• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Jabłuszka pełne snów... v
1 2 3 4 5 … 19 Dalej »

Prośba o opinię o winie z jabłek.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Prośba o opinię o winie z jabłek.
bociekk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
#1
20-10-2013, 13:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2017, 19:34 przez drajla. Powód edycji: Poprawiłem tyuł. )
Witam,
Proszę o opinie nt mojego wina z jabłek.

11.10
Gąsior 15l.
Jabłka kwaśne zmieszane ze słodkimi plus ok 1kg gruszek dzikich. Wyszło 7,8l soku (z sokowirówki - bez piany).
Pomiar cukru w soku 12Blg.
dodałem 1,5 kg cukru rozpiszczonego w 2 litrach wody.
Po wymieszaniu wyszło 19Blg.
Drożdze suszone (saccharomyces cerevisiae).
Pożywka kombi z Biowin.
Zatkałem gąsior czopem z waty. Słychać było charakterystyczne syczenie. Gąsior stał w temperaturze ok 23-24 stopni.

18.10 Cukier spadł do 12 Blg. dodałem 3/4kg cukru rozpuszczonego w nastawie. Zatkałem rurką fermentacyjną. Od tego momentu ani razu nie "pyknęło". Dziś rano przeniosłem w cieplejsze miejsce (ok 25-26 stopni). Przed chwilą zmierzyłem cukier i wyszło 16Blg.

Moje pytanie: czy wszystko jest ok? Czy nie powinno bardziej pracować?
Szukaj
Odpowiedz
mrX Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 338
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2013
Lokalizacja: Rzeszów
Nastrój: oby do maja ;)
#2
20-10-2013, 14:13
(20-10-2013, 13:35)bociekk napisał(a): Drożdze suszone (saccharomyces cerevisiae).
Napisz jaka firma i szczep.

Coś za często cukrzysz :) Robiłeś jakieś własne obliczenia czy planujesz dosładzać aż alkohol zabije drożdże?
Drożdże mogą po dosłodzeniu spowolnić swoją pracę, daj im kilka dni na reaktywację, mierz blg i obserwuj.
Szukaj
Odpowiedz
bociekk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
#3
20-10-2013, 15:47
drożdże Biowin. Do win białych i czerwonych. Nazwa na opakowaniu to Fermivin. To moje dopiero drugie wino. Obliczenia robię na podstawie książki A. Meringa "Domowe przetwory z owoców i warzyw". Chyba źle zrozumiałem, kiedy dodać drugą porcję cukru? Powinienem był poczekać, aż poziom cukru spadnie?
Szukaj
Odpowiedz
pinki30 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 2
Dołączył: 03 2010
Lokalizacja: bytom
#4
20-10-2013, 16:11
Poczekaj teraz drożdże będą pracować nad twoim blg 16 musisz wyluzować ;)
Szukaj
Odpowiedz
bociekk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
#5
21-10-2013, 06:56
ok, dzięki za podpowiedzi. Napiszę za jakiś czas co i jak :)
Szukaj
Odpowiedz
bociekk Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
#6
24-03-2017, 18:37
(21-10-2013, 06:56)bociekk napisał(a): ok, dzięki za podpowiedzi. Napiszę za jakiś czas co i jak :)

yyyy trochę czasu minęło a obiecałem napisać co i jak :)
no to piszę: wyszło super winko - zostawiłem jedną butelkę  z ciekawości jak będzie smakować po dłuższym czasie ;p
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Jabłuszka pełne snów... v
1 2 3 4 5 … 19 Dalej »

Prośba o opinię o winie z jabłek.


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 03:58 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa