• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydry domowe - inne niż jabłkowe - czy ktoś z Was robi?

Strony (2): 1 2 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydry domowe - inne niż jabłkowe - czy ktoś z Was robi?
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#1
13-06-2014, 15:24
Witam serdecznie.
Poza winem i w ostatnim czasie miodem, często robię cydry i cydropodobne. Zapomnijmy na chwilę o "prawdziwym cydrze" (sok z kilku gatunków świeżych jabłek + fermentacja i do butelek). ale wszelkie "pseudocydry", czyli eksperymenty. Czy ktoś z Was robi? Ostatnio robiłem straszny napój (ale było pijalne!):
- sok z jabłek (4L, kartonowe, 100%),
- sok z winogron 1L,
- sycone ze 30minut z 30g świeżego imbiru i 5g chmielu
Po miesiącu pijalne :-)
W weekend myślę o podobnym składzie, jednak:
- wywalić chmiel
- imbiru dać ze 100gram,
- dodać ze 100-200g miodu gryczanego.
Szukaj
Odpowiedz
luckyluke Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
#2
13-06-2014, 15:38
Ja w zeszłym roku, zrobiłem 3 cydry z dziko rosnących jabłek. Wyszły bardzo kwaśne, w tym roku obowiązkowo musze dokupić słodkich jabłek i wtedy zmieszam z kwaśnymi:) dodatków nie dodaje.
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#3
13-06-2014, 17:48
@luckyluke spróbuj do takich jabłek dodawać sok z gruszek. Ma on niską zawartość kwasów, co w połączeniu z kwaśnymi jabłkami powinno dać przyjemny trunek:)
Szukaj
Odpowiedz
luckyluke Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
#4
13-06-2014, 19:25
Spoko, dobra rada :) kupny może być, czy samemu robić? Gruszę dopiero rok temu posadziłem, w tym roku owoców nie bede miał:/
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#5
14-06-2014, 10:44
Jeśli znajdziesz kupny sok, który nie będzie ani dosładzany, ani dokwaszany(!), to możesz użyć. Jednak większą pewność będziesz miał jeśli sam go przygotujesz z dojrzałych, słodkich gruszek. Procedura taka sama jak przy jabłkach, tj. rozdrabniamy, piro, pekto, 24h, tłoczenie soku prasą/tetrą i fermentacja.
Szukaj
Odpowiedz
Meseems Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 83
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2014
Nastrój: I ja tam byłem, miód i wino piłem
#6
15-06-2014, 17:11
Kusi, zwłaszcza że jabłka mam we własnym sadzie, jednak nie mam aż tyle wolnego czasu. Gdybym miał wydajną prasę, duże fermentatory i tak dalej, to bym się za to zabrał, natomiast szkła, jakimi dysponuję (do 54 l) wolę przeznaczyć jednak na wino.
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#7
15-06-2014, 19:23
@Meseems, ale o jakim zajmowaniu szkła piszesz, skoro cydr fermentujemy tydzień, dwa, max miesiąc, więc w ciągu roku w 54l butli możesz zrobić ponad tysiąc butelek cydru:D
Brak czasu, prasy, czy rozdrabniacza do owoców rzeczywiście jest ograniczeniem, ale szkło to nie problem:)
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#8
15-06-2014, 19:51
Ja cydr butelkuję maksimum po 10 dniach - z 12-13Blg (lub odrobiny więcej, jak dodaję np. miodu). Wczoraj nastawiłem pseudo napój cydrowy. Takie kombinacje o niebo lepiej wychodzą, niż to co teraz reklamują w PL jako "cydry":
- 3L soku LIDLowego z koncentratu.
- 1L soku LIDLowego nie z koncentratu,
- 1L soku wingronowego z LIDLa nie z koncentratu,
- mała łyżeczka pektyny(Pectolase)
- 100gram miodu wielokwiatowego
- 100gram miodu gryczanego.
- 50g xylitolu.
Część soku syciła się z 35g świeżego imbiru. MD na... G995, więc szaleństwo w fermentatorze. Po maks. 10 dniach (może być szybciej, bo 21 stopni w czasie fermentacji) butelki po Grolsch, cukier do nagazowania i najlepiej dać temu 4-5 tygodni, to chyba imbir musi się ułożyć... Nie jest to oczywiście napój do delektowania się, ale mi to smakuje z lodem.
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#9
08-08-2014, 17:12
to poki nie zostal usuniety to sie zapytac - co myslicie, zeby dodac do nastawu goździków?
Szukaj
Odpowiedz
luckyluke Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
#10
08-08-2014, 17:14
Ja bym nie dawał. Jak już to tylko kilka, dają mocny posmak.
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#11
08-08-2014, 20:51
Daj znać co wyjdzie z tymi goździkami, bo ja zawsze tez nastawiam eksperymentalne cydry, ale mam tylko na to przeznaczone maks 2 damy 5L więc dużo tego nie ma zazwyczaj :) Tak do tej pory to polecam cydr z dodatkiem napoju z czarnej porzeczki oczywiście kartony wszystko, nie polecam natomiast dodatku truskawek, mi bardzo niesmakował, natomiast płatki róży wiele w cydrze nie nazmieniały :)
Szukaj
Odpowiedz
sputnik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2014
#12
17-10-2014, 14:05
Panowie, a co myślicie, żeby spróbować z niewielkim dodatkiem Dzikiej Róży i ew. głogu? Ma to jakąś szansę bytu?
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#13
28-10-2014, 16:15
Z DR próbowałem robić nastaw cydru, co prawda były to płatki, a jeszcze dokładniej przemielony z płatków i cukru mus. Powiem szczerze, że nie zauważyłem radykalnej poprawy trunku, młody cydr wręcz opisałbym nawet jako 100% cydr bez żadnych zmian smakowych po dodaniu DR. Zostało mi kilka butelek jeszcze, właśnie włożyłem do lodówki jutro skosztuje to podziele się szczegółami jak taki cydr smakuje już dojrzały.
Szukaj
Odpowiedz
sputnik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2014
#14
28-10-2014, 19:31
Daj znać proszę, jak spróbujesz :)
Ostatecznie i tak nastawiłem zwyczajny, bo bałem się eksperymentować z tak dużym (dla mnie) nastawem. Udało mi się bowiem uzyskać ok.15l moszczu z Szarej Renety. Zapach był wspaniały, a smak jeszcze lepszy. Nastaw fermentuje już 10 dni, ale widać, iż zbliża się już do końca, więc pewnie w czwartek - piątek zleję na cichą.

Tak swoją drogą, czy Szara Reneta nadaje się do cydru? Na jabłkach niestety się za bardzo nie znam.
Szukaj
Odpowiedz
jerzyjerzy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2014
Lokalizacja: Wejherowo
#15
29-10-2014, 09:28
Szara Reneta jak najbardziej, generalnie wszystkie "stare" odmiany nadają się na cydr.


Nowe odmiany deserowe dają gorszy cydr, bo są mniej wyraziste w smaku, bardziej neutralne, mniej kwaśne. Odpowiada to większej liczbie konsumentów jedzących jabłka bezpośrednio, ale cydry z nich są gorsze, bardziej "płaskie". Nie znaczy to jednak, że taki cydr jest niepijalny - może być i tak lepszy niż sklepowy (i pewnie będzie) :pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
sputnik Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2014
#16
31-10-2014, 18:19
No i jak, Doktorze Winko?
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#17
01-11-2014, 16:50
Przepraszam za opóźnienia, zabiegany byłem, a dodatkowo wczoraj chciałem spróbować i odkryłem, że nie włożyłem cydru do lodówki więc na dzisiaj degustację odłożyłem.

A więc, cydr wydaje się dojrzały, ma około 4 miesiące. Użyłem do niego soku kartonikowego i "dżemu" z płatków róźy. Dżem oznacza tutaj połączenie cukru i zmielonych blenderem płatków różanych. Cydr przefermentowany na wytrawny, refermentowany na nagazowanie w butelce, niedosładzany. Moc odrobine większa z powodu "dżemu". Smak jest, hmn... inny, wyczuwalna jest róża, lekka goryczka która w pewien sposób lekko maskuje kwasowość. Cydr dojrzały oceniam jako pozytywny, chociaż ze względu na proces prodkucyjny odbiegający od zwyczajowego "wlej sok, dodaj drożdży i gotowe" raczej pozostawie sobie przygotowanie tego cydru na specjalne okazje :)
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#18
01-11-2014, 17:55
Piłem węgierski cydr z brzoskwiń - r e w e l a c j a.
Gdybym dorwał tylko jakiś naturalny soczek...
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#19
11-12-2014, 19:00
Zdecydowanie polecam dodatek miodu. Idealnie byłoby odrobinę do nastawu i odrobinę do refermentacji.. Tyle że z ilością potrzebną do refermentacji mógłby być problem z wyliczeniem.. Szkoda że następny nastaw dopiero w lipcu.. :(
Szukaj
Odpowiedz
jerzyjerzy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2014
Lokalizacja: Wejherowo
#20
12-12-2014, 08:44
Chyba trochę mylisz pojęcia. Według nazewnictwa to będzie nadal wino z dzikiej róży z dzikimi jabłkami, tyle że gazowane... :D

Poza tym nagazowanie trwa raczej więcej niż tydzień. No i nie wiem, po co ci dodatkowy cukier, skoro wino jeszcze pracuje - pewnie wystarczy je szczelnie zamknąć w butelce, tak jak jest.

W sklarowanym cydrze wcale nie ma więcej drożdży niż w winie, czy piwie, jest tylko dodatkowy dwutlenek węgla. To tak, jakbyś pytał, czy ludziom szkodzi woda sodowa. Więc rewelacje żołądkowe to tylko wtedy, jeśli ktoś jest generalnie nadwrażliwy na drożdże, czyli ma takie problemy po niepasteryzowanym piwie albo pieczywie drożdżowym.
Szukaj
Odpowiedz
elofura Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Świętokrzyskie
#21
12-12-2014, 09:56
Cydr to jest sam sok bez cukru bez wody.

Ty miałbyś coś ala szampan. Napisz jak robiłeś to wino, jakie proporcje cukru wody, ile Blg. Było ile jest teraz. Się zobaczy, czy jest sens cokolwiek robić. Bo zrobić granata to nie problem, tylko żeby Ci krzywdy ten granat nie wyrządził.
Szukaj
Odpowiedz
elofura Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Świętokrzyskie
#22
12-12-2014, 11:09
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale do tego balonu wlałeś tylko 2 litry wody i ponad 1 kg cukru? + jako "suchą masę" różę i jabłka? Jeżeli tak to ja nie mam już więcej pytań.

Twoje tak zaplanowane wino będzie miało 22 %...
Szukaj
Odpowiedz
elofura Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08 2011
Lokalizacja: Świętokrzyskie
#23
12-12-2014, 11:39
To nie o to chodzi. Gwałcisz wszelkie zasady wyrobu wina. Zasypanie jeżyn cukrem przypomina mi produkcję nalewek a nie wina.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid295042
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#24
12-12-2014, 12:20
@Zibi nie idź tą drogą. Jeśli robisz wszystko "na oko", "mniej więcej", jeśli nie znasz ilości podstawowych składników Twojego nastawu, nie masz cukromierza i nie znasz Blg to odpuść sobie ten "cydr"... chyba, że granaty Ci nie straszne.

Jeśli chcesz zrobić cydr, lub napój cydropodobny - jak wskazuje nazwa tego wątku - to zrób to od początku, ze sztuką. No i przede wszystkim wyposaż się w cukromierz, bo jeśli nastawu cydru, zawartości cukru nie będziesz miał pod kontrolą, to prosisz się o problemy.
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#25
27-08-2015, 23:06
(08-08-2014, 20:51)DrWinko napisał(a): Daj znać co wyjdzie z tymi goździkami, bo ja zawsze tez nastawiam eksperymentalne cydry, ale mam tylko na to przeznaczone maks 2 damy 5L więc dużo tego nie ma zazwyczaj :) Tak do tej pory to polecam cydr z dodatkiem napoju z czarnej porzeczki oczywiście kartony wszystko, nie polecam natomiast dodatku truskawek, mi bardzo niesmakował, natomiast płatki róży wiele w cydrze nie nazmieniały :)

A goździkowy skończył się z niezłymi przygodami (został omyłkowo dosłodzony, a że nie byłem świadom zagrożenia "granatami" to szybko go zabutelkowałem, po czym równie szybko został skonsumowany - a właściwie 1/2 tego co rozlałem, bo przy otwieraniu średnio 1/2 płynu lądowało w przestrzeni nadszyjkowej i następnie poprzez zewnętrze butelki w zlewie/garnku/wannie/obrusie..) Było tego ze 7-8butelek i poszło na jedno posiedzenie w c.a. 3osoby, czyli goździki nie przeszkadzały, choć smak na pewno neutralizował cukier.

Natomiast w tej chwili właśnie kończy się klarować cydr z soku NFC jabłkowo-gruszkowego z laską cynamonu (chciałem go rozlewać 3dni temu, ale jeszcze zbyt mocno pracował, więc odłożyłem to na weekend, organoleptycznie stwierdziłem, że cynamon mógłby jeszcze 1dzień popływać (przywiązałem go na niteczce) nieco głębiej założony no i przedwczoraj jak chciałem go wyciągnąć to mi się zaklinował , więc smak cynamonu będzie co najmniej wyraźny.. Tym bardziej, że mi chyba ten cynamon zaczął fermentować. Ale ogólnie cynamon polecam .

W drugim gąsiorze z działkowych jabłek (kilka odmian czerwono-różowo-zielonych) utopiłem plasterek imbiru

Jutro wieczorem nastawiam jeszcze ok 2x5l ale jeszcze nie wiem czy będę je "doprawiał"
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): 1 2 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydry domowe - inne niż jabłkowe - czy ktoś z Was robi?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-06-2025, 03:06 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa