Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szkolenie sensoryczne
#1
Szkolenie “degustacja jako narzędzie pracy winiarza” -Prowadzący Agnieszka Rousseau

Termin 8-9.02.2014
Miejsce:
Dobra koło Oleśnicy


Program:

Sobota rano
1. Teoria degustacji, rodzaje, zasady
2. Techniki degustacji
3. Słownictwo – klucz
4. Fizjologiczne i anatomiczne aspekty degustacji
5. Średnia wrażliwość progowa na poszczególne smaki ( + testy wrażliwości na poszczególne smaki)
6. Ocena wzrokowa i informacje jakie na jej podstawie można uzyskać o wieku wina, jego długowieczności czy technologii produkcji (4 wina)

Sobota po południu
1. pojęcie pamięci zapachowej i konieczność jej doskonalenia (Ćwiczenia: próbki aromatyczne, rozpoznawanie zapachów w ciemno)
2. Podział na aromaty pierwszo, drugo i trzeciorzędne; określenie pojęcia bukietu
3. Typy aromatów odmianowych, wpływ wybranej technologii produkcji na ich intensywność i i trwałość. (4 wina)
4. Aromaty fermntacyjne, wpływ wybranej technologii produkcji na ich rodzaj (3 wina)

Niedziela

1. Wady win i ich przyczyny, sposoby radzenia sobie z nimi (ćwiczenia, rozpoznawanie zapachów)
2. Wpływ drewna na smak i zapach win
3. wpływ bakterii mlekowych na smak i zapach win (4-6 win)



W programie uwzględniono degustacje 15-17 win.
Czas trwania programu: 15 godzin.

Zgłoszenia proszę kierować na PW.

Niebawem będzie podany koszt szkolenie, informacje o noclegach i wyżywieniu.




Ilość miejsc ograniczona.
Odpowiedz
#2
To najpierw podaj te informacje, żeby była całość.
Odpowiedz
#3
(07-01-2014, 21:28)drajla napisał(a): To najpierw podaj te informacje, żeby była całość.

Do końca tygodnia będzie dograna kwestia noclegów, wyżywienia i kosztów szkolenia.
Odpowiedz
#4
Młodzi powinni się doszkolić, to masz rację.
A starsi to mają już we krwi zakodowane. Im kurs nie potrzebny. Znają na pamięć, jak pacierz.
Za pieniążki to i, ksiądz się modli. :lol:


Pozdr.. Gliwice
Odpowiedz
#5
gynek - co znają? nawet stary winiarz może się wiele nauczyć. W Egerze w kilku piwniczkach ewidentnie było czuć geosminę choć to zdecydowanie byli starzy winiarze.
Odpowiedz
#6
Koszt szkolenia 200zł/osoba przy 20 uczestnikach.
Maksymalna ilość uczestników 25 osób, wtedy koszt odpowiednio niższy.

Nocleg 8-9 120zł ze śniadaniem pokój dwuosobowy (60zł osoba)

Obiad sobota 25zł
Kolacja sobota 20zł
Obiad niedziela 25zł

Odpowiedz
#7
Czy te zestawy zapachowe, które mamy kupione w ramach SWiMP będą przywiezione?
Chętnie bym je sobie przypomniał. Można byłoby porównać z jakąś wadą/aromatem wina, które będzie podawać Aga. W winie może to być mało wyczuwalne, a próbka pomoże tę informację zakodować dokładniej w głowie. Kto ma teraz te aromaty?
Na szkoleniu pewnie się pojawię. Praktyka nie zastąpi książek.
Niezdecydowanym polecam, szkolenia Agi to pełen profesjonalizm.
Odpowiedz
#8
Aromaty są u Wesołego.
Ja też bardzo polecam szkolenie z Agnieszką - full profeska!
Oczywiście planuję być.

Pozdrówka

Hanka
Odpowiedz
#9
Z tak profesjonalnego szkolenia warto skorzystać. Również planuję być.
Odpowiedz
#10
Chciał bym być ale niestety termin nie odpowiada...
Mam nadzieje ze będzie jeszcze szansa w tym roku na tego typu szkolenie?
Odpowiedz
#11
Zainteresowanie szkoleniem jest bardzo duże. Od ponad 2 tygodni grupa jest pełna, czeka jeszcze kilka osób na liście rezerwowej...

Dla tych co marudzą co do sensu i potrzeby szkoleń, polecam wersję ekonomiczną szkoleń enologicznych w Pałacu Mierzęcin


http://www.palacmierzecin.pl/winnica/szk...inorosli_/



Skocz do: