06-08-2013, 09:04
Ktoś może robił taki miks lub podobny i może się wypowiedzieć czy z tego połączenia może wyjść coś fajnego ?
dzięki
dzięki
Truskawka+Czarna porzeczka+Jabłko+Śliwka
|
06-08-2013, 09:04
Ktoś może robił taki miks lub podobny i może się wypowiedzieć czy z tego połączenia może wyjść coś fajnego ?
dzięki
06-08-2013, 10:52
To jeszcze małe wyliczenia (3 kg z każdego owocu)
Łącznie pozyskany moszcz to w sumie 8 ltr o kwasowości 116,5, czyli 14,5 g/l Cel to 8, więc 14,5/8=1,8 ltr 1,8 * 8 = 14,5 ltr nastaw (czyli wody, nie licząc narazie cukru 6,5 ltr), więc dymion 15 ltr byłby ok. Zgadza się ?
06-08-2013, 11:22
Mieszanka brzmi dość egzotycznie, więc jestem ciekaw co Ci z niej wyjdzie. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc cel = 8 i mnożąc i dzieląc w kółko -- uściślij proszę.
Na 14,5 litra nastawu dymion 15 litrowy będzie za mały. Przy intensywnej pracy, a przy tegorocznych warunkach pogodowych może być ciepło, nastaw prawdopodobnie będzie uciekać. Ta piętnastka będzie dobra na póżniej, po pierwszym i kolejnych obciągach, tereaz wrzucałbym to do jakiejś 20.
06-08-2013, 15:02
Zasadniczo mieszanka jest z książki Kwapisz, tylko podmieniłem agrest na śliwki
![]() Cel to 8g/l kwasu, więc tu obliczam rozcieńczenie moszczu celem uzyskania pożądanej kwasowości nastawu. Fermentować to będę w miazdze, więc myśle, że druga część fermentacji nie będzie aż tak hardkorowa, żeby te pół litra przestrzeni tam nie wystarczyło.
08-08-2013, 11:05
Nie za duża ta kombinacja? Jak wiadomo co za dużo to nie zdrowo. Wielu mistrzów pędzenia winka zna się na tym i wie jakie owoce i w jaki sposób łączyć, jednak natury zbytnio nie da się oszukać i żeby zrobić takie kombo, trzeba jednak chyba sporo popraktykować.
08-08-2013, 14:58
... albo poeksperymentować
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|