• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina kwiatowe v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Akacjowe

Strony (12): « Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 Dalej »
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Akacjowe
_Krzysztof_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 466
Liczba wątków: 14
Dołączył: 06 2015
Lokalizacja: kuj-pom
#251
26-05-2016, 16:00
Robicie już akacjowe. W kilku miejscach a zazwyczaj na czubku drzewa już ładnie rozkwitnięte :)
Szukaj
Odpowiedz
Zibi
Unregistered
 
#252
26-05-2016, 16:23
U nas akacja jeszcze nie kwitnie, zaczyna kwitnąć czarny bez. Chyba jutro coś narwie i zrobię 10 litrowy nastaw.
U nas dziś pochmurno i trochę kropiło, 19 stopni.

Oczywiście bez zaparzania kwiatów, jedynie ciepła woda..
Odpowiedz
Seeward Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 247
Liczba wątków: 2
Dołączył: 04 2016
Lokalizacja: Bielsko-Biała
#253
27-05-2016, 07:37
(26-05-2016, 16:23)Zibi napisał(a): U nas akacja jeszcze nie kwitnie, zaczyna kwitnąć czarny bez. Chyba jutro coś narwie i zrobię 10 litrowy nastaw.
U nas dziś pochmurno i trochę kropiło, 19 stopni.

Oczywiście bez zaparzania kwiatów, jedynie ciepła woda..

Dzięki za info o kwitnięciu. Więc dziś jade na przejażdżkę w poszukiwaniu czarnego bzu :)
Szukaj
Odpowiedz
vasteq Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2015
#254
27-05-2016, 21:27
Polecacie przepis na wino jak na stronie głównej czy z jakąś modyfikacją?
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#255
13-08-2016, 08:13
Przelałem dzisiaj moją trochę porzuconą akację AD 2014.
Parę wygibasów od nastawienia z nią robiłem ;)
Były rodzynki, trochę miodu i przede wszystkim dużo czasu.
Wyszło coś ciekawego, ekstraktywnego i wytrawnego (aromat akacjowy jednak pozostał).
Trochę mi zostało po przelaniu, więc wezmę próbkę do Wysowej.
*****\\\\   ///*************l***********§*********[]
*****(  @ @ )***********oooooo*****(bul,bul)*****[%%]
--oOOo-(_)-oOOo----->****grono*****(ooooooo)****[%%]
------O-----O--------********ooo******(ooooooo)****[%%]
pozdrawia Castleman*******o********(ossad)*****[%%]
Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#256
09-06-2017, 14:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2017, 14:35 przez wodzulol.)
W związku z tegoroczną cudowną pogodą postanowiłem poeksperymentować na pierwszy ogień akacja:) (moje zbiory winogron jak i wiśni w tym roku będą raczej homeopatyczne).


3 dni temu zabrałem się za ten ciekawy materiał jakim jest akacja:

Przygotowałem:
25l Wody
250g Suszonych kwiatów akacji
10 Cytryn
10 Małych soczystych Pomarańczy
Drożdże PDM
10g Pożywki
6Kg cukru

W fermentatorze przez 3 dni macerowała się akacja razem z cytrynami i pomarańczami pociętymi w talarki:)

Dziś nadszedł czas na:
  • Odcedzenia kwiatów i owoców
  • Zrobienie syropu cukrowego
  • Dodanie 5g pożywki
  • Zaszczepienie drożdżami
[Obrazek: 54ru3BdE4aXa75o1Zvk6rlPSHpKsoSlW0DSLE9b9...22-h740-no]

[Obrazek: abAxJ19FX_OlqFrK4sJUwT26R0PrDk9uD4-11p4b...22-h740-no]
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#257
09-06-2017, 19:06
Widzę że dodałeś cytrusy z albedo (biała warstwa pomiędzy miąższem a skórką) , czy przez to nie jest to zbyt gorzkie?

Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#258
09-06-2017, 19:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2017, 19:21 przez wodzulol.)
Jedynie na 3 dni do maceracji, sok niema goryczy:) Generalnie do samej fermentacji rzeczywiście ta gorycz mogła by przejść albo by na pewno przeszła:)
Macerowałem razem ze skórkami przede wszystkim dlatego że w skórkach jest mnóstwo aromatów sam sok w taki sposób zmacerowany pachnie obłędnie.

Drożdże dopiero teraz zaaplikowałem do samego soku(wyciągu z akacji i cytrusów) :)
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#259
09-06-2017, 19:24
Ok. Pytałem ponieważ sam robiłem z całych cytrusów i miałem gorzkie, co lepsze mi ono smakowało :D . Czekam na ciąg dalszy zdjęć gdy się wyklaruje. ;)

Szukaj
Odpowiedz
Kondi Krak Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 363
Liczba wątków: 0
Dołączył: 10 2015
Lokalizacja: Kraków Lipnik
#260
16-07-2017, 08:21
Ja podobnie jak Wodzulol robiłem z całych, pociętych i zero goryczki. Ja jednak dałem mniej cytrusów, znaczy się nie dałem pomarańczy. Wyszło super.
Szukaj
Odpowiedz
ewulenka Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 07 2017
Lokalizacja: Polska
#261
16-07-2017, 18:04
Ja dla bezpieczeństwa zawsze tnę jakoś lepiej mi smakuje wtedy ;) Również czekam na zdjęcia
https://beautyclinic8.pl
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
wodzulol Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 741
Liczba wątków: 6
Dołączył: 10 2014
Lokalizacja: Skawina(Rzozów)
Nastrój: Melancholijny
#262
17-07-2017, 07:37
Oj widzę że trochę zaniedbałem temat :) oczywiście już dawno po fermentacji burzliwej nastaw został zostawiony na cichą fermentację.
Cały proces fermentacji w temperaturze 12 C. Jak na razie smak przypomina ladrera :P ale zapach to jest poezja, podeślę jutro parę fotek bo będę robił 1 zlanie znad osadu :)
Zdrowy rozsądek przede wszystkim :)

Pozdrawiam
Wiktor
Szukaj
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#263
11-05-2018, 10:48
mam kilka pytań w temacie:

1. są rozbieżności co do zalewania wodą kwiatów, tzn temperatura. Są wersje od ciepłej, po wrzątek - jaka wersja i dlaczego? Wrzątek nie spowoduje, że aromat akacjowy uleci?

2. kwiaty z szypułkami, czy bez? - zdaje się, że jak jest jakiś % zielonego w nastawie to nie wpływa to na smak. Czy odszypułkowanie to tylko kwestia smaku, czy coś więcej?

3. w tamtym roku zalałem wrzątkiem i podczas kąpieli całość mi skisło po 2 dniach - było ciepło. Jak tego uniknąć?

4. dodatek cytrusów w takich ilościach nie zdominują smaku - akacja to jednak dość delikatne aromaty.
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#264
11-05-2018, 14:51
Ja wczoraj wieczorem zdobyłem kwiaty z polany nieopodal, zaparzyłem je i zostawiłem do rana, a rano odwiedziłem płyn oraz docisnąłem kwiaty. Zastanawiałem sie, co z tego zrobić i wymyśliłem nastawić trojniaka. Zapach i smak juz teraz jest bardzo dobry. :)

PS. Miód wielokwiat.

Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#265
11-05-2018, 20:11
Zrobić nie jest trudno, a czy jest dobre to juz musisz sama ocenić robiąc je (chociażby) na próbę. ;)

Szukaj
Odpowiedz
konserwant Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 9
Dołączył: 06 2013
Nastrój: jeszcze przed...
#266
12-05-2018, 11:33
a nie można po prostu fermentacji z kwiatami zrobić?
Szukaj
Odpowiedz
zarowix Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
#267
13-05-2018, 18:19
Akacjowe jest u mnie w pierwszej trójce win, które kiedykolwiek piłem/robiłem :)

W tym roku niestety nie mam możliwości zrobienia nastawu na świeżych kwiatach, więc odmiennie po zbiorach je najpierw ususzę :)
Szukaj
Odpowiedz
dareq Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Ostrów Wlkp,Gladbeck(DE)
#268
14-05-2018, 12:42
Cześć
No i co z tą wodą bo mam też mętlik. Mam potraktować kwiaty wrzątkiem, a może 60°-70°C czy raczej letnią? Jak to wynika z waszego doświadczenia?
Dzięki i pozdrawiam Darek
Szukaj
Odpowiedz
Blanka43 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05 2018
Lokalizacja: Warszawa
#269
14-05-2018, 17:43
Zasadniczo powinniśmy zaczynać od wrzątku i delikatnie stopniowo studzić.
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#270
14-05-2018, 18:52
Ja zalałem kwiaty wrzątkiem w wielkim garze, przykryłem pokrywą i zostawiłem do rana. Rano odcisnąłem kwiaty i cały napar przelałem przez gęste sito do pojemnika fermentacyjnego.

Szukaj
Odpowiedz
dareq Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 145
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Ostrów Wlkp,Gladbeck(DE)
#271
15-05-2018, 08:03
Kurcze jakoś nie przekonuje mnie ten wrzątek! Żeby takie delikatne kwiaty traktować wrzątkiem? Dlaczego niektórzy zalewają 60-70°C a niektórzy tylko letnią? Coś chyba w tym jest?
No ale dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj zrywanko i chyba z 20litrów winka uda mi się nastawić. Mam nadzieję z 5 -6 litrów nazbierać.
Pozdrowionka Darek
Szukaj
Odpowiedz
Eldier Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 281
Liczba wątków: 6
Dołączył: 01 2009
Lokalizacja: Łódź/okolice Piotrkowa Tryb.
#272
15-05-2018, 15:31
No i ja postanowiłem machnąć akacjowe. Rano w 15minut naciachałem wiadro kwiatostanów i jak przyjdę z roboty to będę "dłubał". Jeżeli ktoś chce nastawić to radzę się spieszyć bo w centralnej Polsce już zaczynają przekwitać.
Nie wiem ile wyjdzie kwiatów po obraniu, ale planuje nastawić dwa winka równolegle i jedna zalać gorącą wodą, a drugie zimną. Zauważyłem, że najlepiej na własnej skórze się przekonać co do sposobu.
Tylko trzeba skrupulatnie robić notatki, bo co z tego, że kiedyś zrobiłem taki eksperyment z kwiatami mniszka jak teraz za nic nie pamiętam, które jest które :D

Tomasz
Szukaj
Odpowiedz
astiolek Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05 2018
Lokalizacja: Polska
#273
17-05-2018, 16:05
A te z mniszka różniły się smakiem? Jeśli jak to jak to wyglądało?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
flaa Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2016
Lokalizacja: Diuna
#274
18-05-2018, 14:55
Mam wrażenie, że mój nastaw albo nie ruszył, albo fermentuje bardzo nieśmiało. Próbowałem z jednymi drożdżami aktywnymi, po 3 dniach bez efektów stwierdziłem, że zagotuję wszystko jeszcze raz, ostudzę i wrzucę nową partię drożdży aktywnych. Dzisiaj drugi dzień mija i dalej nic.

Mieliście podobnie? Nie wiem czy to kwestia surowca w ogóle, mojej partii, czy może jednak zmaściłem coś po drodze..
Szukaj
Odpowiedz
Karol4511 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 389
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Chorzów
#275
18-05-2018, 18:11
Dodałeś cukru? Jak tak to ile, na jaką ilość nastawu? W jakiej temperaturze dodałeś drożdże?

Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (12): « Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 Dalej »
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina kwiatowe v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Akacjowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-05-2025, 12:36 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa