Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drugi nastaw z Głogu
#1
Witam.
Jako, iż zima idzie dużymi krokami pomyślałem o jakimś winie zimowym( Ryżowo-rodzynkowym lecz ponoć jest nie trwałe w smaku i szybko trzeba spijać) ale przeczytałem na forum, iż z owoców głogu można robić drugi nastaw. I tu pytanie na balon 17 wrzuciłem ok 5 kg głogu. Jakoś na początku grudnia minie 6 tyg i będę się pozbywać owoców. Recepturę chcę zastosować podobną tylko nie wiem czy dorzucać do tego rodzynek albo rozrywać na szybko gdzieś trochę głogu lub DR. Jakieś sugestie ???
P.s Kolor ma bardzo ładny i do tego ten zapach :D


[bad img]http://naforum.zapodaj.net/23f86126f979.jpg.html[/bad img]
   


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
(16-11-2013, 13:59)shrek111 napisał(a): albo rozrywać na szybko gdzieś trochę głogu lub DR. Jakieś sugestie ???

[bad img]http://naforum.zapodaj.net/23f86126f979.jpg.html[/bad img]
[url=http://naforum.zapodaj.net/23f86126f979.jpg.html][/url]

Tak.

Nazbierać i zrobić nowy nastaw .
Głóg bardzo szybko się zbiera . Dodasz DR i będzie :spoko: .
Odpowiedz
#3
A ile tego głogu lub DR dozbierać ?
Odpowiedz
#4
(16-11-2013, 19:07)shrek111 napisał(a): A ile tego głogu lub DR dozbierać ?

Minimum 3kg owoców na 10l wody .

Jak masz materiał i naczynia to zrób wina z nie mieszanych owoców .
Jak wino się wyklaruje , to możesz zmieszać 20% do 80% jedną butelkę , drugą 50% na 50% , i trzecią 80% do 20% .
Zostawić w spokoju na 2-3 miesiące .
Będziesz wiedział jaka mieszanka Ci najbardziej smakuje .

Czym więcej owoców tym bardziej wino będzie ekstraktywne .
Pamiętaj że głóg jest gorzkawy , jak będzie np. 7kg owoców na 10l wody + ponad miesiąc ,,nauki pływania,, , wino może być jako młode nie koniecznie smaczne .
Odpowiedz
#5
Chyba się nie zrozumieliśmy. Teraz robię 15 l i dałem 5kg owoców i z tych samych owoców ponoć można robić drugi nastaw tylko czy do tych owoców lepiej dosypac np. kilo rodzynek czy kilo głogu lub DR ??
Odpowiedz
#6
Sam musisz zdecydować. Każdy ma po jakimś czasie i paru próbach swoje preferencje. Ja dodaję najprzeróżniejsze rzeczy, od herbaty hibiskusowej, przez wydłubane z zamrażalnika wiśnie, banany, do żyta i w ogóle co mi do głowy wpadnie.
I rodzynki i dr i głóg to dobre rozwiązania.
Swoją drogą, na fotkach na pewno są balony z głogiem? Jakieś strasznie duże te owoce w środku...
Odpowiedz
#7
U mnie głogu jest zatrzęsienie i ma spore owoce ;)
Odpowiedz
#8
Tak na pewno z głogiem chyba szkło je tak powiększa. Rozumiem już wszystko :)
Odpowiedz
#9
Albo małe balony i optycznie głóg wygląda jak DR :)
Odpowiedz
#10
U mnie jutro mija 5 tyg. jak winko pracuje. Zatem czas wyrzucić owoce i zlać z nad osadu( Swoją drogą od razu zlewacie z nad osadu i go wylewacie. Chodzi mi o to czerwone mętne na spodzie bo owoce ciągle trzymają się u góry). Dodam kwasku jak jutro spróbuje.
Owoce ok 5 kg wykorzystam na drugi nastaw i dodam jeszcze ok 0.75kg rodzynek i 0,25 daktyli a resztę jak w poprzednim.
A wy co dodajecie jeszcze u siebie do drugiego nastawu. Czy po dodaniu innych składników smak bardzo się zmienia ???
Odpowiedz
#11
Chyba już zima i forum zapadło w zimowy sen :)
Odpowiedz
#12
Shrek, tyle razy o tym było, że po prostu szkoda już klawiatury.
Wylewam wszystko na durszlak, nie płuczę owoców, co na dnie fermentatora zostanie to też nie myję, wrzucam z powrotem, zalewam nowym syropem cukrowym.
Dodaję wszystko, co mi ułańska fantazja podpowie, co mam pod ręką, co mi w oko wpadnie, co mi się nad ranem przyśni, co muszę wywalić z zamrażarki, bo czas zamrozić wigilijne uszka a nie ma miejsca...
To, że smak się zmienia (a często i kolor) to chyba, kurde, oczywiste.
Odpowiedz
#13
Czyli owoce i ten osad z dołu przelewamy do nowego fermentatora - rozumiem.
Dziękuje pięknie za odpowiedz i kłaniam się nisko:)
Odpowiedz
#14
Jakie owoce (dostępne w marketach) mogę dorzucić na drugi nastaw ??

Miałem ok 7kg głogu na 20l po zlaniu pierwszego wina, postanowiłem wlać kilka litrów wody i kilo cukru,
całość ruszyła z kopyta, więc chciałbym czymś "uzupełnić" a nie bardzo wiem czym...

Poprzednio miałem DR+głóg w proporcjach 70/30 i wyszło rewelacyjnie stonowane, no ale już nie mam owoców DR.



Skocz do: