• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 71 Dalej »

Problem z czwórniakiem

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Problem z czwórniakiem
red_m Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
20-11-2014, 11:06
Dzień dobry!
Mam problem z czwórniakiem, wstawiłem 3 gąsiory czwórniaka, do tej pory wszystkie trzy ładnie pracowały. Jednak w jednym po dwóch miesiącach, przy wierzchu pojawiła się zawiesina, zmętnienie??. Miód w smaku jest trochę gazowany, moje pytanie czy da się jeszcze coś z tym zrobić, czy mogę go spisać na straty?.
Szukaj
Odpowiedz
milbas Offline
Winiarz
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 14
Nastrój: OK
20-11-2014, 11:27
Nie rozumiem, dlaczego piszesz o spisaniu na straty ???? Pracujący nastaw jest mętny i jest to norma. Nie ma tez nic nadzwyczajnego w tym, że jeden nastaw zachowuje się inaczej niż pozostałe (każdy nastaw, pomimo, iż jest identyczny może pracować w innym tempie).

Czy nastaw, który Cię niepokoi ma jakieś inne oznaki zepsucia (zapach, smak)?

Poza tym zmierz blg i sprawdź, czy drożdże przerobiły już cały cukier ... Po dwóch miesiącach czwórniak już powinien powoli kończyć działalność.

Pozdrawiam
MILBAS
Szukaj
Odpowiedz
red_m Offline
Nowy użytkownik

20-11-2014, 12:28
Jeżeli dobrze mierzę to pokazuje ok 5-6 Blg. W smaku jest słodki, więc chyba ok. Zapach ciężko stwierdzić czy jestem przewrażliwiony czy jest lekko kwaśnawy. Nie chcę spisać na straty, po to pytam (i wielkie dzięki za odpowiedź, o jaką mi chodziło), żeby się upewnić. :)
Szukaj
Odpowiedz
Goniuś Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 16
20-11-2014, 13:14
Wedlug mnie, to dokończ fermentację i tak nie masz nic do stracenia.
Szukaj
Odpowiedz
milbas Offline
Winiarz
Liczba postów: 578
Nastrój: OK
20-11-2014, 14:39
No teoretycznie czwórniak powinien przefermentować cały cukier (a więc być wytrawny) ...

A jakie drożdże dodałeś ?

A czy miód jeszcze pracuje ?

Pozdrawiam
MILBAS
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
20-11-2014, 15:03
Jeśli teraz ma te 5-6 to powinien właśnie dojechać do końca, żeby być czwórniakiem. Nie był ani razu zlewany znad osadu? Jeśli w smaku jest gazowany to powinien jeszcze pracować.
Szukaj
Odpowiedz
red_m Offline
Nowy użytkownik

20-11-2014, 15:15
(20-11-2014, 14:39)milbas napisał(a): No teoretycznie czwórniak powinien przefermentować cały cukier (a więc być wytrawny) ...

A jakie drożdże dodałeś ?

A czy miód jeszcze pracuje ?

Pozdrawiam
MILBAS
Dlatego napisałem, nie wiem czy nie jestem przewrażliwiony ;)

Drożdże z biowinu do miodów (czy też do pracy w wysokim stężeniu cukru), ale nie pamiętam dokładnej nazwy w tej chwili.

Może jeszcze czasem coś pyknie, burzliwa trwała teoretycznie tyle ile powinna, potem zaczęło zwalniać, wg. przepisu i czasu to jeszcze trochę powinien pracować ok tygodnia.

(20-11-2014, 15:03)Bogi napisał(a): Jeśli teraz ma te 5-6 to powinien właśnie dojechać do końca, żeby być czwórniakiem. Nie był ani razu zlewany znad osadu? Jeśli w smaku jest gazowany to powinien jeszcze pracować.
No spróbowałem go i leciutko gazowany jest, ale wczoraj wydawał mi się bardziej gazowany. Nie , nie był, jest to mój 6 miód, i wszystkie robiłem według jednej recepty, która mówi, żeby znad osadu zlać później po fermentacji. Wszystkie pozostałe miody "wyszły" zgodnie z tym przepisem. Sugerujesz, żeby zlać znad osadu?
Szukaj
Odpowiedz
Bogi Offline
Nalewkarski arcymistrz
Liczba postów: 4.493
Liczba wątków: 126
20-11-2014, 16:30
Jeśli jest osad, a na pewno się wytworzył, to lepiej zlać. Moim zdaniem, i tak też robiłem, 3-4 krotne zlewanie znad osadu wychodzi miodom tylko na dobre. W przypadku czwórniaków, fermentacja potrafi zakończyć się w ciągu tygodnia (miałem tak parokrotnie), wtedy zlewasz znad osadu, mierzysz blg i odstawiasz już na dojrzewanie. A ponieważ trzymałeś go tak długo, to warto byłoby zlać znad osadu właśnie, a te swoje 6 blg sobie spokojnie przerobi i kto wie czy nie za 2 tygodnie.
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
Liczba postów: 1.610
Nastrój: Ktoś wie...
20-11-2014, 17:50
Czwórniak po dwóch miesiącach powinien byc już PO fermentacji (no chyba,że jakimś cudem był to trójniak wtedy przy 6Blg też jest PO).
Gdzieś popełniłeś błąd; słaba MD , złe odżywianie, kiepski surowiec itd.
Jeżeli teraz fermentacja stoi ,to po zlaniu nie będzie lepiej.
Szukaj
Odpowiedz
red_m Offline
Nowy użytkownik

20-11-2014, 23:44
Zlałem znad osadu i jak ktoś napisał poczekamy zobaczymy. Sprawdziłem też datę wstawienia i lekka pomyłka, bo stoi miesiąc nie dwa. Pierwszy raz robiłem czwórniak , wcześniej dwójniak i trójniak (które o dziwo poszły bez problemu), ale może też dlatego , niepotrzebnie wydłużyłem czas fermentacji. Jeśli coś spartoliłem, to prawdopodobnie MD , bo coś tej akurat nie byłem pewien, a dwa pozostałe tego roczne były z innej, bo później wstawione. Mam jednak nadzieję, że się uda . Dzięki wielkie za pomoc! :)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 19 20 21 22 23 … 71 Dalej »

Problem z czwórniakiem

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 21-05-2025, 22:55 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa