16-10-2013, 14:37
Czesc, wita sie nowy!
Postanowilem zaeksperymentowac i zrobic wino jablkowe-sliwkowe bez wody i cukru buraczanego, dosladzane przez wymrazanie moszczu.
Zamiar powiodl sie tylko czesciowo. Moszcz z ligola, rubinoli i renety z domieszka wegierki mial pierwotnie 12-13 blg. Wymrazajac czesc z niego udalo mi sie dostac 15 litrow moszczu o zawartosci cukru 19 Blg, czyli za malo, zeby wino bylo smaczne i trwale. Skonczylo sie wiec na dwuetapowym doslodzeniu.
Uzylem drozdzy Fermivin PDM i pozywki kombi oraz plastikowego fermentora (wiadra
)
Fermentacja burzliwa trwa od 10 dni (ale to dlatego, ze nie mialem czasu wycisnac calego moszczu jednego dnia).
W tej chwili w nastawie zostalo 2 Blg cukru, a zawartosc dalej sie gotuje.
Zyczcie szczescia!
Jak chwyca mrozy, eksperyment powtorze - brak miejsca w zamrazarkach nie bedzie juz przeszkoda
A teraz pytanie - czy znaczna ekstraktywnosc i pewnie spora kwasowosc mojego wina ma jakis wplyw na czas pierwszego sciagania znad osadu, czy po prostu sciagnac, jak ustanie burzliwa fermentacja?
Postanowilem zaeksperymentowac i zrobic wino jablkowe-sliwkowe bez wody i cukru buraczanego, dosladzane przez wymrazanie moszczu.
Zamiar powiodl sie tylko czesciowo. Moszcz z ligola, rubinoli i renety z domieszka wegierki mial pierwotnie 12-13 blg. Wymrazajac czesc z niego udalo mi sie dostac 15 litrow moszczu o zawartosci cukru 19 Blg, czyli za malo, zeby wino bylo smaczne i trwale. Skonczylo sie wiec na dwuetapowym doslodzeniu.
Uzylem drozdzy Fermivin PDM i pozywki kombi oraz plastikowego fermentora (wiadra

Fermentacja burzliwa trwa od 10 dni (ale to dlatego, ze nie mialem czasu wycisnac calego moszczu jednego dnia).
W tej chwili w nastawie zostalo 2 Blg cukru, a zawartosc dalej sie gotuje.
Zyczcie szczescia!
Jak chwyca mrozy, eksperyment powtorze - brak miejsca w zamrazarkach nie bedzie juz przeszkoda

A teraz pytanie - czy znaczna ekstraktywnosc i pewnie spora kwasowosc mojego wina ma jakis wplyw na czas pierwszego sciagania znad osadu, czy po prostu sciagnac, jak ustanie burzliwa fermentacja?