02-05-2015, 14:29
Witam wszystkich z forum jako że to mój pierwszy post i temat tutaj 
A więc planuje postawić moją pierwszą ( a właściwie dwie pierwsze) porcje cydru). Jedna z soku z kartonu, druga z samodzielnie wyciskanych jabłek przy użyciu sokowirówki. Posiadam dwa balony 10 litrowe i dziś wieczorem
planuje złożyć w internecie zamówienie na całą potrzebną aparaturę i składniki. Tu pojawia się pierwsze pytanie: czy jest coś czego jeszcze potrzebuję a o czym zapomniałem ? Chciałbym zamówić wszystko co potrzebne za jednym zamachem, więc jeśli uważacie że coś jeszcze by mi się przydało, piszcie śmiało. Oczywiście pomijam rzeczy takie jak cukier czy lejek.
Teraz parę pytań dotyczących właściwiej produkcji?
1. Czy drożdże mogę dzielić ? Zamawiane przeze mnie opakowanie ma starczyć ponoć na 25 litrów, planowałem więc podzielić je na dwa balony 10 litrowe. Czy jeśli tak to zrobić jedną matkę i rozlać po połowie czy też dwie matki z proporcjonalnie mniejszą ilością innych składników?
2. Czy wyciskany przeze mnie sok pasteryzować lub filtrować ?
3. Co ze skórką, pestkami i środkiem jabłka? Przerabiać na sok czy pozbyć się ich przed wyciskaniem ?
4. Pożywka. Potrzebna czy nie? Nie zależy mi na czasie a na jak najlepszym i najbardziej naturalnym cydrze, a gdzieś wyczytałem że pożywka zmienia nieco smak cydru.
5. Czy po zakończeniu fermentacji i spadku blg do pożądanego poziomu od razu zlewać do butelek czy też poczekać aż się nieco wyklaruje ?
Jeśli to drugie to przelać do czystego pojemnika czy w starym ?
6. Ile Ksylitolu na 0.5l ? Planuje 8-10g, różnie w paru butelkach by sprawdzić który mi najbardziej przypasuje? I do 0.5l 3g cukru?
7. Co z dodatkiem cukru na początek do soku. Zależałoby mi na osiągnięciu 5-6 % alkoholu czy w takim razie mogę dodawać stopniowo cukru do osiągnięcia BLG na nieco wyższym poziomie początkowym ?
Gdybym miał jeszcze jakieś wątpliwości to odezwę się w tym temacie. Z góry dzięki za odpowiedzi.

A więc planuje postawić moją pierwszą ( a właściwie dwie pierwsze) porcje cydru). Jedna z soku z kartonu, druga z samodzielnie wyciskanych jabłek przy użyciu sokowirówki. Posiadam dwa balony 10 litrowe i dziś wieczorem
planuje złożyć w internecie zamówienie na całą potrzebną aparaturę i składniki. Tu pojawia się pierwsze pytanie: czy jest coś czego jeszcze potrzebuję a o czym zapomniałem ? Chciałbym zamówić wszystko co potrzebne za jednym zamachem, więc jeśli uważacie że coś jeszcze by mi się przydało, piszcie śmiało. Oczywiście pomijam rzeczy takie jak cukier czy lejek.
- drożdże winiarskie w płynie Sauternes 20ml
- kapsle
- kapslownica
- pierosiarczyn 100g do dezynfekacji
- 2x rurka fermentacyjna
- wężyk z pompką
- 2x korek - na allegro są sprzedawane z oznaczeniami np fi28 czy oznacza to średnice gwintu balonu w mm czyli
- fi28=28mm otworu ?
- Cukromierz
- Szczotka do balonów
- 1kg Ksylitolu
Teraz parę pytań dotyczących właściwiej produkcji?
1. Czy drożdże mogę dzielić ? Zamawiane przeze mnie opakowanie ma starczyć ponoć na 25 litrów, planowałem więc podzielić je na dwa balony 10 litrowe. Czy jeśli tak to zrobić jedną matkę i rozlać po połowie czy też dwie matki z proporcjonalnie mniejszą ilością innych składników?
2. Czy wyciskany przeze mnie sok pasteryzować lub filtrować ?
3. Co ze skórką, pestkami i środkiem jabłka? Przerabiać na sok czy pozbyć się ich przed wyciskaniem ?
4. Pożywka. Potrzebna czy nie? Nie zależy mi na czasie a na jak najlepszym i najbardziej naturalnym cydrze, a gdzieś wyczytałem że pożywka zmienia nieco smak cydru.
5. Czy po zakończeniu fermentacji i spadku blg do pożądanego poziomu od razu zlewać do butelek czy też poczekać aż się nieco wyklaruje ?
Jeśli to drugie to przelać do czystego pojemnika czy w starym ?
6. Ile Ksylitolu na 0.5l ? Planuje 8-10g, różnie w paru butelkach by sprawdzić który mi najbardziej przypasuje? I do 0.5l 3g cukru?
7. Co z dodatkiem cukru na początek do soku. Zależałoby mi na osiągnięciu 5-6 % alkoholu czy w takim razie mogę dodawać stopniowo cukru do osiągnięcia BLG na nieco wyższym poziomie początkowym ?
Gdybym miał jeszcze jakieś wątpliwości to odezwę się w tym temacie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
