Liczba postów: 267
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Jarosław-Rzeszów
Witam
Jak w temacie
Zacząłem robić bardzo esencjonalne winka z myślą o porto
Narazie mam/4obi się 5l wiśni z samego soku, 10l malin z samego soku
Planuję jeszcze 5l aronii ?
10l Czarnego bzu ?
5l węgierek ?
5l, mam z 6kg zamrożone czarnej porzeczki?
10kg głogu
Dr myślę nie dodawać.
Składniki takie, ponieważ wszystko za darmo mogę mieć.
Jak myślicie?
Myślę zrobić tak z 50l
Jak z proporcjami, pozmieniać coś ?
Do tego pewnie z 1l destylatu, wszystko na g995
Liczba postów: 131
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2008
Lokalizacja: Rzeszów
Nigdy nie robiłem wiśni ani maliny z samego soku. Ale próbowałem czarną porzeczkę i śliwkowe z niewielkim dodatkiem wody (względem polecanych proporcji) właśnie z myślą o czymś w rodzaju porto.
Efekt był taki że kwaśne środowisko wyraznie utrudniało fermentacje nawet mocnym drożdżom. Wino wychodziło słabe i potrzebny był restart + rozcieńczenie. Używałem bajanusów ale słąbszych od twoich.
Ciekawe jak wyjdą wiśnie i maliny.
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
Ciekawy pomysł. Czytałeś temat ,,portwain z głogu,, ? Tam sporo ciekawostek pisze. Zamiast destylatu może dodaj orzechówke. Z czarnego bzu jest mało kwaśne, może sie wyrówna po zmieszaniu z kwaśniejszymi winami.
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Jarosław-Rzeszów
Dają rade bajanusy, szybko cukier jedzą.
luckyluke przeglądałem kiedyś ten temat, popatrze jeszcze raz.
Liczba postów: 4.167
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Obawiam się, że ten sposób produkcji może doprowadzić do kwasibora
Proponuję mierzyć kwasowość na poszczególnych etapach produkcji. Kwasowość nastawów winnych ma duży wpływ na proces fermentacji. O końcowym efekcie smakowym nie wspomnę
Życzę jednak powodzenia.
Liczba postów: 1.713
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
(17-07-2014, 21:08)-julian- napisał(a): Witam
Jak w temacie
Zacząłem robić bardzo esencjonalne winka z myślą o porto
Narazie mam/4obi się 5l wiśni z samego soku, 10l malin z samego soku
Planuję jeszcze 5l aronii ?
10l Czarnego bzu ?
5l węgierek ?
5l, mam z 6kg zamrożone czarnej porzeczki?
10kg głogu
Dr myślę nie dodawać.
Składniki takie, ponieważ wszystko za darmo mogę mieć.
Jak myślicie?
Myślę zrobić tak z 50l
Jak z proporcjami, pozmieniać coś ?
Do tego pewnie z 1l destylatu, wszystko na g995
Może wyjdzie dobre, a może wyjdzie kaszana.
Sprawdzony przepis na Portwein to:
Dzika Róża : Głóg : Czarny Bez : Tarnina
2 : 2 : 1 : 1
Do smaku ewentualnie Aronia, Jarzębina, nalewka orzechowa...
Szczegóły tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7923
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Jarosław-Rzeszów
W zimie jak się jakiś duży balon zwolni to dojdzie dużo głogu, pewnie spory dodatek wody, to kwasy spadną, czarny bez, aronia.
Zobaczę, może co z tego będzie.
Orzechówki niestety nie mam.
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2011
Lokalizacja: Poznań
Witajcie, podobny klimat.
Myślę sobie o winku w stylu porto, 16% drożdże malaga lub sherry 15L, i wstępnie, opierając się na poniższych założeniach:
czarny bez - 7,5kg/15L (5kg/10L),
dzika róża - 3,5kg/15L (2,5kg/10L),
maliny - 10kg/15L (7kg/10L),
czerwona porzeczka - 6,5kg/15L (4,5kg/10L),
aronia - 10kg/15L (7kg/10L),
mirabelki - 12kg/15L (8kg/10L);
skomponowałem takie proporcje:
czarny bez - 1,5 kg (20%) - do nazbierania,
dzika róża - 0,25 kg (7,5%) - zeszłoroczna mrożona,
maliny - 3,5 kg (30%) - nazbierane 1,80kg,
czerwona porzeczka - 0,65 kg (10%) - nazbierana, mrożona,
aronia - 2 kg (20%) - muszę nazbierać, bo nastawiam czyste aroniowe 10L,
mirabelki - 1,2 kg (10%) - nazbierać, tego to w opór wszędzie, żółte, czerwone, granatowe.
Co myślicie o takim składzie i ew. ekstraktywności? Głogu, berberysu, derenia, jadalnej jarzębiny czy innych portogennych składników u mnie nie ma.
Liczba postów: 1.713
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
(24-08-2014, 16:12)PaulCraft napisał(a): Witajcie, podobny klimat.
Myślę sobie o winku w stylu porto, 16% drożdże malaga lub sherry 15L, i wstępnie, opierając się na poniższych założeniach:
czarny bez - 7,5kg/15L (5kg/10L),
dzika róża - 3,5kg/15L (2,5kg/10L),
maliny - 10kg/15L (7kg/10L),
czerwona porzeczka - 6,5kg/15L (4,5kg/10L),
aronia - 10kg/15L (7kg/10L),
mirabelki - 12kg/15L (8kg/10L);
skomponowałem takie proporcje:
czarny bez - 1,5 kg (20%) - do nazbierania,
dzika róża - 0,25 kg (7,5%) - zeszłoroczna mrożona,
maliny - 3,5 kg (30%) - nazbierane 1,80kg,
czerwona porzeczka - 0,65 kg (10%) - nazbierana, mrożona,
aronia - 2 kg (20%) - muszę nazbierać, bo nastawiam czyste aroniowe 10L,
mirabelki - 1,2 kg (10%) - nazbierać, tego to w opór wszędzie, żółte, czerwone, granatowe.
Co myślicie o takim składzie i ew. ekstraktywności? Głogu, berberysu, derenia, jadalnej jarzębiny czy innych portogennych składników u mnie nie ma. 
Może wyjdzie dobre, a może wyjdzie kaszana.
Sprawdzony przepis na Portwein to:
Dzika Róża : Głóg : Czarny Bez : Tarnina
2 : 2 : 1 : 1
Do smaku ewentualnie Aronia, Jarzębina, nalewka orzechowa...
Szczegóły tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7923
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Jarosław-Rzeszów
Cały misterny plan w pizdu.
Od miesiąca jestem w Niemczech, jeszcze miesiąc zostanę.
Nie będę miał czarnego bzu.
|