• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Drinki oraz pozostałe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Kwas chlebowy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Kwas chlebowy
mihu127 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2014
#1
24-12-2014, 16:28
Wesołych świąt Panowie i Panie (jeśli jakieś tu są :) )

Ale do rzeczy. Mam jakiś kilogram wyschniętego chleba żytniego razowego. Szkoda wyrzucać, więc trzeba coś z nim zrobić. Nigdy jeszcze nie piłem prawdziwego kwasu chlebowego, a ten ze sklepów to jakieś pomyje - wystarczy poczytać jego skład. W internecie jest sporo przepisów, ale ja bym chciał jeszcze ten napój udoskonalić. W normalnie produkowanym kwasie chlebowym powinno być 0,5-1 % alkoholu. Chciałbym zrobić napój na bazie kwasu chlebowego o mocy zbliżonej do piwa - okolice 4-6%.

Potrzebuję wskazówek: Jakie drożdże? Ile wody? Jaka temp. fermentacji?

No i oczywiście czy taki plan w ogóle ma sens?
Szukaj
Odpowiedz
mihu127 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2014
#2
09-01-2015, 22:26
Nie uzyskałem pomocy, więc zrobiłem "na oko". Około kilogram razowego chleba żytniego, siedem litrów wody, jakieś 1,5 szklanki cukru, pół paczki rodzynek + matka drożdżowa, wszystko w balon z rurką i sobie siedzi w temp. 20-14 stopnie. Jak się wychodzi, to zlewam do butelek, dodaje po trochu cukru, żeby nagazowało i wynoszę do piwnicy. Jak coś ciekawego z tego wyjdzie to dam znać.
Szukaj
Odpowiedz
Castleman Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 3.427
Liczba wątków: 65
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Tychy, pałac Moszna 2014
Nastrój: żyję, a na zlotach rozkwit :P
#3
10-01-2015, 09:21
Nie robiłem kwasu chlebowego, ale myślę, że tak jak cydra możesz dosłodzić ksylitolem,
słodycz zostanie bo drożdże go nie zjedzą.
Szukaj
Odpowiedz
mihu127 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2014
#4
10-01-2015, 14:43
Zibi napisał(a):Jakie drożdże?

Drożdże uniwersalne Zamojscy. Niby do mocnych win, ale drożdże to drożdże, najwyżej wyżrą mi wszystko co słodkie i będę miał bardziej orzeźwiający napój.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Drinki oraz pozostałe v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Kwas chlebowy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 15-11-2025, 22:39 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa