Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Ok. Dzieki za odpowiedz. Mój kalkulator działa dobrze zarówno w obliczaniu cukru jak i rozcienczaniu kwasu. Czy możesz mi jeszcze powiedzieć jakie są przyjęte normy kwasow I cukru dla każdego rodzaju wina oraz jaką przyjmuje się tolerancję drożdży na cukier żeby nie padły?
Liczba postów: 3
Cześć wszystkim!
Potrzebuję porady odnośnie świeżo nastawionego winka  a dokładniej w którym kierunku to wszystko idzie 
Trochę danych:
Wino nastawione 7 dni temu.
Winogrona ciemne ok 20kg rozdrobnione na miazgę, 4kg cukru w formie syropu (cukier+woda ok 6l) 4 litry czystej wody, drożdże winiarskie rozpuszczone ok 100ml.
Poczatkowe blg 16
Wszystko pracuje już 7 dzień, zmierzyłem i wyszło blg 0. Znów cukier 4kg rozpuszczony w 2l wody czyli ok 5l syropu. Dalej pracuje. Zmierzone blg 7.
Wino nastawione z przepisów dziadkowych bez większych obliczeń proporcji. Chciałbym obliczyć obecną wartość alko i ile jeszcze dodać cukru aby uzyskać ok 14%. Dosładzać będę po zakończonej fermentacji i zabiciu drożdży.
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Alex
Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 5.330
Liczba wątków: 28
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
Za dużo cukru . Dodałeś 8 kilo + w winogronach lekko licząc ponad 3-4 kilo było.
Nie będziesz musiał dodawać cukru na 14 % bo będzie mocniejsze na pewno , dosładzać też nie bo powinno zostać dosyć słodkie . Wszystko zależy od tego jakie to były drożdże.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!
\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"
......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
@TEQUILA
AKTWYNE DROŻDŻE WINIARSKIE G995
Liczba postów: 4.121
Liczba wątków: 55
Te drożdże dociągnąć powinny do 18% a nawet w sprzyjających warunkach więcej. Jak na winogronowe to za dużo. Złe drożdże dobrałeś. Na tym etapie już nic nie zrobisz. Wino będzie słodkie i mocne.
Takie są skutki niewiedzy początkującego, bazujacego na przepisach słownych. Dziękuję za wszystkie porady i uwagi! Teraz jestem bogatszy w wiedzę, która przyda się na następny nastaw!
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
(07-10-2018, 16:39)krzysztof1970 napisał(a): Te drożdże dociągnąć powinny do 18% a nawet w sprzyjających warunkach więcej. Jak na winogronowe to za dużo.
Dlaczego za dużo, przecież są wina zarówno słodkie i mocne.
Witajcie przyjaciele. Poproszę o pomoc w obliczeniach przy projekcie.
Podstawowe dane które posiadam
po ugniezeniu i wstęnym rozbiciu gron wyszło ok 28 l (prawie pełne wiadro ferm.) ciemnych winogron rodzaju "nieznany działkowiec" 
zmierzyłem cukier w soku aerometrem wyszło 14 Blg a po pomiarze refraktometrem wyszło 18 Bx.
kwasowości jest mi nieznana, nie mam czym zmierzyć - chyba ze papierkiem lakmusowym.
PLAN
zamierzam otrzymać 18 l wina w miarę możliwości bez dodatku wody
szybkie obliczenia
18L x 17 cuk x 15% = 4590 g total cukru
skoro mam te 18 Bx * 3/20 na niecukry = 15,3 (zaokrąglając 15,5) ; lub 14Blg * 3/20=11,9 (12)
obecnie jest 155 g x 18 l = 2790 g lub 120g x18l
4590 - 2790= 1800 g do dodania
bardzo podstawowe wyliczenia
pytanie zasadnicze: któremu pomiarowi wierzyć aerometr (14) czy refraktometr (18)
pytanie 2: czy przy innych owocach tez odlicza się niecukry?
Liczba postów: 591
Liczba wątków: 7
08-09-2019, 19:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2019, 19:06 przez zbynekkk.)
(08-09-2019, 19:00)plons napisał(a): ...pytanie zasadnicze: któremu pomiarowi wierzyć aerometr (14) czy refraktometr (18)
pytanie 2: czy przy innych owocach tez odlicza się niecukry?
Jeden z nich kłamie, albo kłamią oba, sprawdź przyrządy na czystej wodzie lub jakimś roztworze mianowanym.
Niecukry są zawsze i zawsze się robi na nie korektę, chyba że robisz wino z wody i cukru ;-)
Pozdrawiam zbyszek
08-09-2019, 19:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2019, 06:31 przez plons.)
Refraktometr na destylowanej wyskalowany jest na 0, a na roztworze wody z cukrem również pokazał "bliżej prawdy" choć nie idealnie. Jestem gotów jemu wierzyć. A co z obliczeniami ??
Liczba postów: 36
Hej, mam pytanie o cukier do bardziej doświadczonych.
Zrobiłem wino z winogron, nastawiłem w październiku, fermentacja już dawno skończona. Celowałem żeby nie było zbyt słodkie, w nawet jak najmniej słodkie. Pomierzyłem BLG na początku, obliczyłem objętość, moc planowaną wina, potrzebną ilość cukru, wszystko fajnie, dodawałem cukier na raty. No i mam to wino w gąsiorku od dawna nic nie pracuje. BLG w pomiarach -2, czyli rozumiem wino rozrzedzone obecnością alkoholu, realny poziom cukru 0. Jednocześnie dość kwaśne, kwasowość ok 10-11. Czy mogę je teraz dosłodzić?
Kombinuje tak:
- jeżeli drożdże żyją - to fermentacja ruszy, ale to chyba wtedy nawet lepiej żeby ruszyło, zrobiło się do końca i żeby drożdże zdechły niż żeby takie aktywne wciąż drożdże tam były i w jakieś niepożądane reakcje wchodziły.
- jeżeli drożdże nie żyją - to nic nie ruszy, dosłodzę i będzie git.
Wniosek mój: mogę śmiało dosłodzić.
Czy dobrze kombinuje?
Liczba postów: 7.554
Liczba wątków: 146
Nastrój: Niepowtarzalny...
(27-07-2022, 22:28)staslaw napisał(a): BLG w pomiarach -2, czyli rozumiem wino rozrzedzone obecnością alkoholu, realny poziom cukru 0. Nie ma takiego określenia jak "rozrzedzenie obecnością alkoholu"...
Odczyt na Balingomierzu -2Blg oznacza, iż w winie może znajdować się do 10g/l cukru resztkowego. Choć oczywiście, w przypadku Twojego wina, ta wartość może być bliska zeru.
(27-07-2022, 22:28)staslaw napisał(a): Jednocześnie dość kwaśne, kwasowość ok 10-11. Zbyt duża kwasowość jak na wino wytrawne, półwytrawne i półsłodkie.
Odrobinę za duża dla wina słodkiego.
(27-07-2022, 22:28)staslaw napisał(a): Kombinuje tak:
- jeżeli drożdże żyją - to fermentacja ruszy, ale to chyba wtedy nawet lepiej żeby ruszyło, zrobiło się do końca i żeby drożdże zdechły niż żeby takie aktywne wciąż drożdże tam były i w jakieś niepożądane reakcje wchodziły.
- jeżeli drożdże nie żyją - to nic nie ruszy, dosłodzę i będzie git.
Wniosek mój: mogę śmiało dosłodzić.
Czy dobrze kombinuje? Tak. Dosłodzenie pokaże co się wydarzy.
Liczba postów: 3.376
Liczba wątków: 12
Nastrój: Covidowy
Spróbuj potraktować wino Binco neve. Trochę obniży kwasowość. Jak dotrzymasz do zimy to możesz wymrozić. To też obniża kwasowość. Jak to nic nie da to pozostaje tylko uszlachetnienie termiczne.
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.
Burčiak čisti krv, ale špini nohavice.
|