• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pleśń na odfermentowanym cydrze

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Pleśń na odfermentowanym cydrze
kodyr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2015
#1
25-05-2015, 15:59
Około 12 dni temu nastawiłem cydr z soku jabłkowego wyciskanego przez wyciskarkę. Starałem się zachować sterylność i odkaziłem pojemnik i narzędzia pirosiarczynem potasu, lecz jak widać coś poszło nie tak. Użyłem drożdży cydrowych oraz dodałem pożywkę. Drożdże wystartowały 'leniwie' bo dopiero po ok. 48h, burzliwa fermentacja trwała jakieś 8-9dni, a po 3 dniach cichej postanowiłem zbadać cukier. Po otwarciu pojemnika ujrzałem to co na zdjęciu... poziom cukru około zero - więc nastaw odfermentował. Co radzicie z tym uczynić? Wylać do kanału ?


Załączone pliki Miniatury
   
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#2
25-05-2015, 16:07
Nie wygląda ciekawie ale przydałoby się dokładniejsze zdjęcie. Może być tak, że to małe cząstki po wyciskaniu soku.
Szukaj
Odpowiedz
kodyr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2015
#3
25-05-2015, 16:12
tutaj powinno być lepiej widać
Kod:
http://i58.tinypic.com/241v3oo.jpg
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#4
25-05-2015, 16:25
Brązowe to faktycznie cząstki jabłek, taki mus a to białe to tak jakby pleśń ale dostrzegam, że ma bąbelki. Nie jest to czasami zwykła piana? No nie wiem jak tu jeszcze dobrze doradzić ale pleśń a piana to poznasz...
Szukaj
Odpowiedz
kodyr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2015
#5
25-05-2015, 16:31
Myślę, że to jednak pleśń - kolor przechodzący w zielony może niebieski jak najbardziej o tym świadczy. Czy w takim wypadku nastaw nadaje się jedynie do wyrzucenia ?
Szukaj
Odpowiedz
pawelek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 878
Liczba wątków: 12
Dołączył: 02 2011
Lokalizacja: Wieluń
#6
25-05-2015, 16:38
Niestety tak.
Szukaj
Odpowiedz
kodyr Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Dołączył: 05 2015
#7
25-05-2015, 16:45
Będzie to dobra nauczka na przyszłość. Dzięki za rady pawelek. Temat do zamknięcia.
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#8
25-05-2015, 22:24
Na przyszłość, siarkuj wyciśnięty sok jeszcze. W takim soku pływa wszystko co może Ci zepsuć cydr. Efekt takiego niesiarkowania jest podobny do niewysterylizowania sprzętu, czyli totalna ruletka.
Szukaj
Odpowiedz
grzegorz303 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2015
#9
15-06-2015, 08:18
(25-05-2015, 22:24)DrWinko napisał(a): Na przyszłość, siarkuj wyciśnięty sok jeszcze. W takim soku pływa wszystko co może Ci zepsuć cydr. Efekt takiego niesiarkowania jest podobny do niewysterylizowania sprzętu, czyli totalna ruletka.

Witam,
czy to oznacza, że dodac nalezy siarki do gotowego soku? Czy po nasiarkowaniu nalezy odczekać jakis pczas przed dodaniem drożdży?
Szukaj
Odpowiedz
luckyluke Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
#10
15-06-2015, 10:43
Ja dodaje piro podczas wyciskania soku, po 12h dodaje pecto a po kolejnych 12h daje drożdże i nie mam niespodzianek ;)
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#11
27-08-2015, 10:51
A czy cydr mógł złapać pleśn już po częściowym odfermentowaniu (nieszczelny korek?) czy raczej infekcja wdała się już wcześniej (w tym samym pomieszczeniu co cydr kisiły sie ogórki (niby w drugim kącie, ale zawsze...)
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#12
27-08-2015, 11:56
O kur... czę, niskoalkoholowe trunki i kiszenie są bardzo niebezpieczne, ja straciłem przez kiszenie kilka warek piwa, tak jak pisałem wcześniej jak masz jabłka dziwnej jakości, to należy z nimi postępować inaczej niż z owocami zdrowymi. Albo dodajemy siarki do wyciśniętego soku, ale to nie do końca jest wg mnie przynajmniej, pozytywne, bo walisz do nastawu siarkę już na starcie, czego ja wolę unikać. Ja wybieram opcję drugą, dodawanie siarki do wody, którą płuczemy owoce, ubijasz zdecydowaną większość paskudztwa na owocach i masz mniejszą szansę na infekcję.
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#13
27-08-2015, 22:50
Drugą hipotetyczną przyczyną było to że wstępnie płukałem w ogrodzie jabłka wodą ze studni (a że jest sucho to była to woda z pobliża dna, gdzie zachodzą procesy gnilne) jedak ta pleśn kropka w kropkę przypominała warstwę która była również na powierzchni garnka do kiszenia ogórków (garnek niby owinięty "szczelnie" foliówką).
Zebrałem pleśń. Dodałem około 1,5kg cukru na 13l zainfekowanego cydru i póki co nic się nie pojawiło (jedynie w jednym gąsiorze zapach był nieciekawy, ale uległ poprawie) Sądzę więc że co najmniej 8l mi zostanie i teraz muszę zastanowić się co z tym zrobić, bo wino czysto-jabłkowo mnie nie interesuje...
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#14
27-08-2015, 22:59
No bakterie octowe i bakterie mlekowe to strasznie agresywne bydlaki, nie kiś jeśli fermentujesz, napewno w jednym pomieszczeniu.
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#15
01-09-2015, 22:03
To było coś w tym: http://imgur.com/a/5VGIX stylu.
Czy dokładnie to to nie dam sobie głowy uciąć, bo w piwnicy jest inne światło itd..
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 582
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2014
Lokalizacja: Gdynia
#16
01-09-2015, 22:17
Drożdże kożuchowe albo pleśń, na tym etapie już bym tego i tak nie pił :)
Szukaj
Odpowiedz
adam1226 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 371
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2014
Lokalizacja: Poznań → Leszno
#17
02-09-2015, 08:26
To nie moje :P
Z tamtego jak ktoś radził zebrałem wszystko z wierzchu i dodałem cukru (na razie nie widać objawów) .. Może kiedyś jak zmieni się ustawa poddam termouszlachetnianiu ;)
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pleśń na odfermentowanym cydrze


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 16:29 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa