• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

maxymalna moc wina

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
maxymalna moc wina
gabriel Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2014
#1
14-06-2014, 23:55
Mam pytanie.Z czystej ciekawości chciałem zapytać was doświadczonych winiarzy ile maksymalnie % może mieć wino wyprodukowane w domu bez dodatku spirytusu oczywiście? Wiem że drożdże mają swoje ograniczenia ponieważ nie wytrwają w dużej zawartości alkoholu, więc ile są w stanie wytrzymać? Z góry dziękuję za odpowiedźi pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#2
15-06-2014, 08:20
Jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko drożdże winiarskie (nie jakieś gorzelnicze co nawet 23% ciągną) to myślę, że bayanusy G995 dadzą radę w optymalnych warunkach przekroczyć swój próg 18%. Czyli myślę, że tak 20% dałoby się.

Ale nie używam ich więc nie nie mówię, że tak jest. Chociaż jak patrzę jak niektórzy miody pitne na tych drożdżach pędzą to z różnicy BLG spory % wychodzi.
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#3
15-06-2014, 10:59
Wypraszam sobie, miodów pitnych się nie pędzi!
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#4
15-06-2014, 13:48
Przepraszam :D Wiem, wiem wina, miodów się nie pędzi, wszystkich też pouczam, ale w tym zdaniu tak napisałem, żeby podkreślić jakie to żarłoczne drożdże i jakie % wyrabiają.

W każdym bądź razie tak mi się napisało :)
Szukaj
Odpowiedz
Meseems Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 83
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2014
Nastrój: I ja tam byłem, miód i wino piłem
#5
15-06-2014, 16:43
Słowo klucz: kriokoncentracja. Spokojnie można przeprowadzić ją w domowych warunkach. W takim typowym poniewieraczu zrobionym na bayanusach zapewne dałoby się podnieść alkohol jeszcze o 5 do 10%, ale nie sądzę, aby otrzymany trunek był pijalny.

PS – Przynajmniej temat napisałbyś poprawnie: *Maksymalna...
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#6
15-06-2014, 19:28
Chyba chodziło mu o "naturalne" wytworzenie %. Przez kriokoncentrację można spokojnie podwoić zawartość alkoholu.
Szukaj
Odpowiedz
Meseems Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 83
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2014
Nastrój: I ja tam byłem, miód i wino piłem
#7
15-06-2014, 21:17
(15-06-2014, 19:28)DrWinko napisał(a): Chyba chodziło mu o "naturalne" wytworzenie %. Przez kriokoncentrację można spokojnie podwoić zawartość alkoholu.
No ale o tym było wiele razy, że drożdże w sprzyjających warunkach mogą pociągnąć o 2 punkty procentowe więcej od swojego nominału, czyli na na bayanusach wychodzi nam 20%, tylko czy to by można jeszcze zwać winem? A już po podwojeniu kriokoncentracją do 40%, to by w ogóle powstał chyba jakiś nowy trunek.
Szukaj
Odpowiedz
lukas548 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 136
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Świdnica
Nastrój: Dobry
#8
04-08-2014, 18:45
MAx 23% drożdże gorzelniane na cukrze glukozowym http://www.winodomowe.pl/product-pol-363...c-23-.html
rozpuścić 10,5kg glukozy / dekstrozy / cukru browarniczego w 18l ciepłej wody.
* po ostudzeniu do około 40°C dodajemy zawartość wszystkich 3 torebek (drożdże, pożywka, węgiel aktywny) i solidnie mieszamy 1 minutę. Torebkę z węglem należy przed dodaniem solidnie wygnieść, aby miał on postać jak najbardziej miałką (skruszoną, bez grudek).
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 18 - 24°C. Doprowadzenie do przekroczenia 24°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* czas fermentacji: 7-8 dni.
* wydajność: ok. 23% alkoholu ale cena glukozy jest ciekawa

Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.607
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#9
04-08-2014, 19:13
23% to już nie wino. Nawet aperitify, porto mają poniżej 20%. Jeśli chcesz żeby pizgało w beret to przepuść przez rurki.
Szukaj
Odpowiedz
mariuszek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 890
Liczba wątków: 32
Dołączył: 08 2012
Lokalizacja: Kołobrzeg
#10
04-08-2014, 19:19
(04-08-2014, 18:45)lukas548 napisał(a): MAx 23% drożdże gorzelniane na cukrze glukozowym http://www.winodomowe.pl/product-pol-363...c-23-.html
rozpuścić 10,5kg glukozy / dekstrozy / cukru browarniczego w 18l ciepłej wody.

Ciekawe czy zwykły cukier sklepowy by jadły z apetytem i do jakiego % .

Pytanie też czy uzyskany produkt
(04-08-2014, 18:45)lukas548 napisał(a): * czas fermentacji: 7-8 dni.
można przechowywać jak wino ?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#11
04-08-2014, 20:35
(04-08-2014, 18:45)lukas548 napisał(a): MAx 23% drożdże gorzelniane na cukrze glukozowym http://www.winodomowe.pl/product-pol-363...c-23-.html
rozpuścić 10,5kg glukozy / dekstrozy / cukru browarniczego w 18l ciepłej wody.
* po ostudzeniu do około 40°C dodajemy zawartość wszystkich 3 torebek (drożdże, pożywka, węgiel aktywny) i solidnie mieszamy 1 minutę. Torebkę z węglem należy przed dodaniem solidnie wygnieść, aby miał on postać jak najbardziej miałką (skruszoną, bez grudek).
* temperatura pracy: zalecane jest, aby fermentacja przebiegała w temperaturze 18 - 24°C. Doprowadzenie do przekroczenia 24°C spowoduje zastopowanie pracy drożdży.
* czas fermentacji: 7-8 dni.
* wydajność: ok. 23% alkoholu ale cena glukozy jest ciekawa

Półprodukt do wyrobu destylatu. Chyba pomyliłeś forum a już na pewno wątek.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
lukas548 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 136
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Świdnica
Nastrój: Dobry
#12
22-11-2014, 22:29
Ale chyba z fermentacji 23% Teqyila nie z destylacji tak że nie pomyliłem forum ale ciekawy jaki jest prawdziwy rekord z fermentacij oczywiscie zartuje takie wino by było paskudne. Zrobiłem na bayanusach Enovini z porzeczki pol wytrawne 18% fajne jest . Ciekawy jest cukier prosty gronowy jest drogi ale lepszy od sacharozy


Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#13
23-11-2014, 15:04
Podsuneliscie mi świetny pomysl.. Tylko kto to wypije
Szukaj
Odpowiedz
grishnok Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 42
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2012
Lokalizacja: Tarczyn k. Warszawy
#14
23-11-2014, 17:39
A gdyby dodać do tego jakiejś esencji smakowej? Albo potraktować to trochę jak nalewkę?
Domyślam się że cały projekt nie warty świeczki, wszak koło już raz wynaleziono ale do odważnych świat należy :pijemy:
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#15
23-11-2014, 21:06
(22-11-2014, 22:29)lukas548 napisał(a): Ale chyba z fermentacji 23% Teqyila nie z destylacji tak że nie pomyliłem forum ale ciekawy jaki jest prawdziwy rekord z fermentacij oczywiscie zartuje takie wino by było paskudne. Zrobiłem na bayanusach Enovini z porzeczki pol wytrawne 18% fajne jest . Ciekawy jest cukier prosty gronowy jest drogi ale lepszy od sacharozy

Temat wątku to maksymalna moc wina. Wytrzasnąłeś jakiś przepis na półprodukt do destylacji i to wytknąłem. Wypił byś to do obiadu co wyjdzie z tego przepisu ?
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
lukas548 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 136
Liczba wątków: 3
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Świdnica
Nastrój: Dobry
#16
25-11-2014, 23:55
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-de...rettyPhoto[gallery]/0/
Pije wino na tych drozdzach to maskra jak wódka
Szukaj
Odpowiedz
kilis Offline
Admin Techniczny
*******
Liczba postów: 2.796
Liczba wątków: 61
Dołączył: 11 2006
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
#17
26-11-2014, 14:32
(25-11-2014, 23:55)lukas548 napisał(a): Pije wino na tych drozdzach to maskra jak wódka
Ale to nie wina drożdży, tylko twoja że pozwiliłeś im tyle alkoholu wyprodukować.
Gdydby wino miało 11-12% pewnie było by smaczne.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

maxymalna moc wina


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-05-2025, 18:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa