Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brzoskwinie
#1
Witam.
Jako że na forum nie ma za dużo o winach z brzoskwiń, a akurat takie nastawiłem, postanowiłem założyć temat. Może ktoś będzie chciał się podzielić swoimi doświadczeniami lub udzielić jakiś wskazówek.

Brzoskwinie były jeszcze niedojrzałe - zielonkawe, bardzo twarde. Jednak z powodu przymrozków trzeba było je już zebrać.
Owoce rozdrobniłem mieszadłem na wiertarce. Z wielkim bólem wydobyty sok miał 10 blg. Planowałem początkowo wycisnąć je na prasie, ale że bardzo opornie to szło to wybrałem z pulpy większość pestek i dodałem drożdże aktywne Fermivin.
Po 6 dniach fermentacji w miazdze wycisnąłem pulpę.
Zastanawiam się czy dodawać wody, ewentualnie ile?
W jakie wino celować? Słodkie mocne, czy może półsłodkie tak 13%?

Odpowiedz
#2
Ja bym słabsze urządził z możliwością kupażów. Owoce niedojrzałe to tym bardziej.
Z nalewkowych doświadczeń wiem, że brzoskwinia jest bezpłciowa jeśli chodzi o smaki/aromaty.
Odpowiedz
#3
Ja zrobiłem z 8kg brzoskwiń i 8kg nektarynek wyszło mi 20l tyle ze wylałem 2-3 litrów owocowego osadu.

Za bardzo ekstraktywne jest, więc wydaje mi sie, ze albo poleży ze dwa lata i może coś z tego będzie albo wymieszam z innym winem.
Odpowiedz
#4
Zastanawiam się nad dodatkiem wody... W jaki sposób (oprócz mierzenia kwasowości) można ocenić ile jej dodać?



Skocz do: