• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr inny niż jabłkowy (a więc cydropodobny) :)

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Cydr inny niż jabłkowy (a więc cydropodobny) :)
grzybeq69 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#1
02-05-2015, 17:37
Wino - jak wiadomo można robić prawie ze wszystkiego.
Wpadłem jednak na pomysł, by jak z kartonikowego soczku jabłkowego, zrobić cydry :
a) grejpfrutowy (100% soku, lub wyciskany z owoców)
b) ew. pomarańczowo-cytrynowy
c) poziomkowy , etc... inne wariacje kombinacje :)
Co myślicie przede wszystkim o cydrze z kartonikowego soku grejpfrutowym, lub z wyciskanych owoców. Wyjdzie to?
Pozdrawiam:)
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#2
02-05-2015, 18:50
Na pewno uda się cydr z sokiem malinowym Herbapol. Dostosuj tylko BLG i go odpowiednio rozpuść na zimno.

Inne wynalazki, to nie wiem, spróbować możesz.
Ale grejpfrut i poziomka - nie wiem, czy są takie soki 100% czy tylko nektary?
Szukaj
Odpowiedz
Fester Offline
Zasłużony dla forum
***
Liczba postów: 743
Liczba wątków: 43
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kołobrzeg
#3
02-05-2015, 19:12
(02-05-2015, 18:50)Zbyszek T napisał(a): Na pewno uda się cydr z sokiem malinowym Herbapol.

Nooo chyba racze niekoniecznie, może dasz jakiś link do tego soku?
Szukaj
Odpowiedz
grzybeq69 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2015
#4
02-05-2015, 19:30
(02-05-2015, 18:50)Zbyszek T napisał(a): Ale grejpfrut i poziomka - nie wiem, czy są takie soki 100% czy tylko nektary?

No nawet jeśli nie ( a na pewno są) to co za problem wycisnąć 4 litry z owoców do małego gąsiorka 5l :)
Szukaj
Odpowiedz
Zbyszek T Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.714
Liczba wątków: 16
Dołączył: 11 2009
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
#5
02-05-2015, 20:19
(02-05-2015, 19:12)Fester napisał(a):
(02-05-2015, 18:50)Zbyszek T napisał(a): Na pewno uda się cydr z sokiem malinowym Herbapol.

Nooo chyba racze niekoniecznie, może dasz jakiś link do tego soku?

Tzn. Syrop malinowy herbapol - z powodzeniem używam go dopiwa malinowego, drogi nie jest.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#6
03-05-2015, 20:49
(02-05-2015, 20:19)Zbyszek T napisał(a):
(02-05-2015, 19:12)Fester napisał(a):
(02-05-2015, 18:50)Zbyszek T napisał(a): Na pewno uda się cydr z sokiem malinowym Herbapol.

Nooo chyba racze niekoniecznie, może dasz jakiś link do tego soku?

Tzn. Syrop malinowy herbapol - z powodzeniem używam go dopiwa malinowego, drogi nie jest.

Jedyne co ma wspólnego z malinami to narysowany na etykietce owoc maliny :D
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Marek_DKL Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
#7
03-07-2015, 14:55
Pozwolę się podłączyć pod temat ;)

Rozpoczął się sezon na czereśnie - mimo, że robię z nich soki, konfitury, bimber, części wpierdzielą szpaki, to i tak zostaje mi ich całkiem sporo.

Pomyślałem, że zrobię coś na wzór cydru. I teraz pytanie do Was: macie jakiś zacny przepis?

Mój plan co do nich wygląda następująco:
1) zagotuję je jak pod kompot (bez drylowania, najzwyczajniej w świecie mi się tego robić nie chce) tyle, że nie dodam cukru. Mam bardzo słodką odmianę.
2) oddzielę owoce i wycisnę z nich co się da.
3) wyciśnięty sok dodam do kompotu, całość wystudzę i rozcieńczę (wedle gustu) przegotowaną wodą.
4) dodam drożdże
5) dalej już wszystko poprowadzę tak jak w przypadku klasycznego cydru.

Proszę o ew. modyfikację mojego planu. Może wyjdzie z tego coś dobrego. Pozdrawiam! :)
Szukaj
Odpowiedz
Marek_DKL Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2014
#8
08-07-2015, 13:51
Wybaczcie, że odświeżam temat ale owoce już są gotowe do rwania a nie chcę ich zmarnować na bezsensowne eksperymenty ;)

Także proszę o Wasze zdanie: czy da się zrobić "cydr" z kompotu? :)
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#9
08-07-2015, 16:10
Cytat:Jedyne co ma wspólnego z malinami to narysowany na etykietce owoc maliny :D
Aż tak tragiczny nie jest, nie przesadzajmy ;-)
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#10
08-07-2015, 21:29
(08-07-2015, 16:10)bachus_ napisał(a):
Cytat:Jedyne co ma wspólnego z malinami to narysowany na etykietce owoc maliny :D
Aż tak tragiczny nie jest, nie przesadzajmy ;-)

Nie napisałem że jest tragiczny, tylko że nie ma w nim maliny.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
bachus_ Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 56
Dołączył: 08 2013
Lokalizacja: Dublin / Wrocław
#11
10-07-2015, 12:39
Czepiasz się - przecież jest sprzedawany nawet aptekach, chociaż powinien stać w dziale środków homeopatycznych ;-)
Szukaj
Odpowiedz
CyprianB Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Dołączył: 08 2015
#12
10-08-2015, 10:26
I nadal nie wiem czy można zrobić cydr z kompotu..
Szukaj
Odpowiedz
jerzyjerzy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
Liczba wątków: 1
Dołączył: 09 2014
Lokalizacja: Wejherowo
#13
11-08-2015, 13:29
A ja w sumie nadal nie wiem, o co właściwie pytasz:

- czy wolno ci zrobić dowolny napój alkoholowy z kompotu? Oczywiście.

- czy można zrobić dowolny napój alkoholowy z kompotu? Oczywiście.

- czy napój alkoholowy z kompotu można nazywać cydrem? Nie.

- czy będzie to smaczne? Może i pijalne, chociaż nie warte wspominania znajomym.

- czy ja bym zawracał sobie głowę robieniem czegoś takiego? Niekoniecznie, raczej nie. Jeśli miałbym nadmiar czereśni, raczej próbowałbym z surowym sokiem odciśniętym na prasie - byłyby chociaż minimalne szanse na zachowanie aromatu (z kompotem - zero szans).


Natomiast fakt, że nikt tego nie robi, świadczy raczej, że wyniki są mierne.
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#14
27-08-2015, 22:10
A co sądzicie o wyrobie z soku z brzoskwiń (wyciśniętym workiem filtracyjnym)?
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#15
27-08-2015, 23:00
Brzoskwinie ja używam jako dodatek tylko czasami jak mi się przytrafi jakiś owoc, którego nie zjem, mało aromatyczny. Znacznie lepiej po prostu zjeść.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Cydr inny niż jabłkowy (a więc cydropodobny) :)


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 10-07-2025, 02:43 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa