12-01-2015, 17:36
Witam,
Postanowiłem spróbować zrobić winko z grapefruita. Z racji że jestem całkowitym amatorem chciałbym w tym wątku opisać co i jak zanim to zrobię, po czym przedstawić osiągnięte wyniki. Tak bym się jak najwięcej dowiedział i nie popełniał w przyszłości głupich błędów Mam nadzieję że nie macie nic przeciwko?
Mam do dyspozycji balon 15l, tak więc chce uzyskać ok 10-11l gotowego winka (w zależności ile uzyskam soku). Interesuje mnie winko półwytrawne - półsłodkie 13-14% myślę, że będzie okej? Co wy na to?
Niestety nie znalazłem informacji na temat kwasowości tych owoców.
Na uzyskanie 14% potrzebuję cukru ok. 247 g/l. czyli jakies 28 BLG
Drożdże mam aktywne suszone Enovini. ( na opakowaniu jest napisane że 7g wystarcza na 10-35l, to dość spory zakres, ile ich dać w przypadku 10-15l?)
Posiadam także 6 kg owoców. (12 szt.)
Myślałem aby dodać 500 g rodzynek, czy to dobry pomysł?
Wg. przepisów które znalazłem wymagany jest jeszcze pektopol również się w niego zaopatrzyłem.
W jaki sposób przygotować takie winko?
Wyczytałem również żeby oskrobać pomarańczową skórkę z owoców z 4szt wystarczy?
Sok z grapefruitow wycisnąć za pomocą wyciskarki do owoców? Dodać razem z miąższem?
Czy obrać je i rozgnieść?
W przypadku soku chyba pektopol nie będzie potrzebny? W drugim przypadku obrać je rozgnieść bardzo mocno, dodać oskrobaną skórkę, dodać pirosiarczyn (jaka ilość?) a później pektopol (po jakim czasie i jaka ilość?) wszystko trzymać w pod przykryciem w garnku, a po 24h odcedzić sok?
Która wersja lepsza?
Rozynki sparzyć wrzątkiem.
wg. instrukcji na cukromierzu na początku nie powinno być więcej cukru niż 22-25 BLG resztę dodać po 5 dniach. Tak więc myślałem, aby uzyskać nastaw ok 23 BLG, a pozostałe 5 dodać później.
Liczę że z 6ciu kg uzyskam ok 3-4l soku, dodał bym 6l wody + cukier, rodzynki i skórkę.
Pytanie teraz jak z wszystkimi obliczeniami? Po wyciśnięciu soku sprawdzę cukromierzem ile ma BLG, w pierwszej fazie chciałbym uzyskać ok 8l nastawu 23 BLG. Powiedzmy że soku będzie 4l o wartości np. 10 BLG/l. Więc jeśli dobrze liczę powinienem dodać do niego 4l syropu o wartości 36BLG/l czyli do 3,3l wody dodać 1,2 KG cukru?
A po 5 dniach w 1,5l wody rozpuścić 0,8 KG cukru co nam da 2l syropu 48 BLG. A w ostateczności uzyskamy 10l o wartości 28 BLG czyli gotowe winko bedzie miało 14%?
Czy wszystkie obliczenia są poprawne?
Czy takowy przepis jest okej?
Oczywiście z poszczególnych etapów będę dodawał zdjęcia )
Dziękuję z góry za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Przemek
Postanowiłem spróbować zrobić winko z grapefruita. Z racji że jestem całkowitym amatorem chciałbym w tym wątku opisać co i jak zanim to zrobię, po czym przedstawić osiągnięte wyniki. Tak bym się jak najwięcej dowiedział i nie popełniał w przyszłości głupich błędów Mam nadzieję że nie macie nic przeciwko?
Mam do dyspozycji balon 15l, tak więc chce uzyskać ok 10-11l gotowego winka (w zależności ile uzyskam soku). Interesuje mnie winko półwytrawne - półsłodkie 13-14% myślę, że będzie okej? Co wy na to?
Niestety nie znalazłem informacji na temat kwasowości tych owoców.
Na uzyskanie 14% potrzebuję cukru ok. 247 g/l. czyli jakies 28 BLG
Drożdże mam aktywne suszone Enovini. ( na opakowaniu jest napisane że 7g wystarcza na 10-35l, to dość spory zakres, ile ich dać w przypadku 10-15l?)
Posiadam także 6 kg owoców. (12 szt.)
Myślałem aby dodać 500 g rodzynek, czy to dobry pomysł?
Wg. przepisów które znalazłem wymagany jest jeszcze pektopol również się w niego zaopatrzyłem.
W jaki sposób przygotować takie winko?
Wyczytałem również żeby oskrobać pomarańczową skórkę z owoców z 4szt wystarczy?
Sok z grapefruitow wycisnąć za pomocą wyciskarki do owoców? Dodać razem z miąższem?
Czy obrać je i rozgnieść?
W przypadku soku chyba pektopol nie będzie potrzebny? W drugim przypadku obrać je rozgnieść bardzo mocno, dodać oskrobaną skórkę, dodać pirosiarczyn (jaka ilość?) a później pektopol (po jakim czasie i jaka ilość?) wszystko trzymać w pod przykryciem w garnku, a po 24h odcedzić sok?
Która wersja lepsza?
Rozynki sparzyć wrzątkiem.
wg. instrukcji na cukromierzu na początku nie powinno być więcej cukru niż 22-25 BLG resztę dodać po 5 dniach. Tak więc myślałem, aby uzyskać nastaw ok 23 BLG, a pozostałe 5 dodać później.
Liczę że z 6ciu kg uzyskam ok 3-4l soku, dodał bym 6l wody + cukier, rodzynki i skórkę.
Pytanie teraz jak z wszystkimi obliczeniami? Po wyciśnięciu soku sprawdzę cukromierzem ile ma BLG, w pierwszej fazie chciałbym uzyskać ok 8l nastawu 23 BLG. Powiedzmy że soku będzie 4l o wartości np. 10 BLG/l. Więc jeśli dobrze liczę powinienem dodać do niego 4l syropu o wartości 36BLG/l czyli do 3,3l wody dodać 1,2 KG cukru?
A po 5 dniach w 1,5l wody rozpuścić 0,8 KG cukru co nam da 2l syropu 48 BLG. A w ostateczności uzyskamy 10l o wartości 28 BLG czyli gotowe winko bedzie miało 14%?
Czy wszystkie obliczenia są poprawne?
Czy takowy przepis jest okej?
Oczywiście z poszczególnych etapów będę dodawał zdjęcia )
Dziękuję z góry za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Przemek