17-05-2015, 16:48
Nie przemyślałem decyzji i wyciągając rurkę z wodą w środku woda z rurki wlała się do fermentatora. Czy może się coś stać? Cydr pracuje od piątku. Rozumiem, że woda może zarazić nastaw? Jeśli tak to jak to poznam?
Woda z rurki wlała się do fermentatora
|
17-05-2015, 16:48
Nie przemyślałem decyzji i wyciągając rurkę z wodą w środku woda z rurki wlała się do fermentatora. Czy może się coś stać? Cydr pracuje od piątku. Rozumiem, że woda może zarazić nastaw? Jeśli tak to jak to poznam?
17-05-2015, 21:56
Zdarza się.... Jeśli w rurce nie utopiła się wcześniej jakaś "muszka" , to jeśli nie czerpałeś wody z "kałuży" , nic nie powinno się stac.
Na przyszłośc najpierw delikatnie rureczkę, potem korek lub wieczko..
18-05-2015, 00:12
Na pocieszenie, nawet zdarzyło mi się, że z wodą z rurki wpadło też kilka muszek i nic złego się nie wydarzyło.
18-05-2015, 06:47
woda "kranówa" ale świeżo wlana, bez zanieczyszczeń bo rurka ma kapturek. Jak organoleptycznie poznać, że doszło do zarażenia nastawu ?
18-05-2015, 09:35
nie popadaj w paranoje, przecież to tylko woda...
![]()
18-05-2015, 15:18
Organoleptyczne poznawanie czy nastaw jest zarażony jest dość proste, jeśli próbujesz cydru i smakuje jak zepsuty to znaczy, że jest zepsuty
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|