16-08-2014, 09:51
Witam Wszystkich,
Jako, że baniaki puste stać nie mogą bo nieładnie wyglądają
postanowiłem nastawić wino z ryżu, a dokładniej wermuta.
Wszystko zaczeło się...
Dzień -2 - 15/07/14
Nastawienie na ok. 200g rodzynek MD Tokaj na drożdzach płynnych z Biowinu.
Dzień 0 - 18/07/14
MD po 3 dniach, nieźle się rozhulała.
Skład:
Drożdże płynne Tokaj
5g pożywki
7,5L + 1,2L = 8,7L wody
2kg ryżu (przepłukany)
1,5kg + 1,3kg cukru = 2,8kg
50g kwasek cytrynowy
800g rodzynek (wyparzone, umyte, 50% rozdrobnione)
zioła i przyprawy tj:
- 15 goździków
- 10 ziaren ziele angielskie
- 15 ziaren kolorowego pieprzu
- 4 x 16g cukier waniliowy = 64g
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 3/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki kurkumy
- 5 ziaren jałowca
UWAGI:
Cukier jak i wodę dodaje w dwóch turach. I tura 1,5kg cukru rozpuszczonego 7,5L wody, II tura po 1,5tyg 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2L wody.
Rodzynki i ryż, przed dodaniem do balona dokładnie myje w celu pozbycia się oleju i innych zanieczyszczeń i konserwantów którymi są pokryte. Może to w przyszłości utrudnić klarowanie bądź zakazić wino.
Wszystko dokładnie wymieszałem i dodałem MD.
Niestety gdzieś mi przepadło zdjęcia z nastawionym winem...
Pierwszy pomiar BLG - 17
Dzień 21 - 8/08/14
Fermentacja ustała. Byłem na wakacjach ale taką informację dostałem.
Dzień 27 (noc) - 14/08/14
Tydzień poźniej niż powinienem dodałem II turę wody z cukrem tj. 1,3kg cukru z 1,2L wody.
Opóźnienie wynikło z przedłużonych wakacji... Zobaczymy czy winko ponownie ruszy...
Dzień 29 - 16/08/14
Winko niestety stanęło i ani drgnie po dodaniu syropu cukrowego...
Hmm... restart drożdży czy macie jakiś inny pomysł?
Jako, że baniaki puste stać nie mogą bo nieładnie wyglądają

Wszystko zaczeło się...
Dzień -2 - 15/07/14
Nastawienie na ok. 200g rodzynek MD Tokaj na drożdzach płynnych z Biowinu.
Dzień 0 - 18/07/14
MD po 3 dniach, nieźle się rozhulała.

Skład:
Drożdże płynne Tokaj
5g pożywki
7,5L + 1,2L = 8,7L wody
2kg ryżu (przepłukany)
1,5kg + 1,3kg cukru = 2,8kg
50g kwasek cytrynowy
800g rodzynek (wyparzone, umyte, 50% rozdrobnione)
zioła i przyprawy tj:
- 15 goździków
- 10 ziaren ziele angielskie
- 15 ziaren kolorowego pieprzu
- 4 x 16g cukier waniliowy = 64g
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5łyżeczki imbiru
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 3/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki kurkumy
- 5 ziaren jałowca



UWAGI:
Cukier jak i wodę dodaje w dwóch turach. I tura 1,5kg cukru rozpuszczonego 7,5L wody, II tura po 1,5tyg 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2L wody.
Rodzynki i ryż, przed dodaniem do balona dokładnie myje w celu pozbycia się oleju i innych zanieczyszczeń i konserwantów którymi są pokryte. Może to w przyszłości utrudnić klarowanie bądź zakazić wino.
Wszystko dokładnie wymieszałem i dodałem MD.
Niestety gdzieś mi przepadło zdjęcia z nastawionym winem...

Pierwszy pomiar BLG - 17



Dzień 21 - 8/08/14
Fermentacja ustała. Byłem na wakacjach ale taką informację dostałem.
Dzień 27 (noc) - 14/08/14

Tydzień poźniej niż powinienem dodałem II turę wody z cukrem tj. 1,3kg cukru z 1,2L wody.
Opóźnienie wynikło z przedłużonych wakacji... Zobaczymy czy winko ponownie ruszy...
Dzień 29 - 16/08/14
Winko niestety stanęło i ani drgnie po dodaniu syropu cukrowego...
Hmm... restart drożdży czy macie jakiś inny pomysł?