Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt porto owocowe
#1
Witam

Jak w temacie

Zacząłem robić bardzo esencjonalne winka z myślą o porto

Narazie mam/4obi się 5l wiśni z samego soku, 10l malin z samego soku

Planuję jeszcze 5l aronii ?
10l Czarnego bzu ?
5l węgierek ?
5l, mam z 6kg zamrożone czarnej porzeczki?
10kg głogu
Dr myślę nie dodawać.

Składniki takie, ponieważ wszystko za darmo mogę mieć.

Jak myślicie?

Myślę zrobić tak z 50l

Jak z proporcjami, pozmieniać coś ?

Do tego pewnie z 1l destylatu, wszystko na g995
Odpowiedz
#2
Nigdy nie robiłem wiśni ani maliny z samego soku. Ale próbowałem czarną porzeczkę i śliwkowe z niewielkim dodatkiem wody (względem polecanych proporcji) właśnie z myślą o czymś w rodzaju porto.
Efekt był taki że kwaśne środowisko wyraznie utrudniało fermentacje nawet mocnym drożdżom. Wino wychodziło słabe i potrzebny był restart + rozcieńczenie. Używałem bajanusów ale słąbszych od twoich.
Ciekawe jak wyjdą wiśnie i maliny.
Odpowiedz
#3
Ciekawy pomysł. Czytałeś temat ,,portwain z głogu,, ? Tam sporo ciekawostek pisze. Zamiast destylatu może dodaj orzechówke. Z czarnego bzu jest mało kwaśne, może sie wyrówna po zmieszaniu z kwaśniejszymi winami.
Odpowiedz
#4
Dają rade bajanusy, szybko cukier jedzą.

luckyluke przeglądałem kiedyś ten temat, popatrze jeszcze raz.
Odpowiedz
#5
Obawiam się, że ten sposób produkcji może doprowadzić do kwasibora:D

Proponuję mierzyć kwasowość na poszczególnych etapach produkcji. Kwasowość nastawów winnych ma duży wpływ na proces fermentacji. O końcowym efekcie smakowym nie wspomnę:)

Życzę jednak powodzenia.
Odpowiedz
#6
(17-07-2014, 21:08)-julian- napisał(a): Witam

Jak w temacie

Zacząłem robić bardzo esencjonalne winka z myślą o porto

Narazie mam/4obi się 5l wiśni z samego soku, 10l malin z samego soku

Planuję jeszcze 5l aronii ?
10l Czarnego bzu ?
5l węgierek ?
5l, mam z 6kg zamrożone czarnej porzeczki?
10kg głogu
Dr myślę nie dodawać.

Składniki takie, ponieważ wszystko za darmo mogę mieć.

Jak myślicie?

Myślę zrobić tak z 50l

Jak z proporcjami, pozmieniać coś ?

Do tego pewnie z 1l destylatu, wszystko na g995

Może wyjdzie dobre, a może wyjdzie kaszana.

Sprawdzony przepis na Portwein to:
Dzika Róża : Głóg : Czarny Bez : Tarnina
2 : 2 : 1 : 1
Do smaku ewentualnie Aronia, Jarzębina, nalewka orzechowa...

Szczegóły tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7923

Odpowiedz
#7
W zimie jak się jakiś duży balon zwolni to dojdzie dużo głogu, pewnie spory dodatek wody, to kwasy spadną, czarny bez, aronia.

Zobaczę, może co z tego będzie.

Orzechówki niestety nie mam.
Odpowiedz
#8
Witajcie, podobny klimat.

Myślę sobie o winku w stylu porto, 16% drożdże malaga lub sherry 15L, i wstępnie, opierając się na poniższych założeniach:
czarny bez - 7,5kg/15L (5kg/10L),
dzika róża - 3,5kg/15L (2,5kg/10L),
maliny - 10kg/15L (7kg/10L),
czerwona porzeczka - 6,5kg/15L (4,5kg/10L),
aronia - 10kg/15L (7kg/10L),
mirabelki - 12kg/15L (8kg/10L);

skomponowałem takie proporcje:
czarny bez - 1,5 kg (20%) - do nazbierania,
dzika róża - 0,25 kg (7,5%) - zeszłoroczna mrożona,
maliny - 3,5 kg (30%) - nazbierane 1,80kg,
czerwona porzeczka - 0,65 kg (10%) - nazbierana, mrożona,
aronia - 2 kg (20%) - muszę nazbierać, bo nastawiam czyste aroniowe 10L,
mirabelki - 1,2 kg (10%) - nazbierać, tego to w opór wszędzie, żółte, czerwone, granatowe.

Co myślicie o takim składzie i ew. ekstraktywności? Głogu, berberysu, derenia, jadalnej jarzębiny czy innych portogennych składników u mnie nie ma. ;)
Odpowiedz
#9
(24-08-2014, 16:12)PaulCraft napisał(a): Witajcie, podobny klimat.

Myślę sobie o winku w stylu porto, 16% drożdże malaga lub sherry 15L, i wstępnie, opierając się na poniższych założeniach:
czarny bez - 7,5kg/15L (5kg/10L),
dzika róża - 3,5kg/15L (2,5kg/10L),
maliny - 10kg/15L (7kg/10L),
czerwona porzeczka - 6,5kg/15L (4,5kg/10L),
aronia - 10kg/15L (7kg/10L),
mirabelki - 12kg/15L (8kg/10L);

skomponowałem takie proporcje:
czarny bez - 1,5 kg (20%) - do nazbierania,
dzika róża - 0,25 kg (7,5%) - zeszłoroczna mrożona,
maliny - 3,5 kg (30%) - nazbierane 1,80kg,
czerwona porzeczka - 0,65 kg (10%) - nazbierana, mrożona,
aronia - 2 kg (20%) - muszę nazbierać, bo nastawiam czyste aroniowe 10L,
mirabelki - 1,2 kg (10%) - nazbierać, tego to w opór wszędzie, żółte, czerwone, granatowe.

Co myślicie o takim składzie i ew. ekstraktywności? Głogu, berberysu, derenia, jadalnej jarzębiny czy innych portogennych składników u mnie nie ma. ;)

Może wyjdzie dobre, a może wyjdzie kaszana.

Sprawdzony przepis na Portwein to:
Dzika Róża : Głóg : Czarny Bez : Tarnina
2 : 2 : 1 : 1
Do smaku ewentualnie Aronia, Jarzębina, nalewka orzechowa...

Szczegóły tutaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7923
Odpowiedz
#10
Cały misterny plan w pizdu.

Od miesiąca jestem w Niemczech, jeszcze miesiąc zostanę.

Nie będę miał czarnego bzu.



Skocz do: