11-10-2013, 20:42
Witam.
Jako że na forum nie ma za dużo o winach z brzoskwiń, a akurat takie nastawiłem, postanowiłem założyć temat. Może ktoś będzie chciał się podzielić swoimi doświadczeniami lub udzielić jakiś wskazówek.
Brzoskwinie były jeszcze niedojrzałe - zielonkawe, bardzo twarde. Jednak z powodu przymrozków trzeba było je już zebrać.
Owoce rozdrobniłem mieszadłem na wiertarce. Z wielkim bólem wydobyty sok miał 10 blg. Planowałem początkowo wycisnąć je na prasie, ale że bardzo opornie to szło to wybrałem z pulpy większość pestek i dodałem drożdże aktywne Fermivin.
Po 6 dniach fermentacji w miazdze wycisnąłem pulpę.
Zastanawiam się czy dodawać wody, ewentualnie ile?
W jakie wino celować? Słodkie mocne, czy może półsłodkie tak 13%?
Jako że na forum nie ma za dużo o winach z brzoskwiń, a akurat takie nastawiłem, postanowiłem założyć temat. Może ktoś będzie chciał się podzielić swoimi doświadczeniami lub udzielić jakiś wskazówek.
Brzoskwinie były jeszcze niedojrzałe - zielonkawe, bardzo twarde. Jednak z powodu przymrozków trzeba było je już zebrać.
Owoce rozdrobniłem mieszadłem na wiertarce. Z wielkim bólem wydobyty sok miał 10 blg. Planowałem początkowo wycisnąć je na prasie, ale że bardzo opornie to szło to wybrałem z pulpy większość pestek i dodałem drożdże aktywne Fermivin.
Po 6 dniach fermentacji w miazdze wycisnąłem pulpę.
Zastanawiam się czy dodawać wody, ewentualnie ile?
W jakie wino celować? Słodkie mocne, czy może półsłodkie tak 13%?