• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina kwiatowe v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Akacjowe

Strony (12): « Wstecz 1 … 8 9 10 11 12
Idź do strony 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Akacjowe
zarowix Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
#276
10-08-2018, 11:56
W przypadku świeżej akacji zalewa się wodą na 3 dni i wywar który się odciska idzie do fermentacji.
A jak działac w przypadku suszonej akacji ? Fermentować z kwiatem czy tak samo jak przy świeżej ?

Pzdr
Szukaj
Odpowiedz
zarowix Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
#277
14-08-2018, 14:13
Nikt nic ?
Nikt nie próbował na suszonym kwiecie robić wina ?
Szukaj
Odpowiedz
zarowix Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 11
Dołączył: 12 2016
Lokalizacja: Polska
#278
14-09-2018, 20:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2018, 20:28 przez zarowix.)
No i co jest panowie i panie ? Nikt nic nie podpowie ?

Gąsior 54 litry czeka przygotowany, a nie wiem jak się za to zabrać :P
Akacja dawno nazbierana i z powodu planowanej przeprowadzki zmuszony byłem ją ususzyć a nie wstawiać na świeżo jak do tej pory...

Zastanawiam się czy przy suszonym kwiecie postępować tak samo jak z świeżym ?
Czy może jednak pokusić się o kilku dniową (ilu dniową jak już ?) fermentacje we wiadrze razem z kwiatem ?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#279
17-09-2018, 13:02
Jest cały wątek o winie z suszonego kwiatu czarnego bzu. Ja bym postępował w identyczny sposób jak z bzem.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#280
02-06-2023, 11:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2023, 11:37 przez Semele. Powód edycji: Dopisek - zdanie 2 i 3. )
(11-05-2018, 10:48)konserwant napisał(a): mam kilka pytań w temacie:

1. są rozbieżności co do zalewania wodą kwiatów, tzn temperatura. Są wersje od ciepłej, po wrzątek - jaka wersja i dlaczego? Wrzątek nie spowoduje, że aromat akacjowy uleci?

2. kwiaty z szypułkami, czy bez? - zdaje się, że jak jest jakiś % zielonego w nastawie to nie wpływa to na smak. Czy odszypułkowanie to tylko kwestia smaku, czy coś więcej?

3. w tamtym roku zalałem wrzątkiem i podczas kąpieli całość mi skisło po 2 dniach - było ciepło. Jak tego uniknąć?

4. dodatek cytrusów w takich ilościach nie zdominują smaku - akacja to jednak dość delikatne aromaty.

Trochę odświeżę temat, bowiem zaraz robinia zacznie kwitnąć. Podzielę się swoimi doświadczeniami w robieniu wina z tych kwiatów. Zawsze można przemyśleć kilka wskazówek


W 2022 roku nastawiałem swoje pierwsze wino z kwiatów robinii, lecz zrobiłem dużo modyfikacji w stosunku do przepisu ze strony głównej.
Przede wszystkim zrezygnowałem z cytrusów, które po pierwsze przedrażają wino, a po drugie nie ufam maceracji cytrusów.
Wino wyszło półsłodkie, aromatyczne i ludzie kolejkami zgłaszają się po butelki, a że na próbę nastawiłem tylko 10 litrów to mało flaszek wyszło :)

Ja zebrałem około 10 litrów kwiatów i zalałem je 10 litrami gorącej (około 60 stopni) wody. Część kwiatów oskubałem, część nie, bowiem macerowałem tylko 2 dni w miazdze (bez fermentacji). Dałem na oko kwasku cytrynowego (około 20 gramów).
Po dwóch dniach odcedziłem, dałem 1 kg cukru, drożdże Enovini (aktywne) i poddałem fermentacji. Po kilku tygodniach zlałem znad osadu, dałem kolejny 1,5 kg cukru i dalej fermentowałem. Po kilku miesiącach wino było już klarowne, słomkowe i bardzo aromatyczne. Czuć sam kwiat robinii - wino jest łagodne, pyszne, kobiece. W zasadzie w październiku wino było gotowe, choć zostawiłem je jeszcze do dojrzenia w gąsiorku.
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Szukaj
Odpowiedz
Semele Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.398
Liczba wątków: 57
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Nowy Tomyśl, Växjö, Kalmar
Nastrój: Terefere :fajka:
#281
05-07-2023, 07:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-07-2023, 07:04 przez Semele.)
Odświeżę temat.
W tym roku nastawiłem wino z kwiatów akacji. Wszystkie szypułki oberwałem, zostawiłem tylko te dna kwiatowe z płatkami. Potrzymałem to około 24-30 godzin, po czym wygniotłem i fermentowałem sam nastaw a fafoły wywaliłem. Proporcje to 25 litrów samych kwiatów na 35 litrów gotowego wina.
Po 4 tygodniach Wino przestało pracować, ale wyczuwalna jest lekko gorzkawa nuta.
Czy ta gorzkawa nuta mogła się wziąć z maceracji kwiatów z tymi zielonymi podstawami (24-30 h), czy bardziej z osadu martwych drożdży?
Czy tą gorycz jestem w stanie zniwelować?
Pozdrawiam, Grzegorz

:::...Lepiej miec parkinsona i troche wylac z kieliszka niz alzheimera i zapomniec wypic...:::



:::...Stwórzmy wreszcie porządną GALERIĘ WINIARZY...:::
Szukaj
Odpowiedz
Boullii Offline
Administrator
*******
Liczba postów: 5.884
Liczba wątków: 201
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
#282
09-07-2023, 12:21
Gorycz często pojawia się w młodych winach i miodach. Najczęściej zanika z czasem.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (12): « Wstecz 1 … 8 9 10 11 12
Idź do strony 

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina kwiatowe v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Akacjowe


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 24-05-2025, 19:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa