• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Pseudo cydr // eksperyment

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
c1nu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
01-06-2015, 20:04
Cześć,
jestem właśnie po butelkowaniu mojego pierwszego cydru. Oczywiście był to cydr jabłkowy. Wytargałem z piwnicy balon rodziców no i jakoś poszło. Zastanawiam się nad kolejnym napojem cydropodobnym, a konkretniej nad smakiem. Interesuję mnie smak bananowy/morelowy/brzoskwiniowy/arbuzowy. Czy ktoś z was miał okazję próbować którykolwiek z w/w lub mieszanki? Jak to przygotować? Czytałem, na zagranicznych forach, że najpierw powinno się pokroić owoce, następnie zalać niewielką ilością wody i gotować. Kolejno, wrzucić wszystko do balonu/fermentatora i przejść do fermentacji burzliwej. Po fermentacji odciągnąć trunek, i znów zostawić na 2-4 tygodnie z rurką fermentacyjną. Po tym okresie zabutelkować, odczekać 2 tygodnie i można pić. Czy ktoś może ocenić poprawność w/w planu? Z góry dzięki.

Pozdrawiam.
Szukaj
Odpowiedz
jerzyjerzy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 138
03-06-2015, 13:43
Jak będziesz gotować, to wyjdzie ci wino z kompotu owocowego. Nie polecam - zabijesz cały smak i aromat.

Ao co do szczegółów tych wyrobów, to powinieneś pytać raczej w dziale win owocowych.

Szukaj
Odpowiedz
c1nu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
03-06-2015, 15:09
Dziękuję za informację, właśnie jadę na zakupy po owoce ;-) W takim razie jak je przygotować do fermentacji?
Szukaj
Odpowiedz
DrWinko Offline
Winiarz
Liczba postów: 582
03-06-2015, 21:19
Robisz po prostu normalne mieszane wino owocowe. Co do możliwości cydrowych, to nie polecam, może wyjść paskudztwo, jeśli chcesz już owoce kupować, zrób po prostu wino. Jak gotujesz wyjdzie wino kompotowe, jak suszone wrzucisz wyjdzie lepsze, ale polecam zrobienie wina wina, a nie cydru. Wszystko praktycznie można potem nagazować, aczkolwiek dodatki w cydrze zazwyczaj się kończą źle, rób albo cydry albo wina :) Zwłaszcza jak masz jeden balon tylko, jak będziesz mieć kiedyś przynajmniej kilka, kilkanaście balonów, wtedy eksperymentuj :)
Szukaj
Odpowiedz
Winter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 78
Liczba wątków: 4
04-06-2015, 21:38
Podpisuję się pod DrWinko. To co kombinujesz pachnie mi jakąś landrynką. Po eksperymentach z porzeczką i cynamonem stwierdzam, że na pewno byli różni eksperymentatorzy przede mną i gdyby któryś wpadł na jakąś genialną kompozycję smakową to zaraz by się rozpowszechniła pod inną nazwą. Póki co mamy cydra (jabłka) i perry (gruszki). Cydr z jabłek ma dobry smak i wszelkie dodatki go nieco psują. Mięta od biedy się broni, ale ostatnio nie dodaję nawet. Jak chcesz doskonalić smak to sprawdzaj różne drożdże, słodziki, gatunki jabłek / soków i metody fermentacji / przechowywania.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Nalewki i inne napoje alkoholowe › Cydry v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-07-2025, 13:02 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa