• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 69 70 71 72 73 … 92 Dalej »

Suplementacja cukru w nastawach winiarskich miodem

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Suplementacja cukru w nastawach winiarskich miodem
Pidzamas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2014
#1
19-03-2014, 19:51
Witam,
Jestem z lekka zielony jeżeli chodzi o wina i dlatego mam parę pytań na które odpowiedzi nie mogłem znaleźć w innych tematach, a oto one:

-Wyczytałem że można dać mniej cukru a w zamian za to dać miód. Chciałbym wiedzieć co taka zamiana daje, w jakich proporcjach dawać miód w stosunku do cukru, czy należy najpierw zagotować wodę z miodem czy nie gotować (wyczytałem w miodach pitnych że taki proces zabija drobnoustroje w miodzie ale niszczy aromat), jaki miód najlepiej dać (lipowy, wielokwiatowy) oraz jakiej firmy?
-Czy można dodać zamiast zwykłego cukru, cukier brązowy lub trzcinowy, a jeżeli tak to jaki to da efekt?
-Czy wino będzie smakować inaczej jeżeli zamiast do zwykłych drożdży dać turbo (chodzi o to bym szybciej miał wino :D ) ? Oraz Czy drożdże turbo mogę dać do wyrobu miodu pitnego?

Wiem, że to sporo pytać ale niestety miód nie jest tanią rzeczą więc pod względem funduszy nie jest to tania rzecz do eksperymentów, z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Szukaj
Odpowiedz
inblue Offline
Spoko łagodny użytkownik
***
Liczba postów: 788
Liczba wątków: 50
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: 2017 - rok tarniniaka
#2
19-03-2014, 20:17
(19-03-2014, 19:51)Pidzamas napisał(a): -Wyczytałem że można dać mniej cukru a w zamian za to dać miód. Chciałbym wiedzieć co taka zamiana daje, w jakich proporcjach dawać miód w stosunku do cukru, czy należy najpierw zagotować wodę z miodem czy nie gotować (wyczytałem w miodach pitnych że taki proces zabija drobnoustroje w miodzie ale niszczy aromat), jaki miód najlepiej dać (lipowy, wielokwiatowy) oraz jakiej firmy?
Cukier zawiera tylko... cukier. Miód oprócz cukru zawiera m.in. związki aromatyczne mające wpływ na efekt finalny (bukiet), etc.
Miód jeśli to jest możliwe powinien być dodawany "na zimno" tzn. bez sycenia.
Wyjątkiem mogą być miody, gdzie celowo planowane jest pozbycie się niepożądanych aromatów
np. miód rzepakowy - wtedy sycenie ja jak najbardziej stosuję.
Co do ostatniego pytania - odpowiedź jest jednoznaczna - najlepsza firma to "zaufany pszczelarz".
(19-03-2014, 19:51)Pidzamas napisał(a): -Czy można dodać zamiast zwykłego cukru, cukier brązowy lub trzcinowy, a jeżeli tak to jaki to da efekt?
Najlepiej jest przeczytać skład cukru. Jeśli znajduje się tam pozycja "karmel", to ja dziękuję - postoję :)
Jak już musisz, to poszukaj produktów z napisem cukier "nierafinowany".
Zastosuj go w początkowym etapie fermentacji, następnie możesz domiodzić zwykłym miodem, ale to nie będzie miód pitny tylko cukrzak pitny .
Jeśli chodzi o efekty - ja takich eksperymentów nie przeprowadzałem - może ktoś inny się wypowie.
(19-03-2014, 19:51)Pidzamas napisał(a): -Czy wino będzie smakować inaczej jeżeli zamiast do zwykłych drożdży dać turbo (chodzi o to bym szybciej miał wino :D ) ? Oraz Czy drożdże turbo mogę dać do wyrobu miodu pitnego?
Tak, smak będzie inny. Moim zdaniem nie ulega to najmniejszej wątpliwości - drożdże gorzelnicze mają przerabiać cukier na alkohol,
a następnie w procesie destylacji produkty uboczne zostają w większości usunięte.
W przypadku drożdży winiarskich głównym celem jest oprócz wyprodukowania alkoholu etylowego utworzenie również tzw. bukietu,
czyli związków wpływających w efekcie końcowym na percepcję odbieranego trunku.
Oczywiście drożdże turbo możesz dać do miodu, możesz również dodać drożdże piekarskie - nikt Ci tego nie zabroni... zależy od tego co chcesz w efekcie końcowym uzyskać.
(19-03-2014, 19:51)Pidzamas napisał(a): Wiem, że to sporo pytać ale niestety miód nie jest tanią rzeczą więc pod względem funduszy nie jest to tania rzecz do eksperymentów, z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Miody pitne są dla cierpliwych.
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#3
19-03-2014, 20:35
Dodam jeszcze, że 1kg miodu to w przeliczeniu ok 0,75 kg cukru buraczanego. Dodając miód do nastawu należy to uwzględnić w obliczeniach.
Szukaj
Odpowiedz
Pidzamas Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2014
#4
19-03-2014, 21:20
Dzięki za pomoc, sporo mi to powiedziało :)
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#5
19-03-2014, 21:40
Im więcej cukru zastąpisz w winie owocowym miodem, tym mniej to wino będzie winem, a bardziej miodem owocowym. Miodów owocowych z zasady się nie syci.
Sądzę, że bardzo pomocna będzie dla Ciebie lektura Miodosytnictwa Teofila Ciesielskiego - to biblia miodosytnika.
A z cukrem nie kombinuj. Jak już musisz zrobić coś oryginalnego i kosztownego, to nasyp zwykłego kryształu i dorzuć banknot 20 zł. Wyjdzie na to samo, a mniej się namęczysz.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Dział dla początkujących v
« Wstecz 1 … 69 70 71 72 73 … 92 Dalej »

Suplementacja cukru w nastawach winiarskich miodem


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 15:51 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa