• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dodatki do cydru

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Dodatki do cydru
michal10b Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2013
#1
10-02-2015, 17:41
Witam
Właśnie przymierzam się do rozlewania drugiej swojej partii cydru. Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad jakimiś dodatkami do cydru. Myślałem o włożeniu do butelki np. kawałka imbiru lub wanilii. Jak zaczynałem przygodę z cydrem przeczytałem gdzieś, lecz teraz nie mogę znaleźć tego wątku, o goździkach, choć to wydaje mi się trochę nietrafione, aczkolwiek kto wie.. Co o tym myślicie? Próbowaliście osobiście urozmaicenia cydr?
Szukaj
Odpowiedz
tata1959 Offline
Cysorz 2017 i 2019
******
Liczba postów: 5.626
Liczba wątków: 236
Dołączył: 08 2008
Lokalizacja: Radymno
Nastrój: Nareszcie!
#2
10-02-2015, 17:48
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Jak masz cydr z dobrego soku to bez dodatków będzie pyszny.
Jak już musisz to pomyśl czy do jabłek cynamon nie pasuje.

Proponował bym raczej nie wkładanie do butelki dodatków tylko zrobienie ekstraktywnej nalewki i dodawanie do butelek wymierzonych ilości po wcześniejszym ustaleniu ilości (np. dajesz do butelki kroplę i próbujesz, itd. do uzyskania oczekiwanego rezultatu).
W takiej sytuacji zmniejsza się prawdopodobieństwo zepsucia smaku zbyt dużym dodatkiem np. goździków.

Ponadto czas macerowania też ma swoje znaczenie i np. dodany kawałek wanilii po 3 miesiącach da inny efekt niż po 6.
Szukaj
Odpowiedz
vanKlomp Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.612
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: „Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem”.
#3
10-02-2015, 20:19
Skąd ja znam ten avatar?;)
Heniu witaj na forum!:szampan:
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2014
#4
15-02-2015, 14:33
Dopiero zaczynam eksperymenty z dodatkami to cydru kartonikowego i pierwsze wnioski są takie:
- niewielki dodatek nektaru porzeczkowego powoduje że cydr staje się bardzie "landrynkowy" w smaku. Kolor bardzo ciekawy, rubinowy. Jak dla mnie eksperyment nieudany.
- dodatek 1/2 laski cynamonu do 3,5 litra nastawu - pogorszenie smaku, możliwe że za dużo cynamonu.
- dodatek 1 pokrojonego jabłka deserowego do 3,5 litra nastawu - smak zbyt słodkawy, zapach lepszy niż bez jabłka. Eksperyment obiecujący ale wymagający dopracowania (szczególnie wybór gatunku jabłka może wiele zmienić).
- dodatek 1 herbaty miętowej (pieprzowej) do 3,5 litra nastawu - bardzo dobry. Super napój n.p. do ciężkostrawnych dań. Lekki i orzeźwiający.
Szukaj
Odpowiedz
Vins3nt Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Dołączył: 02 2015
#5
15-02-2015, 17:10
Gdzieś widziałem przepis na cydr z herbatą czarną liściasta. Wykonawca chwalił sobie smak
Szukaj
Odpowiedz
lukihah Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.765
Liczba wątków: 18
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: WLKP, PCT
#6
16-02-2015, 19:05
@Winter ten dodatek herbaty miętowej to w formie naparu? Dodawałeś ją w czasie butelkowania, czy nastawiania?
Nie długo będę robił cydr kartonikowy, chyba też się skuszę na kilka butelek z dodatkiem mięty. Tak myślę, że chyba zrobię napar, rozpuszczę w nim cukier do nagazowania i dodam podczas butelkowania.
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2014
#7
20-02-2015, 21:46
Zalałem po prostu torebkę herbaty wrzątkiem, niedużo tego wrzątku aby zbyt wiele wody nie dodawać do nastawu i dodałem podczas nastawiania. Teraz planuję inaczej zrobić, dodać przy butelkowaniu. Myślę że nie ma różnicy, możliwe że jak się doda przy butelkowaniu to aromat będzie mocniejszy. Pomysł z rozpuszczeniem cukru w naparze fajowy :)
Szukaj
Odpowiedz
JaszczurZielony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Wrocław
#8
10-11-2015, 22:42
Nastawiłem 2 małe balony cydru z soku kartonikowego. Zastanawiam się, nad jakimiś dodatkami smakowymi: plasterki imbiru lub skórka cytrynowa (lub kawałki cytryny); ktoś z Was dodaje?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.259
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#9
10-11-2015, 23:33
Daruj sobie dodatki.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#10
10-11-2015, 23:40
Zrób zwykły. Jak Ci cię już znudzi picie takiego, lub stwierdzisz że to nie to, wtedy pomyśl nad dodatkami.
Imbir, skórka z limonki lub pomelo, może pikantna papryczka :diabelek:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
JaszczurZielony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Wrocław
#11
11-11-2015, 11:14
No, zwykłych juz trochę robiłem, więc dlatego się zastanawiam nad urozmaiceniem smaku. A właściwie chodzi mi o to, że jak wczoraj nastawiałem, to zabrakło mi trochę soku jabłkowego do dopełnienia 5 litrowego balonu i dolałem ponad 0,5 l syropu cukrowego. Już po fakcie pomyślałem jednak, że napitek wyjdzie trochę zbyt mdły, więc stąd myśl o np. cytrynie/limonce, żeby poprawić smak.
Szukaj
Odpowiedz
grzechu Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.478
Liczba wątków: 8
Dołączył: 07 2015
Lokalizacja: Miejscowość położona 16 km na NE od Stargardu
Nastrój: Dużo zależy od danego momentu. Nie można mieć przecież cały czas tego samego nastroju. Chociaż ludzie się starają.
#12
11-11-2015, 11:55
To dodaj i sprawdzisz smak.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#13
11-11-2015, 12:06
Dobrze czasami poeksperymentować, ale na małych ilościach.
Ja kiedyś do butelek wrzucałem anyż i oddzielnie kolendrę.
Zły nie wychodził, a na pewno inny.
Szukaj
Odpowiedz
JaszczurZielony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Wrocław
#14
11-11-2015, 12:33
No to chyba dorzucę limonkę. Można dodać teraz - na początku fermentacji?
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2014
#15
12-11-2015, 22:33
Oj, było już na forum o różnych dodatkach. Limonka vel cytryna zwiększy kwasowość, ja bym tego nie dodawał aczkolwiek możesz spróbować, tylko daj znać potem jak to smakuje :)

Obecnie robię bez dodatków, ale jak już chcesz to możesz dodać herbatki miętowej (zaparzona i wystudzona) będzie smakował bardziej orzeźwiająco.

A tak w ogóle to po co dopełniać balon przy cydrze? Chcesz się bawić w wulkanologa? Przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że to zabezpiecza nastaw i możesz fermentować spokojnie 2 litry w 5 l balonie.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.422
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#16
12-11-2015, 23:01
(12-11-2015, 22:33)Winter napisał(a): Limonka vel cytryna zwiększy kwasowość, ja bym tego nie dodawał aczkolwiek możesz spróbować, tylko daj znać potem jak to smakuje :)

Oczywiście że zwiększy kwasowość która przy cydrach i tak jest z reguły w górnej granicy.
Dlatego napisałem że jako dodatek leci sama skórka.

(10-11-2015, 23:40)TEQUILA napisał(a): ..... skórka z limonki lub pomelo....
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
JaszczurZielony Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 7
Liczba wątków: 0
Dołączył: 11 2015
Lokalizacja: Wrocław
#17
13-11-2015, 01:56
(12-11-2015, 22:33)Winter napisał(a): A tak w ogóle to po co dopełniać balon przy cydrze? Chcesz się bawić w wulkanologa? Przy fermentacji burzliwej wydziela się tyle CO2 że to zabezpiecza nastaw i możesz fermentować spokojnie 2 litry w 5 l balonie.
No nie dopełniałem oczywiście pod sam korek. Już parę cydrów w tym balonie robiłem i wiem ile wlać nastawu, żeby nie było erupcji w trakcie burzliwej.
(12-11-2015, 23:01)TEQUILA napisał(a): Oczywiście że zwiększy kwasowość która przy cydrach i tak jest z reguły w górnej granicy.
Dlatego napisałem że jako dodatek leci sama skórka.
Wydaje mi się, że z powodu tego nieprzemyślanego dolania syropu cukrowego, będzie jednak trochę kwasu brakować. Stąd w ogóle ta koncepcja z kwaśnymi owocami. Ale może faktycznie wystarczą 2-3 plasterki.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Dodatki do cydru


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-11-2025, 05:12 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa