Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogrono + Aronia + Gruszka - tanie wino nastaw 10l - foto + film - małe pytanie ?
Witam.

Po udanych eksperymentach z jabłkowym i zwolnieniu mojego niewielkiego 10l szkiełka postanowiłem nabyć najtańsze surowce na rynku i zaprawić je dla koloru aronią produkując coś nowego.

Udało mi się zakupić 5 kilo winogron mieszane białe bezpestkowe i te różowe z pestką - cena 10 pln :)
Do tego dostałem coś koło 1,5 kg gruszek gratis i dokupiłem 2 kg aronii w cenie 10 pln.

Wycisnąłem sok z całości mam jakieś 6 litrów o blg 15.
Spodziewałem się jasnego rózowego koloru ale wyszło piękne prawie czarne.

Tu dochodzę do sedna. Potrzebuję by ktoś sprawdził moje wyliczenia co do ilości cukru.

Zakładam 9 litrów półsłodkiego, półwytrawnego (jeszcze nie wiem jak będę dosładzał to sobie przypasuję) mocnego wina tak z 16 % - zaprzęgnę do tego Bayanusy :)

Mam 6 litrów soku 15 blg odejmując 3 na niecukry zakładam 120 gram cukru w litrze suma 720 gram cukru.

Chcę uzyskać 9 litrów 16 procent czyli x 16,9 potrzebuję około 2430 gram cukru w całości - odejmując 720 powinienem dodać 1713 gram.

Przy czym nie chcę żeby startowe Blg przekraczało 22 więc na początek 9 x 220 powinienem mieć 1980 gr cukru w całości odejmując 720 które mam to pierwsza rata powinna wynosić - 1260 gram , zaś później jak drożdże sobie trochę poradzą powinienem dodać pozostałe 1713 - 1260 = 453 gramy ?

Bardzo proszę o weryfikację - serdecznie dziękuję.

Update 02-09-2013
Dolałem 3 litry wody z dodatkowymi 1250 gramami cukru (nie mogąc się doczekać na weryfikację moich kalkulacji)
i po niespełna 15 godzinach winko pracuje aż miło, tak to teraz wygląda:

Link do Youtube: Drożdżaki już mają ubaw

Pozdrawiam
Radek

Odpowiedz
Przede wszystkim chciał bym zauważyć, że używasz winogron deserowych, które niespecjalnie nadają się do robienia wina.
Odpowiedz
Niepotrzebnie dodawałęś wody.

Skocz do: