• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina kwiatowe v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Akacjowe

Strony (12): « Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Akacjowe
ytrapretfA Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Częstochowa
#226
31-05-2015, 07:23
U mnie właśnie wczoraj został popełniony zaczątek do mojego pierwszego akacjowego i pierwszego kwiatowego w ogóle ^^ Przy okazji zrobiłem jeszcze syrop akacjowy, bo mi się za dużo nazbierało.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#227
31-05-2015, 12:48
U mnie akacji niewiele, wiec wczoraj kwiaty (10 sztuk) akacji i czarnego bzu upiekłem w gęstym cieście naleśnikowym. Naprawdę dobre.
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#228
02-06-2015, 20:06
Mam głupie pytanie.... czy ktoś robił wino z szypułkami?

Czy odszypułkowanie to chodzi o oderwanie ogonków, czy całej tej "miseczki"? - a nie tam się zbiera nektar?
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#229
03-06-2015, 04:48
Szypułki tj zielone elementy - trzeba oderwać.
Powinno zostać to co białe.
Nie wiem w czym problem, już przy zrywaniu z drzewa możesz to zrobić.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#230
03-06-2015, 07:42
Na wino i miód z mniszka zielonych elementów nie obrywałem i nie było śladów goryczki.
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#231
03-06-2015, 12:33
Poprawnie zrobione wino z akacji, to takie gdzie się daje z kwiata to co białe.
Ale ja w ub.roku nie zerwałem ani jednego zielonego ogonka, bo miałem tego za dużo i mi się nie chciało dziobać.
W smaku nie czuć nic podejrzanego, jest dobre.
Ale niestety jest minimalnie nieklarowne po roku.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#232
04-06-2015, 05:23
Mi się zawsze pięknie klaruje. Ostatnio zrobiłem z rodzynkami i jest trochę gorzej.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#233
04-06-2015, 11:26
Dzis zerwałem 5 litrów samych kwiatów z akacji, zalałem to ciepłą woda z cukrem, dodałem dwie pokrojone pomarańcze. Matka z drożdży Zamojskich prawie gotowa..

Wino z kwiatów bzu czarnego zaczęło dość intensywnie pracować.

Rodzynki chyba trochę mącą wino, ale za to dodatnio wpływają na smak.
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#234
05-06-2015, 11:04
(04-06-2015, 11:26)Zibi napisał(a): Dzis zerwałem 5 litrów samych kwiatów z akacji, zalałem to ciepłą woda z cukrem, dodałem dwie pokrojone pomarańcze. Matka z drożdży Zamojskich prawie gotowa..

czyli fermentowałeś z kwiatami?

mi moczenie kwiatów w wodzie przez trzy dni jakoś się nie widzi - jest ciepło i przecież duże prawdopodobieństwo skiśnięcia...
Szukaj
Odpowiedz
artnowacki Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: ŁÓDŹ
#235
05-06-2015, 12:59
Witam wszystkich jako Świeżak na tym forum.
w sprawie akacji mogę się z Łodzianami podzielić dobrą miejscówka na jej zebranie. miejsce jest takie, że zbierać można siedząc praktycznie na stołku. jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o odzew.
Chętnie przyjmę info gdzie w Łodzi znajdę parki dzikiej róży do zerwania.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#236
05-06-2015, 22:04
(05-06-2015, 11:04)konserwant napisał(a):
(04-06-2015, 11:26)Zibi napisał(a): Dzis zerwałem 5 litrów samych kwiatów z akacji, zalałem to ciepłą woda z cukrem, dodałem dwie pokrojone pomarańcze. Matka z drożdży Zamojskich prawie gotowa..

czyli fermentowałeś z kwiatami?

mi moczenie kwiatów w wodzie przez trzy dni jakoś się nie widzi - jest ciepło i przecież duże prawdopodobieństwo skiśnięcia...

Nie, moczyłem jeden dzień i po przecedzeniu przez durszlak przelałem do balonu, a kwiaty znowu zalałem ciepłą woda z cukrem. Po 10 godzinach roztwór ostygł, tym razem nie miał pięknego akacjowego zapachu tylko trawiasty. Wszystko przecisnąłem przez płótno, dodałem sok z 1 cytryny i wlałem do balonu razem z matka drożdżową (3 - dniowa Zamoyscy uniwersalne). Jutro dodam jeszcze paczkę rodzynek sułtanek (400 g). Czekam aż ruszy fermentacja, na razie prawie stoi..Prawdopodobnie dodam jeszcze 24 godzinnego syropu cukrowego ze świeżymi kwiatami akacji.
Dlatego w 15-litrowym balonie mam jeszcze miejsca na około 4 litry.

Tymczasem wino z kwiatów bzu czarnego pięknie pracuje i nadal pachnie jak kwiaty..

Sobota 06.06. po południu

Jak pisałem tak zrobiłem. Dodałem paczkę rodzynek i ze dwa litry wody z odrobina cukru(2 duże łyżki) po zerwanych i wymoczonych w cieplej wodzie przez kilka godzin kwiatkach akacjowych. Wino pracuje, zapach przyjemny, akacjowy. W balonie miejsca na około 2 litry płynu, jakby co..Jeszcze jedno, do nastawu dodałem sok z całej cytryny..

Jakby po 2-3 tygodniach smak wina byl nijaki, to zawsze mogę zerwać w ogródku jakieś owoce, zmiażdżyć , wycisnąć sok i dodać do nastawu. Np. porzeczkę czy agrest.
Odpowiedz
Squirrels Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Pabianice
#237
08-06-2015, 16:09
Witam,

Nastawiłem właśnie swoje winko kwiatowe i byłbym wdzięczny za komentarze czy czegoś nie odwaliłem.
Przepis:

10L akacji (świetnie cytrynowo pachniała, ładniej nawet od mleczyka)
1L herbatki czarnej o zapachu cytrynowym co by się nie gryzło
2.5L miodu rzepakowego (był za bardzo zakwaszony i drożdże nie chciały w nim startować więc dolałem go do nowego większego nastawiku)
5L wody
2Kg cukru
Drożdże Vinus sherry


Kolejne pytanie czy i w jakich porcjach dosładzać owe winko by uzyskać lekkie pół-słodkie aromatyczne winko?

Z góry dziękuję za wszelkie odsyłajki rady etc.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#238
09-06-2015, 07:11
(08-06-2015, 16:09)Squirrels napisał(a): Witam,

Nastawiłem właśnie swoje winko kwiatowe i byłbym wdzięczny za komentarze czy czegoś nie odwaliłem.
Przepis:

10L akacji (świetnie cytrynowo pachniała, ładniej nawet od mleczyka)
1L herbatki czarnej o zapachu cytrynowym co by się nie gryzło
2.5L miodu rzepakowego (był za bardzo zakwaszony i drożdże nie chciały w nim startować więc dolałem go do nowego większego nastawiku)
5L wody
2Kg cukru
Drożdże Vinus sherry


Kolejne pytanie czy i w jakich porcjach dosładzać owe winko by uzyskać lekkie pół-słodkie aromatyczne winko?

Z góry dziękuję za wszelkie odsyłajki rady etc.

2 kg cukru, 2,5l. miodu a tylko 5 litrów wody?
Odpowiedz
Squirrels Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Pabianice
#239
09-06-2015, 08:26
10l kwiatków w moim przypadku to cały gar 10l kwiatków, zalany wodą, przyciśnięty ciężką pokrywką i taka esencja zlana do bańki.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#240
09-06-2015, 08:30
(09-06-2015, 08:26)Squirrels napisał(a): 10l kwiatków w moim przypadku to cały gar 10l kwiatków, zalany wodą, przyciśnięty ciężką pokrywką i taka esencja zlana do bańki.

Rozumiem, w tak razie wychodzi jakieś 14 l.wody, to nadal za mało.
Odpowiedz
Squirrels Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: Pabianice
#241
09-06-2015, 08:38
Czyli ile wody proponujecie dolać? mam jeszcze trochę miejsca w bańce albo mogę rozlać do dwóch...

Blg nastawu to 21-22 drożdże zalane wczoraj coś tam pyrkają wolno.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#242
09-06-2015, 10:38
(09-06-2015, 08:38)Squirrels napisał(a): Czyli ile wody proponujecie dolać? mam jeszcze trochę miejsca w bańce albo mogę rozlać do dwóch...

Blg nastawu to 21-22 drożdże zalane wczoraj coś tam pyrkają wolno.

Jeśli Ci nastaw pyrka to może go zostaw. Blg będzie spadało i drożdże się rozkręcą. Bałem się że przy tym Blg drożdże nie ruszą, skoro ruszyły to super.
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#243
05-05-2016, 18:45
Zrobiłem dzisiaj renesans po okolicach 8km po bezdrożach .
Znalazłem kilka drzew niestety wyyyysokie aż do nieba. Może kilka gałązek z tego uda się wyhaczyć.
I dla pewności mam pytanie.

Czy akacje jeszcze ma strąki zeszłoroczne a liście co dopiero zaczynają się przebijać. Wygląda jakby drzewo było zasuszone. Dobrze myślę że to akacja?
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#244
05-05-2016, 18:58
(05-05-2016, 18:45)_Krzysztof_ napisał(a): Zrobiłem dzisiaj renesans po okolicach 8km po bezdrożach .
Znalazłem kilka drzew niestety wyyyysokie aż do nieba. Może kilka gałązek z tego uda się wyhaczyć.
I dla pewności mam pytanie.

Czy akacje jeszcze ma strąki zeszłoroczne a liście co dopiero zaczynają się przebijać. Wygląda jakby drzewo było zasuszone. Dobrze myślę że to akacja?

Akacja rusza z wegetacja później. Ma gładkie gałęzie z długimi igłami. Na razie nie ma liści.
Chcesz robić wino tylko z jej kwiatów?
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#245
05-05-2016, 19:14
(05-05-2016, 18:58)Zibi napisał(a):
(05-05-2016, 18:45)_Krzysztof_ napisał(a): Zrobiłem dzisiaj renesans po okolicach 8km po bezdrożach .
Znalazłem kilka drzew niestety wyyyysokie aż do nieba. Może kilka gałązek z tego uda się wyhaczyć.
I dla pewności mam pytanie.

Czy akacje jeszcze ma strąki zeszłoroczne a liście co dopiero zaczynają się przebijać. Wygląda jakby drzewo było zasuszone. Dobrze myślę że to akacja?

Akacja rusza z wegetacja później. Ma gładkie gałęzie z długimi igłami. Na razie nie ma liści.
Chcesz robić wino tylko z jej kwiatów?

Tylko z kwiatów. A to co jeszcze można z akacji do wina wykorzystać ?

Zastanawiam się czy to co widziałem to na pewno akacja.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#246
05-05-2016, 19:28
Jak będą liście to nabierzesz pewności. Kwiaty akacji lepsze niz na wino sa do jedzenia, w gęstym cieście naleśnikowym. Smakują jak racuchy. Rewelacja. Robilem w ub. roku i bylem i ja i rodzinka bardzo milo zaskoczony.
Odpowiedz
judo75 Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 681
Liczba wątków: 10
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Wielkopolska
Nastrój: wiem, ale nie powiem
#247
05-05-2016, 19:38
Jest takie przysłowie - idą wakacje, kwitną akacje. Także jeszcze trochę czasu jest.
Osobiście polecam wino z kwiatu akacji.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#248
05-05-2016, 19:42
(05-05-2016, 19:38)judo75 napisał(a): Jest takie przysłowie - idą wakacje, kwitną akacje. Także jeszcze trochę czasu jest.
Osobiście polecam wino z kwiatu akacji.

Wcześniej będą kwiaty bzu czarnego, a nich jest bardzo fajne ziołowe wino. Do akacji nic nie mam, tez robiłem wina z jej kwiatów.
Odpowiedz
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#249
05-05-2016, 20:20
Mam zamiar zrobić oby dwa. A kwiaty jak będzie pod dostatkiem to i w cieście zrobię.
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#250
05-05-2016, 20:23
Do ciasta daje cały kwiat , wraz z zielonym ogonkiem..Geste ciasto naleśnikowe z odrobina cukru. Smażymy chwile z obydwu stron. Mozna z cynamonem..
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (12): « Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina kwiatowe v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Akacjowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 25-05-2025, 06:07 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa