17-09-2014, 19:49
Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post na forum.
Trafiłem na forum chcąc zrobić domowe wino. Malinowe stoi i sobie bulgocze - wygląda na to, że wszystko z nim ok.
Ale zachciało mi się także zrobić cydr - z tego przepisu: http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/prz...jablecznik
Po około tygodniu pojawił się jakiś dziwny nalot - tak jak na zdjęciu. Dodatkowo wydaje mi się, że fermentacja nie zachodzi - nie ma charakterystycznego bulgotania, ale myślałem, że to dlatego, że do cydru nie daje się cukru, a same drożdże.
Coś chyba zrobiłem źle, ale nie bardzo wiem co. Możecie coś doradzić? Da się ten mój cydr jeszcze uratować?
Będę wdzięczny za wszystkie rady!
[img]
[/img]
Trafiłem na forum chcąc zrobić domowe wino. Malinowe stoi i sobie bulgocze - wygląda na to, że wszystko z nim ok.
Ale zachciało mi się także zrobić cydr - z tego przepisu: http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/prz...jablecznik
Po około tygodniu pojawił się jakiś dziwny nalot - tak jak na zdjęciu. Dodatkowo wydaje mi się, że fermentacja nie zachodzi - nie ma charakterystycznego bulgotania, ale myślałem, że to dlatego, że do cydru nie daje się cukru, a same drożdże.
Coś chyba zrobiłem źle, ale nie bardzo wiem co. Możecie coś doradzić? Da się ten mój cydr jeszcze uratować?
Będę wdzięczny za wszystkie rady!
[img]