mieszanka brzmi dość egzotycznie, więc jestem ciekaw co Ci z niej wyjdzie. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc cel = 8 i mnożąc i dzieląc w kółko -- uściślij proszę.
Na 14,5 litra nastawu dymion 15 litrowy będzie za mały. Przy intensywnej pracy, a przy tegorocznych warunkach pogodowych może być ciepło, nastaw prawdopodobnie będzie uciekać. Ta piętnastka będzie dobra na póżniej, po pierwszym i kolejnych obciągach, tereaz wrzucałbym to do jakiejś 20.
Odpowiedz
#4
Zasadniczo mieszanka jest z książki Kwapisz, tylko podmieniłem agrest na śliwki :) Poza tym całość projektuję pod swoje wymagania, czyli 8g kwasu/litr i jakieś 12%. Narazie nie umieszczam poprawki na cukier, bo bardziej interesują mnie opinie o połączeniu tych owoców i ogólna kalkulacja związana z kawasowością.
Cel to 8g/l kwasu, więc tu obliczam rozcieńczenie moszczu celem uzyskania pożądanej kwasowości nastawu.
Fermentować to będę w miazdze, więc myśle, że druga część fermentacji nie będzie aż tak hardkorowa, żeby te pół litra przestrzeni tam nie wystarczyło.
Odpowiedz
#5
Nie za duża ta kombinacja? Jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo. Wielu mistrzów pędzenia winka zna się na tym i wie jakie owoce i w jaki sposób łączyć, jednak natury zbytnio nie da się oszukać i żeby zrobić takie kombo, trzeba jednak chyba sporo popraktykować.
Odpowiedz
#6
... albo poeksperymentować:) A nóż wyjdzie zacny trunek.



Skocz do: