24-09-2013, 14:48
Witam kolegów i koleżanki. Niespodziewanie w dniu wczorajszym teściowa przywiozła mi około 23 kg winogron ciemnych, nieznajego rodzaju - niestety, ponieważ chciałem miesiąc później je zerwać. Nie mając wyboru, umyłem winogron, pozrywałem z szypułek, wrzuciłem do beczki i zasiarkowałem piro.
Oczywiście od razu nastawiłem MD zamojskich malaga, myślę że jutro dodam, gdyż już zaczynają powoli pracować, ale czas pokaże.
Dziś zmierzyłem blg które wyniosło 19.
Chcę zrobić 15 L wina w balonie 15 litrowym, a to co zostanie z winogron to będę eksperymentował i łączył jeszcze nie wiem z czym.
A więc blg 19 - 4 (na niecukry) = 15 blg
Czyli w 1 L wina mam 150 gr cukru
Obliczam ile cukru potrzebuję aby uzyskać 14 L wina o mocy 14%.
- 14x14x17 = 3,332 gr cukru
Ilość cukru w moszczu:
- 150x14 = 2.100 gr cukru
Ilość cukru jaką należy dodać aby uzyskać moc 14% :
3.332 - 2100 = 1.232 gr cukru
1. Proszę powiedzcie czy dobrze obliczyłem ilość cukru potrzebną na zaplanowaną moc?
2. Po dodaniu cukru nastaw zwiększy się o 739 ml - boję się czy przypadkiem nie wyjdzie mi piana przez rurkę i nie wiem czy nie zaplanować ilości nastawu 13,5 litra?
3. po kilku miesiącach i kilku obciągach jak wino się sklaruje siarkuję i dosładzam do smaku
Wszelkie sugestie mile widziane i mam nadzieję, że po żmudnej i ciężkiej do zrozumienia dla nowicjusza matematyce - jak to obliczać w końcu mi się to udało
Oczywiście od razu nastawiłem MD zamojskich malaga, myślę że jutro dodam, gdyż już zaczynają powoli pracować, ale czas pokaże.
Dziś zmierzyłem blg które wyniosło 19.
Chcę zrobić 15 L wina w balonie 15 litrowym, a to co zostanie z winogron to będę eksperymentował i łączył jeszcze nie wiem z czym.
A więc blg 19 - 4 (na niecukry) = 15 blg
Czyli w 1 L wina mam 150 gr cukru
Obliczam ile cukru potrzebuję aby uzyskać 14 L wina o mocy 14%.
- 14x14x17 = 3,332 gr cukru
Ilość cukru w moszczu:
- 150x14 = 2.100 gr cukru
Ilość cukru jaką należy dodać aby uzyskać moc 14% :
3.332 - 2100 = 1.232 gr cukru
1. Proszę powiedzcie czy dobrze obliczyłem ilość cukru potrzebną na zaplanowaną moc?
2. Po dodaniu cukru nastaw zwiększy się o 739 ml - boję się czy przypadkiem nie wyjdzie mi piana przez rurkę i nie wiem czy nie zaplanować ilości nastawu 13,5 litra?
3. po kilku miesiącach i kilku obciągach jak wino się sklaruje siarkuję i dosładzam do smaku
Wszelkie sugestie mile widziane i mam nadzieję, że po żmudnej i ciężkiej do zrozumienia dla nowicjusza matematyce - jak to obliczać w końcu mi się to udało