Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - OBLICZENIA (Ile cukru Ile wody)
#76
Ok. Dzieki za odpowiedz. Mój kalkulator działa dobrze zarówno w obliczaniu cukru jak i rozcienczaniu kwasu. Czy możesz mi jeszcze powiedzieć jakie są przyjęte normy kwasow I cukru dla każdego rodzaju wina oraz jaką przyjmuje się tolerancję drożdży na cukier żeby nie padły?
Odpowiedz
#77
Cześć wszystkim!
Potrzebuję porady odnośnie świeżo nastawionego winka :) a dokładniej w którym kierunku to wszystko idzie :)
Trochę danych:
Wino nastawione 7 dni temu.
Winogrona ciemne ok 20kg rozdrobnione na miazgę, 4kg cukru w formie syropu (cukier+woda ok 6l) 4 litry czystej wody, drożdże winiarskie rozpuszczone ok 100ml.
Poczatkowe blg 16
Wszystko pracuje już 7 dzień, zmierzyłem i wyszło blg 0. Znów cukier 4kg rozpuszczony w 2l wody czyli ok 5l syropu. Dalej pracuje. Zmierzone blg 7.
Wino nastawione z przepisów dziadkowych bez większych obliczeń proporcji. Chciałbym obliczyć obecną wartość alko i ile jeszcze dodać cukru aby uzyskać ok 14%. Dosładzać będę po zakończonej fermentacji i zabiciu drożdży.
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Alex

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#78
Za dużo cukru . Dodałeś 8 kilo + w winogronach lekko licząc ponad 3-4 kilo było.
Nie będziesz musiał dodawać cukru na 14 % bo będzie mocniejsze na pewno , dosładzać też nie bo powinno zostać dosyć słodkie . Wszystko zależy od tego jakie to były drożdże.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#79
@TEQUILA
AKTWYNE DROŻDŻE WINIARSKIE G995

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#80
Te drożdże dociągnąć powinny do 18% a nawet w sprzyjających warunkach więcej. Jak na winogronowe to za dużo. Złe drożdże dobrałeś. Na tym etapie już nic nie zrobisz. Wino będzie słodkie i mocne.
Krzysztof


Stacja meteo na Winnicy Świętne
Po zbanowaniu proszę koniecznie o wyrejestrowanie mnie z forum. 
Odpowiedz
#81
Takie są skutki niewiedzy początkującego, bazujacego na przepisach słownych. Dziękuję za wszystkie porady i uwagi! Teraz jestem bogatszy w wiedzę, która przyda się na następny nastaw!

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
#82
(07-10-2018, 16:39)krzysztof1970 napisał(a): Te drożdże dociągnąć powinny do 18% a nawet w sprzyjających warunkach więcej. Jak na winogronowe to za dużo.  

Dlaczego za dużo, przecież są wina zarówno słodkie i mocne.
Odpowiedz
#83
Witajcie przyjaciele. Poproszę o pomoc w obliczeniach przy projekcie.

Podstawowe dane które posiadam
po ugniezeniu i wstęnym rozbiciu gron wyszło ok 28 l (prawie pełne wiadro ferm.) ciemnych winogron rodzaju "nieznany działkowiec" ;)
zmierzyłem cukier w soku aerometrem wyszło 14 Blg a po pomiarze refraktometrem wyszło 18 Bx.
kwasowości jest mi nieznana, nie mam czym zmierzyć - chyba ze papierkiem lakmusowym.
PLAN
zamierzam otrzymać 18 l wina w miarę możliwości bez dodatku wody

szybkie obliczenia
18L x 17 cuk x 15% = 4590 g total cukru
skoro mam te 18 Bx * 3/20 na niecukry = 15,3 (zaokrąglając 15,5) ; lub 14Blg * 3/20=11,9 (12)
obecnie jest 155 g x 18 l = 2790 g lub 120g x18l
4590 - 2790= 1800 g do dodania

bardzo podstawowe wyliczenia
pytanie zasadnicze: któremu pomiarowi wierzyć aerometr (14) czy refraktometr (18)
pytanie 2: czy przy innych owocach tez odlicza się niecukry?
Odpowiedz
#84
(08-09-2019, 19:00)plons napisał(a): ...pytanie zasadnicze: któremu pomiarowi wierzyć aerometr (14) czy refraktometr (18)
pytanie 2: czy przy innych owocach tez odlicza się niecukry?

Jeden z nich kłamie, albo kłamią oba, sprawdź przyrządy na czystej wodzie lub jakimś roztworze mianowanym.
Niecukry są zawsze i zawsze się robi na nie korektę, chyba że robisz wino z wody i cukru ;-)
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#85
Refraktometr na destylowanej wyskalowany jest na 0, a na roztworze wody z cukrem również pokazał "bliżej prawdy" choć nie idealnie. Jestem gotów jemu wierzyć. A co z obliczeniami ??
Odpowiedz
#86
Hej, mam pytanie o cukier do bardziej doświadczonych.

Zrobiłem wino z winogron, nastawiłem w październiku, fermentacja już dawno skończona. Celowałem żeby nie było zbyt słodkie, w nawet jak najmniej słodkie. Pomierzyłem BLG na początku, obliczyłem objętość, moc planowaną wina, potrzebną ilość cukru, wszystko fajnie, dodawałem cukier na raty. No i mam to wino w gąsiorku od dawna nic nie pracuje. BLG w pomiarach -2, czyli rozumiem wino rozrzedzone obecnością alkoholu, realny poziom cukru 0. Jednocześnie dość kwaśne, kwasowość ok 10-11. Czy mogę je teraz dosłodzić?

Kombinuje tak:
- jeżeli drożdże żyją - to fermentacja ruszy, ale to chyba wtedy nawet lepiej żeby ruszyło, zrobiło się do końca i żeby drożdże zdechły niż żeby takie aktywne wciąż drożdże tam były i w jakieś niepożądane reakcje wchodziły.
- jeżeli drożdże nie żyją - to nic nie ruszy, dosłodzę i będzie git.

Wniosek mój: mogę śmiało dosłodzić.

Czy dobrze kombinuje?
Odpowiedz
#87
(27-07-2022, 22:28)staslaw napisał(a): BLG w pomiarach -2, czyli rozumiem wino rozrzedzone obecnością alkoholu, realny poziom cukru 0.
Nie ma takiego określenia jak "rozrzedzenie obecnością alkoholu"...
Odczyt na Balingomierzu -2Blg oznacza, iż w winie może znajdować się do 10g/l cukru resztkowego. Choć oczywiście, w przypadku Twojego wina, ta wartość może być bliska zeru.

(27-07-2022, 22:28)staslaw napisał(a): Jednocześnie dość kwaśne, kwasowość ok 10-11.
Zbyt duża kwasowość jak na wino wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
Odrobinę za duża dla wina słodkiego.

(27-07-2022, 22:28)staslaw napisał(a): Kombinuje tak:
- jeżeli drożdże żyją - to fermentacja ruszy, ale to chyba wtedy nawet lepiej żeby ruszyło, zrobiło się do końca i żeby drożdże zdechły niż żeby takie aktywne wciąż drożdże tam były i w jakieś niepożądane reakcje wchodziły.
- jeżeli drożdże nie żyją - to nic nie ruszy, dosłodzę i będzie git.

Wniosek mój: mogę śmiało dosłodzić.

Czy dobrze kombinuje?
Tak. Dosłodzenie pokaże co się wydarzy.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#88
Spróbuj potraktować wino Binco neve. Trochę obniży kwasowość. Jak dotrzymasz do zimy to możesz wymrozić. To też obniża kwasowość. Jak to nic nie da to pozostaje tylko uszlachetnienie termiczne. ;)
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.



Skocz do: