03-09-2013, 23:31
Witam. Po przestudiowaniu tematów dla początkujących dalej nie jestem w stanie samemu odpowiedzieć na swoje pytanie. Mianowicie robię wino głogowe wedle przepisu:
5 kg owoców bez pestek
10 litrów wody
3 kilogramy cukru
8 g pożywki
drożdże
Koniecznie chcę uzyskać wino słodkie o sporej zawartości alkoholu (myślę, że w okolicach 16%). Nie wiem jednak czy ilość cukru z przepisu jest wystarczająca. Nie chciałbym otrzymać wina wytrawnego za którym nie przepadam. Znam proporcję z której wynika, że 16,7 g cukru na litr to 1% "mocy". Nie wiem jednak jak policzyć rzeczywistą ilość owych litrów w moim winie. Chodzi o te 10 litrów wody czy może ilość ze wszystkimi dodatkami, po dodaniu owoców, kiedy objętość się zwiększy. Więc może prościej, wystarczy to 3 kg cukru czy nie? Mam nadzieję, że zbytnio nie pogmatwałem. Z góry dziękuję za pomoc.
5 kg owoców bez pestek
10 litrów wody
3 kilogramy cukru
8 g pożywki
drożdże
Koniecznie chcę uzyskać wino słodkie o sporej zawartości alkoholu (myślę, że w okolicach 16%). Nie wiem jednak czy ilość cukru z przepisu jest wystarczająca. Nie chciałbym otrzymać wina wytrawnego za którym nie przepadam. Znam proporcję z której wynika, że 16,7 g cukru na litr to 1% "mocy". Nie wiem jednak jak policzyć rzeczywistą ilość owych litrów w moim winie. Chodzi o te 10 litrów wody czy może ilość ze wszystkimi dodatkami, po dodaniu owoców, kiedy objętość się zwiększy. Więc może prościej, wystarczy to 3 kg cukru czy nie? Mam nadzieję, że zbytnio nie pogmatwałem. Z góry dziękuję za pomoc.