Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak to zatrzymac?
Witam po dlugiej przerwie. Moje winko sie wyklarowalo i tak jak kiedys pisal Darek postanowilem je teraz doslodzic. Hm co tu duzo mowic. Ruszylo od nowa! Nie moge nigdzie znalezc dawki piro jaka mam dac zeby to zatrzymac :( Czy ktos z szanownych userow tego forum moze mi to podac?
Ps. Nastepnym razem zdecydowanie kupie slabsze drozdze :glupek: bo wino za mocne :(
Odpowiedz
Można dac piro na początek 1g/10L. Jesli to nie powstrzyma drożdży to dodac jeszcze 0.8-1g/L. Więcej raczej nie bo będzie wyczuwalne w smaku
Odpowiedz
Można jeszce przniesc dodatkowo do zimnego w temp 5-7*C. Drożdże się uspokoją i piro zrobi swoje.
Ile czasu miało te wino i po ilu obciagach było???
Odpowiedz
Wino jest zrozbione w pazdzierniku... Cos kolo tego. Obciagane bylo 4 razy. Za kazdym razem bardzo malo osadu, a teraz juz prawie w ogole i postanowilem oslodzic. Co do babelkowania to jest bardzo powlne. Ale jakby nie bylo to przed oslodzeniem stalo w miejscu juz od dawna. Byc moze zle zinterpretowalem objaw i ono wcale nie ruszylo. Nic tam sie nie pieni jak podczas fermentacji i ogolnie jest spokonie, ale babelek od czasu do czasu pyknie. Nie wiem jakby mialo w ogole wygladc to ruszenie, bo to pierwsze winko. Drozdze byly na 17%, a zatzymalem je przy 15%. Stad moje obawy.
Odpowiedz
Ja bym radził nic nie robic na razie. zaczekaj z tydzień - jesli to jeden babelek na 10 minut. Jesli bablowanie nie ustanie przez ten tydzień dodałbym na poczatek 0,6 g piro na 10L - przy 15 % powinno zatrzymac drożdże.

Pozdr.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Wesoly
Można jeszce przniesc dodatkowo do zimnego w temp 5-7*C. Drożdże się uspokoją i piro zrobi swoje.

Że drożdże się uspokoją - prawda !
Ale piro zrobi swoje raczej w wyższej temperaturze - w temperaturach niskich drożdże pracują wolniej (albo wcale) ale lepiej znoszą przeciwnosci losu: wyższe stężenie alkoholu, SO2 itd.
Potem, po ogrzaniu znów ruszą...

Tony: jest taka możliwosc, że bulka, bo przeniosłes z zimnego do ciepłego i się po prostu ogrzewa...
Odpowiedz
Cytat:[i]
Tony: jest taka możliwosc, że bulka, bo przeniosłes z zimnego do ciepłego i się po prostu ogrzewa...

Stoi tam gdzie stalo. Leci srednio 1 babel na 4-5 min. Ruch podlogi pod wplywem chodzenia tez w tym pomaga i jak sie dochodzi do balonu, to pyknie od razu. Moze zmiany tmp dzien noc tu maja znaczenie, bo noca troche sie ochladza. Winko ma 15-16% to nawet jak to pracuje, to pomyslalem, ze 17% to juz mi nie zrobi roznicy. I tak mi wyszlo za mocne :( Nstepne bedzie slabsze - lepsze ;)

Skocz do: