• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
1 2 3 4 Dalej »

Klarowanie z soków 3l lub 5l dostepnych w sprzedaży

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Klarowanie z soków 3l lub 5l dostepnych w sprzedaży
ivanxxx Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2014
#1
10-01-2014, 18:12
Witam, krótkie pytanie jak Wam klarują się wina zrobione z soków jabłkowych 3 lub 5cio litrowych z kranikiem dostępnych w marketach (termin spożycia 2 tygodnie)?
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#2
10-01-2014, 18:29
Na kilku różnych producentów tylko jeden słabo się klarował, reszta jak kryształ.
Szukaj
Odpowiedz
radokizi Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2013
#3
10-01-2014, 22:05
A ten krysztal w jakim terminie?

Moje jablko+pomarancza (10%), slabo wyglada po ponad miesiacu od BLG -4 i zasiarkowaniu.
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#4
11-01-2014, 10:30
Pomarańcza, mówi to coś? Mówimy o czystym soku jabłkowym, ten bez problemu się klaruje. Jabłkowo-gruszkowy jak przerabiałem był lekko opalizujący, jabłko-aronia dopiero po około 8 miesiącach się sklarowała w butelkach. Z tych soków robiłem cydry, a czysty jabłkowy się szybko klaruje.
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#5
11-01-2014, 10:38
2 próby.
Jedna cydru, który się nigdy nie wyklarował.
Druga octu, który przez rok się nie zaoctował (mimo mnóstwa octówek i dostępu powietrza). Dopiero duży dodatek octu zrobionego z jabłek w czasie fermentacji zaoctował to coś. Kolejnych kilka miesięcy i dalej nieklarowne.
Nigdy więcej "naturalnego słonecznego soku z ekologicznej tłoczni bez konserwantów" do robienia czegokolwiek.

Ocet zrobiony z jabłek renet wyklarował się błyskawicznie.
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#6
11-01-2014, 10:41
A to dziwne, czyli jednak od producenta to zależy. Jeden mi się kiedyś zaoctował, wszystkie oprócz jednego się sklarowały bez problemów.
Szukaj
Odpowiedz
ivanxxx Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2014
#7
11-01-2014, 11:12
Ja też próbowałem 2 razy, różni producenci i bez efektu (klarowania) po ponad roku, zastanawiam się nad "zdrowością" :) tych soków...
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#8
22-01-2014, 11:33
Dla mnie te soki mają jakieś ukryte dodatki. Robiłem z souk lidlowego rzekomo wyciskanego. Sklarowało się po prawie roku i 2 dawkach pektopolu.
Z drugiej strony jak robię sok przy pomocy sokowirówki, to klaruje się niemal po kilku minutach. Więc, ja się pytam o co kaman?
Szukaj
Odpowiedz
AMELIE Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 308
Liczba wątków: 4
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Radomyśl Wielki
#9
22-01-2014, 12:27
To żeście mnie wystraszyli. A jak się ma sok z wyprzedaży którą przeprowadzał ktoś na forum.
Miałem dzisiaj na takim soku nastawiać miód jabłczak.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#10
22-01-2014, 12:56
Jak nastawisz, to się dowiesz. Nie próbowalem soku z wyprzedaży, więc nie wypowiem się.
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#11
22-01-2014, 23:45
Powoli się klaruje, z dodatkiem miodu podobno szybciej (ktoś zrobił eksperyment na forum). Mój cydr opornie się klaruje, z resztą to nowość dla mnie bo lidlowe i biedronkowe szły jak burza, po 2 tygodniach był kryształ.
Szukaj
Odpowiedz
Grze$ Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.299
Liczba wątków: 1
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: PL
Nastrój: Wytrawny ;)
#12
23-01-2014, 12:55
Masz na myśli te z koncentratu?
Szukaj
Odpowiedz
bigmisiu Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 808
Liczba wątków: 9
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Gliwice
#13
23-01-2014, 14:13
Tak, te 1L kartoniki z koncentratu - nigdy ni miałem z nimi problemu. Ten z forum w 5L jest pierwszy który się ciężko klaruje, nie przeszkadza mi to jakoś.
Szukaj
Odpowiedz
pawelklos Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 5
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Luboń
Nastrój: przyjemnie
#14
29-03-2014, 10:14
Przeglądam watek i chyba Wasze przypuszczenia się potwierdzają, mój cydr z zakupionego soku 5l to porażka.
Pomijam już klarowanie, smak po prostu "jeden ogryzek", meczę go pół na pół z piwkiem :cool:.
Cosik mi się wydaje że jabłka nie są segregowane i lecą dobre ze zgniłymi.
Zdecydowanie lepszy jest kartonikowy i to obojętnie z jakiego marketu.
Najlepszy jest własnoręcznie wyciśnięty lub odwirowany.
Z klarowaniem kartonikowego i domowego nie miałem nigdy problemów ;).
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Kartonikowe v
1 2 3 4 Dalej »

Klarowanie z soków 3l lub 5l dostepnych w sprzedaży


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-07-2025, 09:00 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa