Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Portugalskie wina - porto, vinho verde, madera, muszkatel
Witam Was

Chciałbym rozpocząć przygodę z winami. Planuję zacząć od portugalskich - porto, vinho verde, madera, muszkatel.
Czy to dobry pomysł?
Od którego powinienem zacząć, jakiego rodzaju, jakiej winnicy?
Czy to dobre wina na początek? Czy na nich zbuduję swoisty elementarz smaku, percepcji?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady.
Dziękuję
Odpowiedz
Nie wiem dlaczego drajla przeniósł ten temat do działu win z dzikiej róży-głogu-berberysu, ale nie wnikam w to ;)

Mam wrażenie kol. Easy_Rider, że chodzi ci o konsumpcję i degustację win portugalskich. To w zasadzie jest forum o wyrobie wina i innych trunków własnym sumptem, choć taki temat związany z oceną lub degustacją win komercyjnych też oczywiście mógłby się znaleźć.
Ad rem - akurat wina, które wspomniałeś nie są najlepsze do rozpoczynania przygody z konsumpcją wina - wszystkie są winami specyficznymi. Może jedynie Vinho Verde jest zbliżone do większości wytrawnych win białych, ale też ma swoją specyfikę (wyższa kwasowość) i na pierwszy raz raczej bym nie polecał.
Nie znam Cię, nie wiem jakie są twoje gusta - więc niestety nic nie mogę Ci doradzić poza tym, by zaczynać od klasyki i to tej z co najmniej średniej półki - jeśli nie chcesz się zrazić.

Skocz do: