• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Wędzarnie, wędzenie i grillowanie
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym
gbed Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Łazy (Jura)
#51
27-09-2018, 19:02
Jadłem parę lat wcześniej jak Amelie przywiózł. To chyba karp był. Generalnie nie jestem przeciw ale moja LP jest i to stanowczo. Kupię makrele. Dzięki.
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#52
27-09-2018, 19:18
Dziękuję Andrzejku.
Grzesiu - przyjedź na rok przyszły w środę to, może, spróbujesz i zmienisz zdanie.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#53
27-09-2018, 20:15
A ja tam jesiotra polecam albowiem pyszny jest ?
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
gbed Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Łazy (Jura)
#54
27-09-2018, 21:19
(27-09-2018, 20:15)alskarus napisał(a): A ja tam jesiotra polecam albowiem pyszny jest ?

A masz na to jakiś przepis? I czy mówisz o wędzonym?
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#55
27-09-2018, 23:10
Jadłem wędzonego jesiotra. Przychylam się do zdania Generalskiego. Za drogo, dużo odpadków, a ryba potwornie tłusta.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#56
28-09-2018, 06:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2018, 07:42 przez alskarus.)
(27-09-2018, 21:19)gbed napisał(a):
(27-09-2018, 20:15)alskarus napisał(a): A ja tam jesiotra polecam albowiem pyszny jest ?

A masz na to jakiś przepis? I czy mówisz o wędzonym?
Niestety na razie tylko kupny, wędzony (oczywiście) jadłem. Jak już wędzarnia stanie na pewno będę chciał uwędzić sam choć raz.
Robert,
potwornie tłusty to jest halibut,
a jesiotr czy węgorz są po prostu pycha zwłaszcza w towarzystwie dobrze zmrożonych 40%.
Zgadzam się, że cena trochę odstrasza, ale przecież jesteśmy tego warci.
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
Majerotto Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 291
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: 3City +25km
Nastrój: amniam mniam ☺
#57
28-09-2018, 10:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2018, 11:02 przez Majerotto. Powód edycji: Ps )
(28-09-2018, 06:01)alskarus napisał(a): [...]
potwornie tłusty to jest halibut,
[...]

Moja LP twierdziła tak samo. Udowodniłem jej, że to nie jest do końca prawda.
Zależy jakiego masz halibuta.
Nie będę wnikał w łacińskie nazwy tej rybki - biały brzuch halibuta mówi o tym, że jest mało tłusty, mięso jest zbite i smaczne.
Z kolei niebieskawo-zielone brzuszki mówią o tłustym osobniku, mięso wodniste w smaku i ogólnie tłuściutka ryba :)

Na polskim rynku przeważnie jest ten drugi - bo tańszy.

Jak znajdę zdjęcia w odmętach dysku to pokaże różnice :)

Pozdrawiam

PS. Jeżeli o nazwy chodzi: halibut grenlandzki/czarny, halibut atlantycki/biały
- Mamo, mamo! Patrz! Statek!
- To nie statek, synku. To kuter.
- No, ale mamo, tam są ludzie!
- To nie ludzie... to rybacy.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#58
28-09-2018, 11:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2018, 11:41 przez alskarus.)
Hehe
Żeby nie było, ja halibuta lubię  :slinka:
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
gbed Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Łazy (Jura)
#59
28-09-2018, 14:09
To już off top offtopa. Nie dość że dyskutujemy pod Heńka wędzarnią to jeszcze o halibutach. Gdzie ja dostanę, żywego halibuta.
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#60
28-09-2018, 15:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2018, 15:20 przez GENERAL AIDID.)
W jeziorze przeczyckim. Trza se tylko wyciągnąć.
Szukaj
Odpowiedz
gbed Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 238
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2012
Lokalizacja: Łazy (Jura)
#61
28-09-2018, 17:22
(28-09-2018, 15:18)GENERAL AIDID napisał(a): W jeziorze przeczyckim. Trza se tylko wyciągnąć.

Chyba mnie wkręcasz.
Za Wikipedią:

"Tryb życia
Prowadzi przydenny tryb życia odpoczywając na prawym boku. Przebywa na głębokości do 2500 m. z rzadka zapuszczając się w wyższe partie wody (poniżej 50 m) w wodzie o dużym zasoleniu. Woda w jakiej przebywa jest zimna, do 8 °C."

Tam nigdzie nie jest tak głęboko.
Pozdrawiam, Grzegorz
Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#62
28-09-2018, 20:13
Też nigdy nie słyszałam o słodkowodnym halibucie. Albo z Pacyfiku (ale ten wg mnie nie trafia do Polski) albo z Atlantyku. Ale może jakiś marketingowiec wpadł na pomysł nazwać słodkowodną rybę halibutem? Dodgy
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#63
29-09-2018, 07:06
A tamten zbiornik nie ma słonej wody? Tyle przecież zanieczyszczeń w okolicy.... Jakieś siarczki, tlenki, chlorki, sodki....
Szukaj
Odpowiedz
von Vinentropp Offline
Akcjonariusz
******
Liczba postów: 1.087
Liczba wątków: 36
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: między rewelką a deprechą
#64
29-09-2018, 09:14
(28-09-2018, 15:18)GENERAL AIDID napisał(a): W jeziorze przeczyckim. Trza se tylko wyciągnąć.

To nie znacie tej historii? Nawet była wzmianka w "Wiadomościach Wędkarskich".

Generał jakiś czas temu wyciągnął z tego jeziorka Hali buta, który jej spadł z nogi tydzień wcześniej
A z tym wędzeniem było tak, że suszyli go nad ogniskiem i się trochę odymił.
Halinka nosi go do tej pory, a co?
Szukaj
Odpowiedz
GENERAL AIDID Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.727
Liczba wątków: 42
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Łódź
#65
29-09-2018, 12:56
Można? Można.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#66
29-09-2018, 17:51
Halinka to jest szczęściara :)
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
kryma Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 425
Liczba wątków: 13
Dołączył: 12 2006
Nastrój: dobry
#67
30-09-2018, 10:02
Pozdrawiam
 Dawno nie pisałem na Forum . Wybudowałem wędzarnie   i wędzę już 3 lata  Same sukcesy . Ale odszedłem trochę
od wędzenia  tzn  dla zmiany  "smaków"   Proponował  by spróbować suszenie schabów i mięsa   W internecie jest
 wiele przepisów  ale zasada jest taka  mięso obsypujemy  cukrem  i  trzymamy 24 godz  następnie  myjemy suszymy
i obsypujemy solą  znowu  24 godz  a następnie  obsypujemy ziołami i wieszamy  1 tydz   Smak  ciekawy  podobny do
mięs   takich jak  szynki  prowansalskie ale najważniejsze  jest to  że  można  to robić nie rozpalając  wędzarni

Kryma
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#68
30-09-2018, 10:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2018, 10:37 przez krzysztof1970.)
Kryma - sposób doskonały:) dodam, że robię tym sposobem również piersi z kaczki
Czekam na spadek temperatury na dworze i zabieram się za dojrzewającą kiełbasę krymską (wędzoną zimnym dymem, ale nie wędzona też jest bardzo dobra).
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#69
01-10-2018, 19:29
(28-09-2018, 06:01)alskarus napisał(a): Robert,
potwornie tłusty to jest halibut,
a jesiotr czy węgorz są po prostu pycha zwłaszcza w towarzystwie dobrze zmrożonych 40%.

Jurek w towarzystwie o jakim piszesz to wszystko jest dobre :)
Jesiotra jadłem prosto z wędzarni, jeszcze był mocno ciepły, dosłownie lało się po brodzie. Na zimno na pewno inne odczucia są . Halibut wcale nie jest tłusty, ale jadłem tylko zimnego więc na ciepło może być inaczej :)
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#70
01-10-2018, 19:34
(01-10-2018, 19:29)TEQUILA napisał(a): Jurek w towarzystwie o jakim piszesz to wszystko jest dobre :)
Jesiotra jadłem prosto z wędzarni, jeszcze był mocno ciepły, dosłownie lało się po brodzie. Na zimno na pewno inne odczucia są . Halibut wcale nie jest tłusty, ale jadłem tylko zimnego więc na ciepło może być inaczej :)

Jadłam wiele razy smażonego halibuta i wg mnie wcale nie jest tłusty.
Odpowiedz
Dziunonni Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 212
Liczba wątków: 4
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Nasłonecznione wzgórza małopolski
Nastrój: Nieokreślony
#71
02-10-2018, 18:20
U mnie karpie strasznie tłuste w tym roku. Chyba za bardzo im dogadzalismy pszenicą. Smaczne będą takie podwędzone jak z nich wykapie? Mam jeszcze pytanie czy ktoś próbował wędzić sumiki karłowate?
"Artificem commendat opus"

Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#72
02-10-2018, 20:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2018, 20:00 przez tata1959.)
Karpia wędź ale pokrojonego w dzwonka to tłuszcz wykapie. Jak podpieczesz na 90-95 stopni przez ok. godzinę to będzie super. W br. u mnie karpie i tołpygi wybitnie tłuste.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
alskarus Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.672
Liczba wątków: 20
Dołączył: 01 2014
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: Hurra, pibać jes!!!
#73
03-10-2018, 11:21
(26-09-2018, 23:14)gbed napisał(a): Heniu, czy zdarzyło Ci się jesiotra wędzić? Mam stawy hodowlane niedaleko. Mają pstrągi,  karpie i jesiotry. Jesiotra jeszcze nie wędziłem a chętnie bym spróbował. Czy ktoś może podsunąć jakiś sprawdzony przepis?

Znalazłem taką recepturę:

"Tniemy jesiotra na dzwonki(a) 6-8cm. 
Topimy na noc w solance 80g soli na litr wody. Po 12h topienia kładziemy na kratki w wędzarni, 
suszymy samą temperaturą/żarem, bez dymu, aż skórka będzie sucha jak pergamin. 
Następnie wędzimy 3h w 55C klonem. 
Nie podpiekamy."
Szczęśliwej Polski już czas
pozdrawiam Jurek 



Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.625
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#74
13-01-2019, 16:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2019, 16:55 przez tata1959.)
No to kolejny krok ku wieczności.
Wędzony biały ser (twaróg od krowy babowej) pokrojony w kostkę 1 cm na 1 cm. Olej zagotowany z 2 ząbkami czosnku, 1 płaską łyżeczką ostrej papryczki oraz 1 pełną łyżką ziół do sera z Priwokzalnoho bazara we Lwowie i wlany do słoiczka "ze srem". Się zobaczy za tydzień/dwa co z tego wyjdzie.
Bycie starszym ma swoje wady jak i zalety. Z bliska nie widzisz liter ale idiotów poznajesz z daleka.
Po pierwszym kieliszku wychodzi z nas drugi człowiek i on też chce się napić! (Wańkowicz)
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Jak by rządziły na świecie kobiety to nie było by wojen! Państwa by były co najwyżej poobrażane na siebie.
Szukaj
Odpowiedz
monika7
Unregistered
 
#75
13-01-2019, 19:13
(13-01-2019, 16:39)tata1959 napisał(a): No to kolejny krok ku wieczności.
Wędzony biały ser (twaróg od krowy babowej) pokrojony w kostkę 1 cm na 1 cm. Olej zagotowany z 2 ząbkami czosnku, 1 płaską łyżeczką ostrej papryczki oraz 1 pełną łyżką ziół do sera z Priwokzalnoho bazara we Lwowie i wlany do słoiczka "ze srem". Się zobaczy za tydzień/dwa co z tego wyjdzie.

Feta w oliwie z przyprawami jest genialna, więc jak olej jest dobrze przyprawiony to też powinno być fajnie. :D
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Nasze pasje, czyli co robimy oprócz trunków › Wędzarnie, wędzenie i grillowanie
Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 01:59 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa