Liczba postów: 138
Liczba wątków: 6
Ja wczoraj nadarłem wiadro 10 litrowe. Oddzieliłem owoce od "baldachimów" całość wrzuciłem do sokownika. Wyszło mi deko ponad 4 litry soku. Sok ten gotowałem prze 10 minut na wolnym ogniu. Wyszumowałem pianę. I mam dylemat bo nie wiem w jakich proporcjach mam dodać wodę. Podpowie ktoś?
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
między 1:1 a 1:2 tj 1l soku na 1-2l wody ja dawałem 2l soku na 1l wody
Dzięki za info. Robie to wino pierwszy raz.
Liczba postów: 476
Liczba wątków: 65
Bojąc się o ciężkość fermentacji i wcześniejsze zatrzymanie pracy na słabym % poziomie i sporym BG nastawiłem na Baynusach. Chcę 13% wytrawne. Nastawiłem je 19 września gdzie Bg wynosił 23 a wczoraj tj. po niecałych 3 dobach Bg spadł do 0. Dałem zatem ostatnie pół kilo cukru. Nie pamiętam szczerze powiem tak szybkiej fermentacji a na Baynusach też robiłem kilka razy.
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 7
Czarny bez chyba tak juz ma .Moje tez po kilku dniach z 22 zleciało na 0.
Bayanusy g995 jak dla mnie są numerem 1. Mają tylko jedną wadę ciężko ich ubić jak się chce zrobić słabsze wino
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
...chyba, że zdecydujesz na wytrawne. Wtedy nawet G995 nie są problemem
Właśnie zlewam czarny bez (tj. przed chwilą zlałem)
Na dnie zostało dość dużo osadu więc teraz w butli 5l mam nieco ponad 4litry.
Wiem że to jeszcze wcześnie natomiast wino w smaku jest strasznie ostre.
Zastanawiam się czy nie wypełnić tej pustej przestrzeni wodą? Czy zostawić tak jak jest i czekać?
Woda to nie najlepszy pomysł. Możesz dolać ewentualnie innego neutralnego w smaku wina. Możesz też wypełnić pustą przestrzeń
CO2, albo po prostu przelać do mniejszej butli.
Chodzi o to że początkowo dałem chyba trochę mniej wody niż to było w przepisie
(choć były i takie gdzie zalecano dać 2l wody na 1l soku) i zastanawiam się czy stąd nie wynika ostrość mojego nastawu.. Czy jest jednak szansa, że to przerobi z czasem..
CO2 będę musiał tak czy siak wyprodukować, ale musi to poczekać co najmniej do następnego weekendu (wtedy będę mógł przy okazji je wtłoczyć do innych nastawów które powinny spowolnić fermentację)
chyba zaryzukuje niewielkie wzmocnienie - wino było planowane na 12% 900g cukru na 4,5 l soku z wodą (ale w smaku kompletnie nie czuć alkoholu). Ile dodać cukru by zwiększyć moc do 14-15%? I czy w ogóle nie jest za późno?
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 7
Witam ja własnie moje zlałem z nad osadu i pierwsza degustacja . Powiem ze zapach całkiem całkiem ale smak mnie zaskoczył pozytywnie w smaku przypomina czerwonego szampana.Jeszcze delikatnie koloruje język po wypiciu ale.pewnie z czasem bedzie lepiej.
@adam1226, pamiętaj, że w winie to nie alkohol jest najważniejszy. Ja bym się cieszył, że w stosunkowo młodym winie nie ma nieprzyjemnej alkoholowej nuty.
Jeśli jednak chcesz wzmocnić to na dodatkowe 2% potrzebujesz 34g/l cukru, na 3% 51g/l. Z tym, że zacznij od np. 15g/l i kontroluj Blg, żeby nie przesłodzić jakby drożdże jednak nie ruszyły.
Trochę bałagan się zrobił i o moim winie jest w kilku tematach niestety. Choć najistotniejsze na szczęście chyba powyżej.
Dzisiaj zlewałem znad osadu i stan obecny jest taki, że wino ma jednak nieciekawy zapach a do tego jest bardzo ostre (próbowałem z menzurki do mierzenia blg (pomiar wskazał <0)) Dosypałem 300g cukru (/5l wina) <- łącznie (czyli w przybliżeniu ok. 5blg, jeśli dobrze liczę w pamięci?) Bo doszedłem do wniosku, że jednak skoro wino ma stać latami, a nie chcę siarkować to pójdę na maxa wytrzymałości drożdzy (teoretycznie 15%). Jestem ciekawy czy jeszcze coś przerobi i ważniejsze, czy mogę jeszcze jakoś to wino poprawić?
Liczba postów: 111
Liczba wątków: 2
Wszystko fajnie, ale podawał ktoś proporcje ile kwasku na kg owoców, a ja bym chciał wiedzieć ile kwasku na litr soku i dwa litry wody 1:2. Proszę o odpowiedź
Liczba postów: 111
Liczba wątków: 2
Znalazłem odpowiedź , piszę jakby ktoś nie wiedział jeszcze

2-3g kwasku cytrynowego na 1 litr nastawu

Pozdrawiam