26-02-2014, 21:03
Witam.
Mam problem z winem albo tak mi sie tylko wydaje
Najpierw opisze od poczatku co robiłem
16.10.2013 Nastawiłem wino
owoce 2 kg wcześniej zamrożone
woda 2,2L
cukier 0,7kg
1,3 g pożywki i drożdże nie wiem ile
BGL 18
30.10.2013 oddzieliłem owoce
dodałem
2 szklanki cukru
0,5l wody
łyżeczkę drożdży i pożywki
BGL 10
później zlałem wino z nad osadu kolo 20.11.2013r
Wino było wtedy dobre w smaku i lekko gazowane
Następny raz zlałem dopiero 10.1.2014r wino było dobre, wytrawne. Zlałem je z powrotem do balona i tak sobie stało aż do dzisiaj gdy usłyszałem ponowne bulgotanie.
Spróbowałem i w smaku jest mocno gazowane tak jak by znowu fermentowało. Co może być przyczyną, jak uratować to wino?????????
Mam problem z winem albo tak mi sie tylko wydaje
Najpierw opisze od poczatku co robiłem
16.10.2013 Nastawiłem wino
owoce 2 kg wcześniej zamrożone
woda 2,2L
cukier 0,7kg
1,3 g pożywki i drożdże nie wiem ile
BGL 18
30.10.2013 oddzieliłem owoce
dodałem
2 szklanki cukru
0,5l wody
łyżeczkę drożdży i pożywki
BGL 10
później zlałem wino z nad osadu kolo 20.11.2013r
Wino było wtedy dobre w smaku i lekko gazowane
Następny raz zlałem dopiero 10.1.2014r wino było dobre, wytrawne. Zlałem je z powrotem do balona i tak sobie stało aż do dzisiaj gdy usłyszałem ponowne bulgotanie.
Spróbowałem i w smaku jest mocno gazowane tak jak by znowu fermentowało. Co może być przyczyną, jak uratować to wino?????????